На Закарпатті розроблено ще шість інфраструктурних інвестиційних проектів на 100 млн. грн.

Команди фахівців з кількох районів Закарпаття підготували шість інфраструктурних інвестиційних проектів, які мають високі шанси отримати фінансування від міжнародних донорів. Адже розробки здійснено на якісному рівні і за європейськими стандартами.

На Закарпатті розроблено ще шість інфраструктурних інвестиційних проектів на  100 млн. грн.

Ідеї з районів були подані на розгляд Закарпатської облдержадміністрації ще наприкінці літа 2009 року. Найбільш чіткі та корисні проекти були відібрані для подальшого вдосконалення, а представники команд отримали можливість пройти якісне навчання з підготовки проектів за міжнародними стандартами у рамках проекту Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток".
 
Навчання проводили польські експерти, які мали досвід підготовки та оцінки проектів, що подаються до міжнародних організацій. Допомогу у проведенні навчання і наступних консультацій надавала експерт, кандидат економічних наук, професор УжНУ Світлана Слава. Детально розглядалась методологія та основні терміни, використовувані при розробці інвестиційних інфраструктурних проектів, формування витрат на здійснення проекту. Фахівці пояснювали, як оформлювати заявки на фінансування від міжнародної організації, складати бюджет проекту. Також надавалися консультації щодо ефективності кожного проекту та джерел фінансування тощо.
 
"На початку конкурсу надійшло 12 заявок, інтерес з районів був настільки великим, що ми змушені були збільшити кількість обраних для навчання проектів. Хоча попередньо планувалося відібрати тільки 4 проекти, ми зупинились на шести  розробках,-- розповідає експерт проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток" Світлана Слава.- У результаті після навчання та консультацій підготовані реальні і дуже цікаві проекти".

Один з проектів підготувала Ужгородська міська рада --"Впровадження автономних систем теплопостачання у сфері освіти м. Ужгорода з використанням альтернативних джерел енергії сонця (землі і біомаси)". Орієнтовна вартість проекту складає 10 млн. грн. Тему енергозбереження взяли на озброєння і у Іршавському районі. Тут розробили заявку вартістю 10,5 млн.грн на "Впровадження енергозберігаючих технологій у бюджетних установах с.Довге  через введення когенераційної установки". "У разі запуску цього проекту,-- каже Світлана Слава, скоротяться кошти на утримання бюджетних установ на оплату електро- та теплопостачання".

Проект Міжгірської РДА "Будівництво каналізаційно-очисних споруд смт. Міжгір’я Закарпатської області потужністю 700 м3/добу." --довгоочікуваний усіма мешканцями селища. Адже до сьогодні у райцентрі узагалі немає очисних споруд. Рахівська міська рада розробила проект "Впровадження роздільного збирання сміття та утилізація існуючого сміттєзвалища м. Рахова". До слова, сміттєзвалище у Рахові стоїть на березі річки Тиса. За словами експертів, проект, вартістю 12 млн. грн має всі шанси бути підтриманим в ЄС — адже води Тиси разом із сміттям потрапляють за український кордон. 

"Будівництво водоподання та водовідведення сіл Коритняни, Кінчеш, Часлівці", вартістю 30 млн.грн.- такий проект підготувала  Ужгородська райдержадміністрація. "Цей проект цікавий тим,  що перша черга вже реалізована завдяки підтримці ЄС, залишилося побудувати водоподання та водовідведення, до цього вже зроблено каналізаційні споруди, закуплено обладнання. Майбутній результат--100% забезпечення мешканців трьох сіл водоподанням і водовідведенням". І ще один проект "Реконструкція очистки стічних вод м. Мукачеве" вартістю 25 млн.грн. запланувала Мукачівська міська рада.
 
Наразі команди розробники шукають більш конкретні шляхи для реалізації своїх планів. І мають непогані шанси, зазначає, Світлана Слава, адже всі шість проектів екологічної спрямованості і повинні викликати інтерес у європейських донорських інституцій, оскільки Закарпаття упритул наближене до Європи і її екосистем. Розроблений проектний каркас буде для команд основою при формуванні відповідної заявки до конкретної фінансової установи.

21 березня 2010р.

Теги: інвестиційний, проект, фінансування,

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини