Спекулянти продають квитки до Ужгорода за 300 гривень

Десятки додаткових потягів, які "Укрзалізниця" додала до Нового року, трохи розрядили обстановку. Але і додали прибутку спекулянтам, оскільки триста гривень - максимум, за який пасажири, що зневірилися, згодні зі скрипом придбати квиток. Більше цієї суми - дешевше буде їхати своїм комфортабельним автомобілем.

Спекулянти продають квитки до Ужгорода за 300 гривень

Вечір привокзальної площі Києва. Мокра холодна каша під ногами не заважає вокзальним ділкам різної спеціалізації хлюпати замерзлими ногами і пропонувати: хто таксі, хто квартиру. Можливо, десь, у недоступному для світла ліхтарів місці, очікують свого "клієнта" лохотронщики або видивляються жертви дівчата-клофелінщиці. Звичайне вокзальне життя, склад якого правоохоронці не можуть порушити не одне десятиліття.

Але є окрема бригада спекулянтів-"бариг", які є доречними, якщо в касах немає необхідного квитка. За винагороду вони вирішують такі питання. Ось тільки квитків найчастіше немає, якраз завдяки масовій скупці цими ж спритними "бізнесменами". Такій касті не доводитися місити неприбраний сніг біля вокзалу. Вони знаходять свого клієнта прямо в залі з касами. Коло їхнього інтересу – люди, які не поклопоталися про квиток за півтора-два тижні. Адже під час святкового дефіциту вже за тиждень придбати його звичайним шляхом практично неможливо.

"Здрастуйте, а яким чином я можу виїхати до Ужгороду 30 грудня", - запитую касирку за скляною перегородкою. "О, вам пощастило, є ще декілька квитків на додатковий потяг. Бічні плацкарти за ціною близько 90 гривень", - відповідає співробітниця залізниці. Її здивуванню не було кінця, коли я відмовився, посилаючись на те, що потяг, який відправляється близько півночі, мені не підходить. "Іншого не буде", - співчутливо нагадала касирка.

Маятися і тинятися по касовому залу довелося недовго. Двоє чоловіків, років за сорок, самі запропонували свої послуги. Один – в потертій куртці і кепці, з швидко бігаючими очима, уникав прямих поглядів і постійно оглядався. Другий, більший, одягнений майже так само, вдивлявся в мене, але говорив менше. Вони не ховалися і почувалися на своїй території.

"Так, мені потрібно три квитки до Ужгорода на 30 число, але тільки не пізні потяги", - в дні дефіциту вимовити таку фразу, напевно, нахабство. "Та без проблем, - відповів той, що нижчий. - 300 гривень за квиток, і питання вирішене". "А квитки у вас вже з собою?", - запитав я, хоча ні сумки, ні теки у них не побачив. "Ви вирішуйте, давайте гроші і будуть вам квитки", - резюмував спекулянт. Вони проводжали мене поглядами, поки я не покинув приміщення.

Спекулятивна цинічність

Десятки додаткових потягів, які "Укрзалізниця" додала до Нового року, трохи розрядили обстановку. Але і додали прибутку спекулянтам, оскільки триста гривень – максимум, за який пасажири, що зневірилися, згодні зі скрипом придбати квиток. Більше цієї суми - дешевше буде їхати своїм комфортабельним автомобілем.

Спекулянти ні від кого не приховуються. Наряди міліції, патрулювання яких у передноворічний час підсилили, здавалося б, не звертають на них ніякої уваги. "З грудня лінійне управління на Південно-Західній залізниці МВС України підсилить патрулювання на залізничному вокзалі Києва з метою припинення спроб спекуляції квитками", - повідомив начальник Управління МВС на Південно-Західній залізниці генерал-майор міліції Павло Гуцол.

Але, очевидно, подібні заходи не дали ніякого результату. А справді, чого боятися, час не радянський, за спекуляцію "цифру" вже ніхто "не припаяє", та й у міліціонерів зарплати знаходяться на досить низькому рівні. Адже спекулянти підвищують ціну на 300%.

Масла у вогонь підливають і турфірми, які бронюють або скуповують квитки в перший час після їх надходження до продажу. Адже в умовах кризи люди почали відмовлятися від закордонних авіаперельотів, вважаючи за краще доїжджати до кордону потягом і продовжувати шлях за допомогою автобуса. Економія доларів у 300. "Щоб поїхати додому в Запоріжжя на Новий рік, мені довелося купувати квиток за три тижні, і це був уже додатковий потяг, - скаржиться студентка-художниця Тетяна. – І хто не встиг – той запізнився. Звичайно, залишається ще варіант з пересадкою в іншому місті на маршрутку, або прямий автобус. Але це украй незручно".

Квитки від Бабая

І хоч офіційна причина, чому міліція на вокзалі закриває очі на діяльність "бариг"-спекулянтів, неясна, але близько місяця тому було арештовано людину, яка, можливо, кришує весь нелегальний бізнес на вокзалі. Його називають Бабай, і, на думку слідства, є всі шанси заховати цього кримінального авторитету за грати.

Примітно, що Бабай починав свій шлях на вокзалі саме як керівник групи "білетників". Далі, йому нібито почали підкорятися продавці, перевізники, таксисти, лохотронщики і всі, хто так чи інакше намагався заробити на вокзалі в Києві. З чуток, він жив у мармуровому палаці і любив читати журналістські публікації про власну персону.

Невідомо, чи розпадеться "вокзальна імперія Бабая", але у будь-якому випадку, доки залізничники і правоохоронні органи не візьмуться за вирішення проблеми спекуляції на святкових дефіцитах квитків, громадяни і далі штовхатимуться в чергах біля кас, платитимуть утридорога і піклуватимуться про своє дозвілля як мінімум за місяць.


 

ForUm
26 грудня 2009р.

Теги: Ужгород, залізна дорога, поїзд, квитки

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини