91 день народження святкують сьогодні співробітники служби карного розшуку міста Ужгород

Цьогоріч 15 квітня виповнилося 91 рік від дня створення служби карного розшуку органів внутрішніх справ України.

91 день народження святкують сьогодні співробітники служби карного розшуку міста Ужгород

А розпочалась історія цього підрозділу, який є одним із найважливіших відділів кримінальної міліції, ще в 1919 році.

Саме тоді 15 квітня видано Декрет Ради народних комісарів України "Про організацію судово-карного розшуку", згідно з яким при контрольно-слідчому відділі Народного комісаріату юстиції було засновано секцію судово-карного розшуку. А вже 3 квітня 1920 року Раднарком УCРР схвалив положення про створення в системі міліції відділів карного розшуку, які очолював Центррозшук республіки. Головними їхніми завданнями були охорона громадського порядку, розкриття й розслідування злочинів кримінального характеру, розшук злочинців та боротьба з бандитизмом.

Пройшли роки і на основі багаторічного досвіду виникли й сформувалися зі служби карного розшуку більше десяти галузевих служб міністерства, наприклад, підрозділи боротьби з економічною злочинністю, незаконним обігом наркотиків, організованою злочинністю, злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, кримінальної міліції у справах дітей, кінологічна служба.

Сьогодні в Україні понад 12,6 тис. працівників карного розшуку щоденно борються зі злочинністю.

Так завдяки вдосконаленню організації і практики розкриття злочинів, упровадження передових форм і методів роботи, активного застосування сучасної спеціальної техніки, інформаційних технологій минулоріч органами внутрішніх справ розкрито 269 тис. злочинів, а це майже на 4,3 тис. більше, ніж у 2008 році. З початку цього року розкрито понад 70 тис. злочинів загальнокримінальної спрямованості. З них 25 тис. тяжких та особливо тяжких, у тому числі 563 умисних убивств, із яких 6 – на замовлення та 887 фактів завдання тяжких тілесних ушкоджень.

Як наслідок успішної роботи до кримінальної відповідальності притягнено 15 тис. грабіжників, 5 тис. розбійників, 49 тис. крадіїв, 6 тис. шахраїв та 63 особи , які були причетні до бандитизму. Крім того, залишок нерозшуканих злочинців зменшився на 1,1 тисячі.

Про стабільність криміногенної ситуації та дієвість правоохоронців свідчить і зменшення кількості злочинів проти особи. Так, у минулому році зареєстровано 2,4 тис. умисних убивств, що на 229 менше у порівняні з 2008 роком. Кількість умисних тяжких тілесних ушкоджень зменшилася на 914. Установлено 2,5 тис. осіб причетних до скоєння умисних убивств та 4,2 тис. громадян, які скоїли чи були причетні до нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень.

Також у 2009 році зареєстровано 78 нападів на фінансові установи, з них правоохоронцям вдалося розкрити 37. Активно велася робота і з ліквідації збройних арсеналів злочинців. В Україні минулоріч виявлено більше 11 тис. злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, а із незаконного обігу вилучено 3 тис. одиниць вогнепальної зброї, серед якої 1,4 тис. нарізної, що майже на 10% більше, ніж у 2008 році.

Щодо обласного центру Закарпаття, то в Ужгородському міському управління ГУМВС України в Закарпатській області відділ карного розшуку очолює капітан міліції Володимир Улинець. На плечі співробітників ужгородського карного розшуку покладено основне завдання органів внутрішніх справ — розкриття злочинів і виявлення осіб, які їх вчинили, а також громадян, які пропали безвісти. На підставі Конституції України, Закону України "Про міліцію" та інших документів, що регламентують її роботу, відділ карного розшуку проводить оперативно-розшукову діяльність. ВКР займається попередженням злочинності та тісній взаємодії з іншими міліцейськими службами.

У структурі відділу створено ряд спеціалізованих підрозділів, які ведуть боротьбу зі злочинністю за конкретними видами і напрямками: розкриття тяжких злочинів (вбивств, грабунків, розбійних нападів, зґвалтувань), квартирні крадіжки, майнові злочини та крадіжки автотранспорту тощо.

Не потрібно забувати і про сектор карного розшуку Лінійного відділу на ст. Ужгород УМВСУ на Львівській залізниці. Лінійний відділ або, як в народі називають, транспортна міліція — є окремим органом Міністерства внутрішніх справ України і підпорядковується безпосередньо управлінню МВС України на Львівській залізниці.

До речі, на території України функціонують 24 Управління ГУМВС України + АРК, в транспортній міліції діють лише 6 Управлінь, які обслуговують декілька областей. ЛВ на ст. Ужгород стежить за дотриманням порядку в 3 районах Закарпаття: Ужгородському, Перечинському та Великоберезнянському.

З жовтня 2009 року сектор карного розшуку (СКР) ЛВ на ст. Ужгород УМВСУ на Львівській залізниці очолює капітан міліції Михайло Присташ.

В штаті СКР Лінійного відділу на ст. Ужгород налічується 6 осіб, 2 з яких працюють за окремим напрямком — боротьба зі злочинними посяганнями на вантажі, що є одним з особливих напрямків роботи, які притаманні лише транспортній міліції. Окрім цього лінійній міліції властиві також й інші специфічні риси роботи, які не є характерними для їхніх колег з територіальних органів внутрішніх справ. Наприклад, велика протяжність дільниці ускладнює роботу транспортної міліції; часта зміна людей-пасажирів заплутує процес розшуку злочинця; наявність роботи із “злодіями-гастролерами”, яких важко знайти через несталість їхнього перебування тощо.

Але, не зважаючи на складність та специфічність роботи, сектор карного розшуку Лінійного відділу ст. Ужгород на Львівський залізниці успішно справляється із поставленими перед ним завданнями. Як розповів капітан міліції Михайло Присташ, за останній час працівниками сектору карного розшуку викрито 2 злочинні групи, що скоювали серію злочинів на залізничному транспорті: розкрадання засобів функціонування та безпеки руху поїздів. Це завдало значних матеріальних збитків державі та могло призвести до фатальних наслідків — зіткнення поїздів. Працівниками транспортної міліції постійно проводиться також робота з розкриття крадіжок особистого майна громадян та забезпечення безпека осіб при подорожуванні.

— Успіх нашої роботи залежить насамперед від старшого покоління співробітників Лінійного відділу, яке з нами ділиться своїм досвідом і підтримує нас у нелегкій праці, — розповів Михайло Присташ. — Хотілося б відзначити пенсіонерів органів внутрішніх справ, які більшу частину своєї трудової діяльності пропрацювали в секторі карного розшуку. Це Петро Пехньо, Михайло Галаговець, Василь Савка, Василь Цап, Степан Федорка та багато інших, яких ми пам’ятаємо і щиро дякуємо їм за настанови, що допомагають нам у роботі.

З нагоди цього свята керівництво та особовий склад Ужгородського міського управління ГУМВС України в Закарпатській області та Лінійного відділу на ст. Ужгород УМВСУ на Львівській залізниці вітають своїх колег-розшуковиків і бажають їм наснаги у роботі, зірочок на пагонах, благополуччя та достатку, сімейної злагоди, миру, здоров’я та успіхів у всіх сферах життя.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович
15 квітня 2010р.

Теги: карний розшук, співробітники

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини