Іван Маняк: Спільними зусиллями вдалося стабілізувати економіку Мукачева

Не секрет, що Україна у зв'язку зі світовою фінансовою та економічною кризою переживає нелегкі часи: знизились темпи та обсяги діючих виробництв, доймає фінансово-банківська нестабільність, зростання інфляції, падіння життєвого рівня населення тощо. Все це, звісно, не обійшло стороною і місцеві громади.

Іван Маняк: Спільними зусиллями вдалося стабілізувати економіку Мукачева

Найбільш постраждали старопромислові регіони України. І це – факт. Водночас довіра до місцевої влади істотно вища, ніж до влади центральної, і це - також показовий факт. Оскільки здебільшого органи самоврядної і виконавчої влад на регіональних рівнях докладають максимум зусиль, аби збереглась тенденція наповнення місцевих бюджетів, соціального захисту населення тощо. Приміром, всі підприємства Мукачева працюють, виготовляють і реалізують продукцію, як і до кризи, хоч це дається їм нелегко. На сьогодні 57 підприємств міста над Латорицею здійснюють експорт 20 основних груп продукції в 39 країн світу.

Про це – у розмові з секретарем Мукачівської міської ради Іваном Маняком.

– Почну з того, що державні посади вимагають від тих, хто їх займає, серцем і душею вболівати за національні, державні інтереси, і бути здатними на цих рівнях мислити категоріями держави, регіону, міста, села, а звідси відповідно - думати і дбати про людей від громади, колективу до конкретної людини. Ті керівники, що відповідально поставилися до ситуації у зв’язку із кризою, вжили відповідних заходів, діяли злагоджено, все ж зуміли уберегти очолювані колективи від суттєвих потрясінь. У числі таких ініціативних, мислячих лідерів - керівники діючих підприємств, установ і організацій Мукачева, які об’єднали зусилля на подолання кризи. Влада ж зі свого боку підтримувала їхні добрі наміри, плани і сприяла їх втіленню в життя, бо тільки спільною працею, рішучими та скоординованими діями можна утвердити та зміцнити економічне зростання, добробут та процвітання нашого міста і всіх його жителів. Як результат, ТзОВ “Фішер- Мукачево” весь обсяг вироблених лиж та ключок експортує в Австрію, Канаду, Росію. ВАТ “Мукачівський завод "Точприлад", вироблену ним продукцію на давальницькій сировині – гучномовці для мобільних телефонів та автомобілів, кабельну продукцію для автомобілів – відправляє в Угорщину, Австрію, Бельгію, Польщу. ТОВ “Ено-Меблі”ЛТД біля 80,0 відсотка вироблених меблів експортує в США, Німеччину, Австрію, Англію, Францію та інші країни. Підприємства легкої промисловості здійснюють експорт продукції в Німеччину, Голландію, Бельгію, Італію, Францію, Угорщину. Якщо за підсумками роботи 2008 року (початок кризового періоду) обсяг реалізованої продукції промисловими підприємствами міста в загальнообласному показнику складав 8,3 відсотка, на початку 2009 року – 9,8%, то в кінці того ж року цей показник зріс до 11,6 відсотка і став другим показником в області.

Іншими словами, виконавчий комітет міської ради, депутати спільно з роботодавцями міста проводять значну роботу з питань стабілізації діяльності промислових підприємств міста, а саме: пошуку нових замовлень, продовження дії існуючих договорів й таке інше. Так, наприклад, на ВАТ “Мукачівський завод “Точприлад” розпочато виготовлення кабельної продукції автомобільної промисловості для фірм “Відеотон” та “LEAR" – Угорщина, що дасть можливість наростити обсяги виробленої та реалізованої продукції, задіявши на виробництво значну кількість працівників. Продовжується співпраця з відомими фірмами "NXP” (Австрія) “Флекстронікс” (Угорщина”), “Тайко” (Польща), “PSS” (Бельгія) та іншими. Внаслідок цього стабілізувалась і ситуація на ринку праці міста, вона стала доволі прогнозованою і керованою.

Якщо на кінець 2008 року на обліку в Мукачівському міському центрі зайнятості знаходилось 1252 безробітних, а рівень зареєстрованого безробіття по місту складав 2,4 відсотка, то на кінець 2009 року на обліку знаходилось 775 безробітних, рівень зареєстрованого безробіття складає 1,5 відсотка ( по області - 1,7% , по Україні – 1,9%). Протягом 2009 року по місту створено 2176 робочих місць, у т.ч. на ВАТ завод “Точприлад” - 351 робоче місце, ТОВ “Кабель Корп” - 24 робочих місця, на інших суб’єктах господарювання – 577 робочих місць, за рахунок підприємницької діяльності – 1171 робоче місце.

Чисельність працівників, зайнятих в економіці міста, в тому числі в промисловості, на потязі 2009 року також мала тенденцію до зростання. Якщо в травні 2009 року в економіці міста було задіяно 26939 осіб (в промисловості – 7334 особи), то в листопаді – 28003 особи (в промисловості – 8226).

Позитивні зрушення відбуваються і в таких галузях економіки як транспорт (у 2009 році перевезено вантажів на 12,6 відсотка більше до показника 2008 року, у 2009 році перевезено пасажирів на 6,7 відсотка більше до показника 2008 року), зв’язок – темп зростання доходів по галузі у 2009 році до показника 2008 року склав 161,8 відсотка.

- Це означає, що спільними зусиллями вам вдалося вийти на рівень стабілізаційних процесів в діяльності економіки міста…

– Саме так. На такий розвиток стабілізаційних процесів в усіх галузях економіки міста спрямована подальша робота органів місцевого самоврядування міста, виконавчої влади спільно з професійним потенціалом підприємств, організацій та установ нашого рідного Мукачева. Ми й надалі робитимемо все від нас залежне, аби закріпити позитивні тенденції та рухатись далі, вперед. Сама ж по собі економічна стабілізація — це довготривалий процес.

Анна Романенчук
16 лютого 2010р.

Теги: криза, Мукачево, економіка, стабілізувати, підприємства

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини