До різдвяного столу

Дорогі господині! Пропонуємо вам підбірку рецептів страв, які стануть окрасою святкового столу!

ПРЯНИКОВА ЯЛИНКА

100 г олії, 200 г меду, 125 г цукру, 600 г борошна вищого сорту, 2 ч. ложки какао-порошку, 1/2 пакетика розпушувача тіста, щіпка солі, 1 яйце, 1 білок, 1 склянка цукрової пудри, коріандр, маленькі червоні свічки, олія, щоб змастити лист.

Олію, мед, цукор, прянощі змішати і, безупинно помішуючи, підігрівати, поки не розчиниться цукор. Борошно в суміші з розпушувачем просіяти, додати какао та сіль, яйце та медову масу і замісити тісто, залишити на ніч на кухні. Далі вирізати з картону шаблони 9-ти зірок розміром від 5 до 15 см і 7 кружків діаметром 3 см.

Духовку розігріти до 200 градусів.

Розкачати тісто товщиною 0,5 см, вирізати зірки та кружечки. Пекти при середній температурі протягом 10 хвилин. Гарячими зняти з листа і дати охолонути. Білок з цукром розтерти в густу масу. Покласти на піднос найбільшу зірку, зверху кружечок. Далі меншу зірку — так скласти, як пірамідку, ялинку, чергуючи зірки та кружки, скріплюючи їх цукровою помадкою. Найменшу прикріпити вертикально на верхівці ялинки. Обсипати ялинку цукровою пудрою. Свічки прикріпити цукровою помадкою на зовнішніх кінцях зірок.

БИТКИ М’ЯСНІ ПО-СЕЛЯНСЬКИ

На 500 г яловичини — 1 цибулину до м’яса, 1 ст. ложку сухарів, 2 ст. ложки вершкового масла, 50 г — сушених або 150 г свіжих грибів, 3 цибулини для пересипання битків, 1,5 склянки грибного відвару, 2 ст. ложки томату-пюре, 1 кг картоплі, 1 ст. ложку вершкового масла для картоплі, сіль, перець — за смаком.

Яловичину (без кісток) очищають від сухожилля і плівок, промивають, пропускають крізь м’ясорубку з крупною решіткою, змішують з цибулею, обчищеною й нарізаною соломкою, додають сіль, перець, добре вимішують, роблять кульки, надають їм круглої плоскої форми битків, обкачують у борошні й обсмажують на вершковому маслі. Половину передбаченої норми злегка обсмаженої цибулі кладуть на дно сотейника, а на нього — половину варених і обсмажених грибів. Потім на підготовлені битки кладуть решту обсмажених цибулі й грибів, заливають їх грибним відваром і тушкують 10-15 хв. На гарнір тушкують у грибному відварі картоплю, додаючи томат-пюре й вершкове масло.

ТУШКОВАНИЙ КОРОП

Великий короп, 3 ложки сметани, 2 корені петрушки, 3 морквини, 1 корінь селери, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 10-12 горошин чорного перцю, олія.

Очистити і нарізати тонкими довгими скибочками корені петрушки, моркви і селери. Нарізати кружальцями цибулину. Загорнути у марлеву серветку часник, лавровий листок і чорний перець. Залити 4 склянками гарячої води і варити годину. Воду злити, корінчики посолити і скропити столовою ложкою оцту. Покласти на них коропа, полити його 5-6 столовими ложками олії та змастити сметаною. Щільно накрити кришкою і тушкувати 45 хвилин.

ВІДВАРНА ЯЛОВИЧИНА З ХРІНОМ

На 1 кг яловичини — 1 склянку сметани, 2 яйця, 1 корінь хріну, 1 цибулину, по 1 кореню моркви й петрушки, 1 кг картоплі, 2 ст. ложки вершкового масла.

Варене м’ясо нарізають тонкими шматочками, кладуть у змащений вершковим маслом сотейник або каструлю з широким денцем, заливають сметаною, змішаною з тертим хріном, сирими яйцями з сіллю, й ставлять у духовку зарум’янитися. Яловичину подають на стіл з відвареною картоплею, заправленою вершковим маслом і посипаною дрібно нарізаною зеленню петрушки.

ДЕЛІКАТЕСНЕ М’ЯСО "Штайгер"

5 шматків свинини від окосту, 5 пластинок твердого сиру, 5 шматків шинки, 50 г вершкового масла для начинки, 50 г вершкового масла для соусу, олія для підсмажування, сіль, перець, соус-кетчуп.

М’ясо відбити, посолити і поперчити, покласти на кожен м’ясний шар шматочок шинки, сиру і 10 г масла. М’ясо згорнути і з’єднати заточеним сірником, щоб не витікав сік. Рулетики присмажувати на смальці до утворення рум’яної скоринки. Після цього м’ясо викласти на тарілку, у сік, що утворився після випікання, додати соус-кетчуп і бульйон, прокип’ятити. Наприкінці ввести в соус вершкове масло. Полити рулетики соусом.

Гарніром до цієї страви може служити смажена картопля і зелений салат.

РОЛЬМОПС (литовська страва)

Оселедець, мариновані огірки, гриби, цибуля, морква, оцет, гірчиця. Для цієї страви бажано взяти невеликого оселедеця (1 штука на 2 порції).

Оселедець почистити, видалити хребет (шкіру не знімати). Кожну половинку змастити з внутрішнього боку гірчицею, покласти шматочки маринованого огірка, цибулі, моркви, гриби, міцно згорнути в трубочку (починаючи з верхньої частини), збоку хвоста скріпити гострою дерев’яною шпичкою. Покласти в скляну банку, залити холодною оцтовою заливкою у розрахунку: одна частина оцту, три частини холодної перевареної води. Банку закрити і тримати в холодильнику. Оселедець готовий до вживання через добу.

ГУСКА З ГРИБАМИ

Гуска, 500 г грибів, 2 цибулини, 100 г олії, 100 г соєвого соусу, сіль, перець.

Гриби відварити, подрібнити. Цибулю дрібно посікти, обсмажити в олії і змішати з грибами. Гуску відварити в грибному бульйоні майже до готовності. Вийняти, остудити й змастити соєвим соусом. Усередину покласти грибний фарш і зашити. Запекти в дуже гарячій духовці до готовності, постійно поливаючи жиром, що виділився. Перед подачею на стіл ще раз полити соєвим соусом. (Якщо вам не вдалося вигодувати гусочку — не сумуйте. Її з успіхом може замінити курка. Але одна умова — вона має важити не менше 2 кг).

ДОМАШНЯ КОВБАСА З ПЕЧІНКИ І ГРЕЧАНОЇ КАШІи

400 г печінки, 200 г сала, 4 склянки гречаної крупи, 2 яйця, 2 цибулини, кишки.

Гречану крупу трішки підсмажити в духовці і зварити. Печінку і сало тушкувати до готовності, потім пропустити через м’ясорубку. Змішати кашу з печінкою і салом, додати сирі яйця, підсмажену цибулю і спеції за смаком, начинити кишки. Кишку варити 20 хвилин, щоб ковбаса не полопалася, посудину не накривають. Перед подаванням ковбасу можна підсмажити.

ЗАКУСОЧНИЙ ТОРТ

Для тіста: 0,5 склянки курячого бульйону, 180 г борошна, 2 ст. л. вершкового маргарину, 1 ст. л. вершкового масла. Для начинки і прикрас: 350 мл майонезу, 100 г шинки, 2 яйця, 150 г тертого сиру.

Борошно перетерти з маргарином, влити охолоджений бульйон і замісити м’яке тісто. Розділити на 4 частини і покласти на 15-20 хв у холодильник. Розкачати тонкі коржі й спекти на розігрітій сковороді, змастити з обох боків вершковим маслом і остудити. З варених яєць вийняти жовтки і розім’яти виделкою, білки натерти на тертці, усе змішати з жовтками і заправити частиною майонезу. Тертий сир заправити майонезом. Шинку натерти на дрібній тертці і заправити частиною майонезу. Сформувати торт із трьох коржів, між якими покласти начинку в такому порядку: сирна маса, шинкова маса, яєчна маса. Закрити торт зверху четвертим коржем і рясно змастити майонезом. Накрити торт високою кришкою і поставити на добу в холодильник. Перед подачею на стіл притрусити зеленою цибулею або будь-якою зеленню.

СУХАРІ З ГОРІХАМИ

Беруть солодку булку або батон, нарізають тонкими скибочками замочують в молоці (на 1 склянку молока — 2 яйця, 1 ст.л. цукру), обсипають дрібно порізаними горіхами та корицею.

Сухарі кладуть на лист, сушать у духовці з невисокою температурою 10-15 хвилин.

КОТЛЕТИ "СУЛІКО"

400 г курячого фаршу, 100 г пшеничного хліба (для панірування), маргарин (для смаження котлет), сіль, перець за смаком.
Для фаршу: 100 г курячої печінки, 2 цибулини, 50 г шпика, жир, 200 горіхового соусу, сіль за смаком.

Для фаршу печінку курячу кладуть на 5-7 хвилин у киплячу воду. Потім нарізають соломкою і смажать у дрібно нарізаному шпику. Наприкінці смаження додають пасеровану цибулю. Усе перемішують. Курячий фарш солять, формують коржа, на середину кладуть фарш, панірують у білих сухарях, обсмажують, доводять до готовності в духовці.

МЕРЛУЗА З ГІРЧИЧНИМ СОУСОМ ПО-ФРАНЦУЗЬКИ

Рибу почистити, помити, покласти на змазаний олією лист. Посолити, поперчити, посипати дрібно порізаною цибулею. Все залити сумішшю вина і гірчиці, поставити в духовку. Коли риба буде готова, з деки злити рідину, додати до неї лимонний сік, прогріти 2-3 хвилини, безперервно помішуючи. В отриману суміш додати масло, дрібно посічену зелень петрушки і полити нею рибу.

МЛИНЦІ З ОМЛЕТУ З КУРЯЧИМ ФАРШОМ

На млинці: 8 яєць, 1 склянка молока, 3 ст.ложки борошна.
Для фаршу: 300 г філе курки, 1 цибулина, 20 г маргарину, 4 яєчні білки, сіль за смаком.

Жовтки розтирають із сіллю, додають молоко і небагато борошна. Білки збивають у піну і, помішуючи, вводять у суміш. Випікають тонкі млинчики на маленькій сковороді. Куряче філе нарізають дрібною соломкою, обсмажують, змішують із дрібно нарізаною й обсмаженою цибулею, додають сіль, перець. Кладуть масу на млинець, загортають трубочкою так, щоб було видно фарш. Млинчики кладуть у вогнетривкий посуд, заливають збитим у білу піну яєчним білком і ставлять у духовку. Випікають доти, поки фарш не зарум'яниться. Окремо можна подати сметану.

КОТЛЕТИ "БАНКЕТНІ"

4 курячих філе, 150 г волоських горіхів, 80 г вершкового масла, 1 яйце, сухарі, олія, часник, сіль за смаком.

Для фаршу очищені волоські горіхи пропускають через м'ясорубку, додають товчений часник, зелень петрушки, сіль, сирі яйця і все перемішують. Філе відбивають, на середину кладуть фарш, краї з'єднують, панірують у сухарях. Смажать з обох боків до утворення золотистої скоринки. Доводять до готовності у духовці.
"ОГО"
05 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини