В УУБА відзначили 60-річчя доцента протоієрея Миколая Кабаці

22 лютого 2010 року в Свято-Миколаївському актовому залі Ужгородської Української Богословської Академії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відбулися урочистості з нагоди 60-ої річниці з Дня народження доктора богослов'я, доцента, протоієрея Миколи Кабаці.

В УУБА відзначили 60-річчя доцента протоієрея Миколая Кабаці

На урочистому засіданні були присутні ректор, професорсько-викладацький склад та студенти академії.
Як повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі УУБА, з вітальним словом виступив ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина професор, протоієрей Віктор Бедь. В своєму вітальному звернені ректор розповів усім присутнім про нелегкий, але святоподвижницький життєвий шлях отця Миколая, а саме те, що  отець Миколай розпочав своє служіння ще в ті комуністичні роки, коли при владі панували атеїсти, а Церкву Христову переслідувала богоборча влада, але це не зупинило на той час молодого юнака і вже в 1972 році він закінчує повний курс Московської духовної семінарії по першому розряду і паралельно - регентський клас при МДА з присвоєнням кваліфікації регента церковного хору. Після закінчення семінарії продовжив навчання в академії.

Приємним фактом являється те, що благословення на своє пастирське служіння отець Миколай дістав від самого Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви (на той час – ректора МДАіС, архієпископа Дмитрієвського), який 7 квітня 1975 р. рукоположив його в диякони, а вже 7 січня 1976 року у Покровському храмі Троіце-Сергієвої Лаври возвів у сан священика. В тому ж 1976 році отець Миколай закінчив повний курс Московської духовної академії і написав наукову роботу на тему: “Тлумачення книг малих пророків Аггея, Захарія і Малахія” і після її захисту здобув науковий ступінь кандидата богослов'я. Після закінчення академії отця Миколая Кабаці направляють на пастирське служіння на Батьківщину — рідне Закарпаття. Тут він проявив себе справжнім пастирем Церкви Христової.

В УУБА відзначили 60-річчя доцента протоієрея Миколая Кабаці

За заслуги перед Українською Православною Церквою настоятеля Покровського храму Ужгорода і благочинного  Ужгородського районного благочиння Мукачівсько-Ужгородської єпархії нагороджено рядом орденів, медалей і грамот.

З відкриттям Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія отець Миколай влився до професорсько-викладацької корпорації вищого духовного закладу Української Православної Церкви.

У 2003 році за вагомий внесок в розвиток богословської освіти і науки, з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, рішенням  Вченої ради академії, кандидату богослов'я, протоієрею Миколаю Кабаці присвоєно вчене звання доцента.

У  2008 році, з благословення Блаженнійшого  Митрополита Володимира, рішенням Спеціалізованої Вченої ради УУБА кандидату богослов’я доценту, протоієрею Миколаю Кабаці присвоєно науковий ступінь доктора богослов'я.

У кінці привітального слова ректор академії, з благословення та за дорученням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 60-річчя з дня народження вручив отцю Миколаю орден Почаївської ікони Божої Матері.

Після чисельних вітань від професорсько-викладацького складу та студентів академії отець Миколай звернувся зі словами великої вдячності до Блаженнійшого Митрополита Володимира, ректора, професорсько-викладацького складу та студентів академії за проявлену увагу до його скромної особи. Отець Миколай розповів, наскільки важкими були часи комуністичної влади для молодого юнака, який вирішив стати на шлях священства. Влада всіляко переслідувала і намагалася не допустити юнаків до духовних навчальних закладів, але отець Миколай знайшов у собі духовні сили і ось уже 35 років трудиться на ниві духовного просвітництва во славу Божу, на благо Святої Православної  Матері Церкви та Боголюбивого народу України.

23 лютого 2010р.

Теги: УУБА, богословський, академія, Кабацій

Коментарі

мортхо 2010-02-24 / 09:33:00
ну й пики в попів ситі... точно, кабаки...

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини