В Ужгороді порушників чистоти і порядку каратимуть гривнею

У вівторок в Ужгороді з журналістами обласного центру зустрівся начальник юридичного управління Ужгородської міської ради Олександр Дрюченко, який розповів про зміни в законодавстві щодо підвищення штрафів за порушення правил благоустрою в населених пунктах.

В Ужгороді порушників чистоти і порядку каратимуть гривнею

Він, зокрема, наголосив, що 21 січня цього року було внесено зміни до статті 152 Кодексу про адміністративні правопорушення відповідно до якого суттєво збільшено штрафні санкції за порушення правил благоустрою в населених пунктах та містах.

Зокрема, за старими нормами, штраф для фізичних осіб становив від 17 до 51 гривні або попередження, то в новій редакції ст. 152  за аналогічне порушення – від 340 до 1360 гривень з фізичних осіб. Для юридичних осіб – від 850 до 1700 гривень. При цьому таку санкцію як попередження ліквідовано.
Правила благоустрою затверджені рішенням Ужгородської міської ради від 26 грудня 2006 року за № 136. Перелік порушень, за які накладаються дані види стягнень, розписані в розділі 5.9. обмеження при використанні об’єктів благоустрою.

Важливим моментом є те, що правила благоустрою рішенням  міськради від 23 травня 2008 р. № 713 були доповнені правилами паркування на території м. Ужгород. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України до порушників правил паркування застосовується блокування транспортного засобу і його примусове переміщення. Правила паркування в обласному центрі відповідають вимогам встановленим КМ України.

Одним із основних видів поушень благострою в обласному центрі є несанкціоноване поводження із сміттям, тобто складування будівельних та інших твердих побутових відходів у невідведених для цього місцях.

Крім того, заборонено проведення земельних робіт без отримання дозволу в встановленому  законом порядку. Тож для проведення даного виду робіт юридична чи фізична особа мають отримати відповідний дозвіл. Муніципальна поліція в разі виявлення несанкціонованого пошкодження твердого покриття виносить ордер на розриття дороги та зобов’язує осіб укласти договір щодо відновлення твердого покриття з шляхо-експлуатаційним підприємством.

Іншим поширеним видом порушень є ведення несанкціонованої торгівлі. Як правило цією  протизаконною діяльністю займаються особи, які не проживають в Ужгороді. З метою профілактики та протидії порушеням  регулярно проводяться спільні рейди відповідних служб. Також, мешканці міста можуть звертатись про факт порушення правил благоустрою в органи виконавчої влади або напряму до муніципальної поліції, яка здійснить виїзд, складе відповідний адмінпротокол про порушення, який буде розглянуто на адмінкомісії.
 
Міська влада кардинально боротиметься з порушниками. Так, осіб, які наділені правами складати проткол про порушення, відповідно до ст. 255 Кодексу про адмінпорушення уповноважує виконавчий комітет Ужгородської міськради. Невдовзі до працівників муніципальної поліції та ЖЕК-ів приєднаються представники інших служб, які будуть наділені правами складення протоколів. Зокрема, КП "Водоканал", "Закарпатгаз", активісти громадських організацій. Дані особи матимуть при собі посвідчення затвердженого зразка.
Протокол про правопорушення направляється на розгляд до адмінкомісії при виконкомі Ужгородської міськради, яка шляхом письмового повідомлення з повісткою про вручення особу-порушника залучає до засідання. Якщо порушник не з’явився на засідання вдруге, то справа розглядається без його участі. Після розгляду та вивчення ситуації комісія виносить відповідну постанову. Верховна Рада фактично позбавила органи місцевого самоврядування права проводити профілактичну роботу з порушниками шляхом попередження, ліквідувавши цю норму в законодавстві.

Якщо факти порушення правил благоустрою здійснено за місцем проживання, то сусіди, свідки, як правило йдуть на зустріч відповідним органам влади і в разі, якщо порушник ухиляється від відповідальності, то складається акт в присутності двох понятих, що особа відповилась підписувати протокол і він набуває юридичної сили.

В разі ухилення від сплати штрафу особою-прушником, постанова про накладення штрафу після розгляду адмінкомісії направлядається до міського відділу державної виконавчої служби і стягнення здійснюється в примусовому порядку.

Практично у 100% випадків після втручання держвиконавців є ефективний результат. В свою чергу, накладання штрафу не звільняє порушника від відшкодування збитків завданих територіальній громаді міста. Виключний перелік порушень, за які застосовуються штрафні санкції опубліковано в газеті "Ужгород".
 
Також, в ході діалогу з журналістами, начальник юридичного управління Олександр Дрюченко домовився з журналістами, що останні братимуть участь в засіданні адмінкомісії з метою висвітляння результатів її діяльності.

На закінчення прес-конференції Олександр Дрюченко зазначив, що міська влада бореться не за наповнення бюджету, шляхом застосування штрафних санкцій, а для того, щоб в місті було чистіше, і закликав ужгородців та гостей міста дотримуватися правил благоустрою,  елементарних норм порядку, тобто тих норм, які прищіплюють батьки з самого дитинства.

09 березня 2010р.

Теги: благоустрій, штраф, паркування, блокування, несанкціонована торгівля

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини