Ужгородські стоматологи планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста

Нещодавно Ужгородська міська рада ухвалила "Програму забезпечення стоматологічного здоров'я дитячого населення міста на 2009-2013 роки". Згідно з цим документом, стоматологи Ужгородської міської дитячої лікарні, викладачі стоматологічного факультету Ужгородського національного університету на базі "Клініки дитячої дентальної гігієни" планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста. Щоб дізнатися більше про цю програму, та про нове у житті факультету, ми звернулися до Юрія Перести, декана стоматологічного факультету УжНУ.

Ужгородські стоматологи планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста

– Пане Юрію, чому саме на базі стоматологічного факультету вирішили здійснювати програму?

В Ужгороді немає своєї дитячої стоматологічної служби, тому у місті вже давно назрівало питання про  надання профілактичної стоматологічної допомоги дітям. У місті працює близько 100 приватних стоматологів та клінік, де, звичайно, можна пройти лікування, але діти повинні постійно проходити диспансерний огляд у стоматологів, так як дитячий організм потребує постійної корекції факторів, які сприяють розвитку стоматологічних хвороб. У нас нові методи профілактики запроваджуються недостатньо, лікарі мало зацікавлені в постійній профілактичній роботі. Це призводить до епізодичного, безсистемного застосування засобів профілактики, що дискредитує саму ідею профілактики. Фінансове забезпечення програми буде здійснюватися відповідно до законодавства України за рахунок коштів місцевого бюджету, "Клініки дитячої детальної гігієни" на базі стоматологічного факультету УжНУ та інших джерел, не заборонених законодавством.

– Хто саме буде проводити огляд дітей?

Улітку  ми на факультеті відкрили кафедру дитячої стоматології, до якої запросили провідних фахівців, серед них – професора Римму Казакову (Чернівці), яка вважається  одним із засновників дитячої стоматології в Україні, провідних фахівців-стоматологів міста,  які проходитимуть підготовку в аспірантурі, а наразі працюють в Ужгороді як практичні лікарі. Крім того, якщо студенти стоматологічного факультету оглянуть 21 тисячу дітей, це дозволить підготувати їх на новому якісному рівні роботи, а дітям   - уникнути стоматологічних захворювань та отримати вчасно допомогу.

– Яким чином буде відбуватися огляд? 

Згідно програми це буде безкоштовний огляд на базі центру дитячої дентальної гігієни. До нас будуть привозити 40 діток щодня, їх будуть оглядати, готувати на кожного амбулаторні картки, вносити на магнітні носії, і після цього ми будемо визначатися, давати батькам поради щодо лікування дітей або ж профілактики захворювань ротової порожнини. Кожна дитина обов’язково отримає рекомендації щодо лікування цих захворювань. Окрім того, на базі клініки планується проводити санітарно-просвітницьку роботу з дітьми шляхом демонстрації відеофільмів, навчання практичним навичкам з догляду за порожниною рота тощо.  

– Що вдалося покращити та змінити на факультеті останнім часом?     

За останні два місяці ми зробили декілька серйозних справ. Нам  вдалося реконструювати 1000 кв. м фасаду за спонсорські кошти.  За підтримки заступника голови обласної ради Івана Балоги ми змогли поміняти усі вікна та двері на металопластикові,  що дасть змогу економити на опаленні. Також завершили ремонт у лекційній залі для студентів на першому поверсі на 120 чоловік.

– Ваші студенти проходять практику у стоматологічних клініках, у провідних спеціалістів?       

– Улітку 15 наших студентів пройшли виробничу практику в кращих клініках Кошицького медичного університету ім. Шафарика, у відділені щелепно-лицевої хірургії. У майбутньому ми плануємо посилати наших студентів на практику до Дебрецену, Будапешту, Відня. До слова, маємо домовленості про відкриття на базі нашого факультету навчально-методичного центру імплантології.  Це дуже серйозний напрямок, і нинішній рівень стоматології визначається саме рівнем розвитку цієї галузі стоматології. Це буде перший центр імплантології на базі вищого навчального закладу в Україні, вже маємо порозуміння з боку обласної ради, які будуть готувати відповідну програму для відкриття центру. На жаль, іншого шляху фінансування на сьогодні немає. Маємо порозуміння з президентом асоціації стоматологів України  та професором Заболоцьким,  засновником і власником  клініки імплантації у Києві, які беруться безкоштовно готувати наших викладачів для цієї спеціалізації. Адже ми хочемо, щоб саме у нас у майбутньому  проходили стажування,  навчання,  майстер-класи з імплантології. Одним словом, роботи попереду багато.

Мирослава Кочіш, прес-служба УжНУ
08 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, стоматологічний, профілактичний, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини