Закарпаття: Хлопець із церебральним паралічем із Тячева знайшов собі пару по Інтернету

У кожного свій шлях під сонцем: комусь доля встеляє його трояндовими пелюстками, а комусь — колючим терням. Хтось почувається королем на святі життя, а хтось — зайвим, небажаним гостем, відстороненим від радісної суєти. Та все ж є на світі диво, здатне розтопити лід самотності, зняти з плечей тягар приреченості. Й ім'я йому — любов.

Закарпаття: Хлопець із церебральним паралічем із Тячева знайшов собі пару по Інтернету...Юлія Степанівна Гоздо з Тячева зізнається: всі її нинішні проблеми із здоров'ям й надмірна вразливість, яка нерідко позбавляє сну й виводить з рівноваги, пов’язані синовою хворобою, із жахливим діагнозом - "дитячий церебральний параліч", з яким він з’явився на світ.

Однак материнське серце, що заходилося від жалю йлюбові до безпомічного дитяти, хотіло вірити. І вона розпочала довгу, виснажливу боротьбу за сина, начисто забувши про себе, про усе, чим жила дотепер. То був період безкінечного пакування валіз й поїздок до санаторіїв та оздоровниць. І, всупереч похмурим прогнозам, масажі, ванни, „розробляння кінцівок" таки зробили свою справу: хлопчик навчився самостійно ходити, „працювати" руками, зрештою, здобув освіту: спочатку середню, згодом - середню спеціальну й вищу.

І все ж залишалися порушеною координація рухів й фізична скутість, що відрізали доступ до багатьох радостей життя.

"Я САМ!"

Та материнська мудрість зуміла вберегти Валентина ще від одного лиха - від розпачу. Адже з пелюшок, переборюючи власний відчай, мама вчила його усміхатись, радіти життю, вірити в себе, в те, що він багато може. І це спрацювало.
Якось Юлії Степанівні здалося, що завіду юча дитсадком, куди водили Валіка, перестала з нею вітатись через погану синову поведінку (насправді та її просто не помітила в натовпі). І вдома поділилася прикрістю з чоловіком, не завваживши, що малий нашорошив вуха. А наступного дня двері в кабінеті завідуючоїз тріском розчинилися, й поріг з рішучим виглядом переступив малий опецьок. Ставши у войовничу позу, він випалив завідуючій просто в лице: "Не ображайте мою маму. Вона ж не винна, що я такий...".

Незважаючи на фізичну ваду, з дитинства Валентин звик розраховувати тільки на себе. Тож, на відміну від багатьох собі подібних, ніколи не зациклювався на хворобі, не ховався за чужі плечі, свої проблеми намагався розв'язувати самотужки. Потрібна була якась довідка, виникали непорозуміння з комунальними проплатами або й у взаєминах із сусідами - Валік сміливо стукав у потрібні двері, з'ясовував, ініціював "переговори".

ЦЕ СОЛОДКЕ СЛОВО — РОБОТА

Навчання в школі давалося напрочуд легко. Юний ерудит перечитав гори літератури і в інтелектуальних дискусіях міг дати "фору" будь-якому з однолітків. "Світла голова" і великий дотепник, він легко опинявся в центрі будь-якої компанії.

Успішно вступив до юридичного коледжу, згодом був прийнятий на заочне відділення інституту. Однак знайти роботу було дуже важко. Воно й зрозуміло: і здоровій людині нині працевлаштуватись непросто.

Тож коли Валентин отримав пропозицію взяти участь у виборчому процесі, вдома його практично не бачили - трудився майже цілодобово. Він ніби виріс у власних очах: це ж була перша в його житті оплачувана робота!.. Проте так тривало недовго - поки один із начальників, чиї неправомірні дії з Валковою допомогою оскаржував свого часу його підлеглий, не розрядився на адресу хлопця довгою образливою тирадою. Тоді Валентин пережив справжній стрес - раніше ніхто не дозволяв собі глумитися з його недуги. І після такого публічного приниження юнак на виборчій дільниці більше не появлявся.

ЯНА

Надокучливі думки про синове майбутнє не давали спокою Юлії Степанівні. Адже мати чудово розуміла: шансів на щасливе особисте життя у її сина небагато. Та серед моря материнських тривог несподівано зазолотився вогник надії.

...Спочатку нескінченні синові теревені по мобілці їх з чоловіком просто дратували. І щоб не заважати, хлопець почав усамітнюватись у ванній кімнаті, звідки й далеко за північ долинали репліки, адресовані якійсь незнайомці.

Потихеньку усе з'ясувалося: з допомогою Інтернету Валік познайомився з донеччанкою Яною - дівчиною з такою ж недугою і з дуже схожою долею. Краще за Янині вірші, про неї, мабуть, не розповість ніхто. В них - її мука і радість, болісні роздуми про складний, суперечливий і яскравий світ, в якому не всім однаково ведеться. Позаду - роки навчання на філфаці Донецького національного університету, неодноразова участь в поетичних конкурсах різних рівнів, перемога в 1999-му на І Всеукраїнському фестивалі творчості дітей і молоді.

Книга „Сім нот" потрібна була Яні, як нікому іншому - і для того, аби бути почутою, і аби ще більше повірити в себе. А Валентин, перегорнувши останню сторінку, напевно, до кінця повірив у спорідненість душ і в те, що дівчина, котра написала ці легкі, ніжні й глибоко людяні рядки, - його доля. Подальші події розвивалися з тією стрімкістю, з якою два серця поривалися одне до одного. Повернувшись з першого побачення в Донецьку, Валентин поставив батьків перед фактом: "Скоро весілля, готуйтесь!". Тож оглядин як таких не було. З синовою нареченою Юлія Степанівна і Валентин Степанович познайомились напередодні весілля й цілком схвалили його вибір. Дівчина, звичайно, намагалася справити на майбутніх свекрів якнайкраще враження: сама приготувала вечерю, накрила на стіл. „Я все вмію, - запевнила їх без п'яти хвилин невістка, - готувати, прати, прибирати. Можете не
хвилюватися за Валіка".

Мила, тендітна, усміхнена, вона й справді припала їм до серця. Така беззахисна й слабка на перший погляд, вона мимоволі викликала повагу сильною волею й упертістю, небажанням здаватись на милість обставин.

Весілля зіграли на славу. Правда, від хвилювання молоді довго не могли розписатися в рагсівському акті про одруження, а Валік ненароком перекинув палаючу свічку.

...І був вальс Мендельсона, зворушливі тости, море квітів й зволожені материнські очі...

„Якби ви знали, як він на неї дивився! -каже Юлія Степанівна. - Таким щасливим я свого сина раніше ніколи не бачила"...

У молодих все складається добре. Валентин швидко знайшов добре оплачувану роботу за фахом, Яна продовжує вести активну діяльність в одному з місцевих благодійних фондів, пише вірші, точніше, готує нову збірку поезій (яку збирається присвятити Валентину) і... чекає дитину. Лікарі запевняють - все буде добре, маля гарно розвивається.

Валентин, повертаючись з роботи, обов’язково купує коханій дружині щось із солодощів й букетик квітів. Про те, як почувається в ролі одруженого чоловіка, каже коротко і ясно: "Я щасливий. Здається, весь світ належить мені одному".

Р.5. Яна благополучно народила донечку. Вага маленької красуні — 2900 г. Ім'я їй уже вибрали — Вікторія. Що означає — Перемога...
Ганна МАКАРЕНКО, "Фест".
08 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини