Роман Офіцинський: Криза законності в УжНУ

Протягом останніх двох місяців у заявах до правоохоронних органів, інформаційних повідомленнях і зверненнях до широкого загалу керівництво Ужгородського національного університету згадує мене незлим, тихим словом.

Усе через те, що Державна інспекція навчальних закладів Міністерства освіти і науки України 10-12 серпня цього року виявила порушення в рішеннях і діях приймальної комісії УжНУ. Незрозуміло, чому завинив я, коли обидві довідки разом з інспекторами підписав ректор. Він зобов'язався все виправити. Отже, нелогічними є різноманітні апеляції до громадськості, котрі традиційно щосуботи друкують "Новини Закарпаття".

Зі свого боку я лише привернув увагу до кризи законності, котра без перебільшення поглинула УжНУ. Подолати її можна. Йдеться про низку свідомо залишених напризволяще "мін сповільненої дії". Зосібна справа ось у чому.

Роман Офіцинський: Криза законності в УжНУ

Згідно з пунктом 1 статті 34 Закону України "Про вищу освіту", вчена рада вищого навчального закладу є колегіальним органом. Шляхом голосування вона приймає у межах своєї компетенції важливі рішення з організаційних, кадрових, фінансових та інших питань. Цей орган формується з двох категорій: призначених за посадами і виборних представників.

Тривалий час до Вченої ради Ужгородського національного університету входить 53 особи, замість 60, як це передбачає пункт 4.12.2 Статуту УжНУ. Отож рада діє в неповному складі, не вистачає 7 членів, що є порушенням. Це при тому, що її засідання визнаються правомочними за умови присутності не менше двох третин статутного складу – 40 членів.

Нині за посадою у Вчену раду УжНУ входить 28 осіб: ректор, 6 проректорів, 18 деканів, головний бухгалтер, співголова конференції трудового колективу і, як не дивно, одна особа, що не відповідає посадовому критерію. Її ввели як декана, проте забули вивести, оскільки факультет давно ліквідували. У той же час одну особу не включено до складу ради, проте вона має бути її членом за посадою. Відсутній керівник органу студентського самоврядування. Його членство в раді передбачено пунктом 4.12.3 Статуту УжНУ.

До Вченої ради УжНУ також входить 25 виборних представників, а повинно їх бути принаймні 32. Із наявних 25 осіб 15 представляють науково-педагогічних працівників. Згідно з Законом і  Статутуом, вони обираються з числа завідувачів кафедр, професорів, докторів наук. Але тільки 7 із них відповідають вимогам. Інші або не завідувачі кафедрами, або не мають наукового ступеня доктор наук і вченого звання професор.

10 членів Ученої ради представляють інших університетських працівників на постійній основі. Одначе тут не дотримано критерію – "відповідно до визначених квот".

Згідно з пунктом 4.12.3 Статуту УжНУ, "кількість виборних представників від факультетів та інших структурних підрозділів визначається ректором з урахуванням загальної чисельності працівників відповідного структурного підрозділу та затверджується Конференцією трудового колективу університету". Відповідне рішення досі не прийняте, тому представництво структурних підрозділів є довільним. Окремі з них мають по два виборні представники, інші – по одному, а деякі – жодного, зокрема це стосується аж шести факультетів, тобто третини від наявних.

Із дотичного приводу президія профкому викладачів і співробітників УжНУ прийняла 7 липня 2009 року відповідну постанову. Вона просила ректора подати для розгляду на Конференції трудового колективу досі відсутнє Положення про Вчену раду УжНУ, яке б чітко визначило регламент проведення її засідань.

Однак звернення президії профкому ректор проігнорував. Шкода. Адже у червні цього року на Вченій раді під його головуванням не вистачило для прийняття рішень потрібного кворуму. За умови обрання визначеної Статутом кількості членів ради цей неприємний факт не трапився б.
Натомість маємо у підсумку хибу в 16 голосів, що більше чверті статутного складу. Це веде до правових колізій у спірних випадках. Адже членство у раді принаймні 9 осіб неправомірне, а ще 7 просто не обрали.

Неважко спрогнозувати як на зазначене відреагує ректор. Правильно. Як і досі. Дасть відповідь не по суті проблеми, а по особі. Не звикати. Але ж рано чи пізно доведеться сформувати Вчену раду відповідно до Статуту УжНУ і Закону "Про вищу освіту".

На це й націлили у своєму зверненні до громадськості проректори і декани УжНУ. 11-12 вересня вони заявили, що все потрібно вирішувати в стінах університету на підставі його Статуту і законів України. Святі слова. Час уже спільно під громадським контролем повернути університет у правове русло.

Роман Офіцинський, доктор історичних наук, професор, професор кафедри історії України УжНУ
19 вересня 2009р.

Теги: УжНУ, університет, Роман Офіцинський, Вчена рада

Коментарі

студент 3 2012-09-29 / 19:39:29
Це ти про порушення говориш? Та все, що пов'язано з твоїм іменем це і є порушення і беззаконність..................

Дехто 2010-12-28 / 00:41:00
Студент УжНУ, шикарно написано!!!!
Правда.

Студент 2010-12-28 / 00:32:00
Хто б казав!

Студент УжНУ 2010-06-03 / 00:16:00
Романе Андрійовичу, а у вас самого не має "кризи законності"?? Щоб трохи пояснити читачам ситуацію, трохи розповімо про роботу Романа Андрійовича зі студентами. Наприклад, на факультеті романо-германської філології цей аморальний викладач звертався (неодноразово) до студенток з проханням приходити на його пари у більш відкритому одязі. Це, за його словами, "буде сприяти поширенню світла на заняттях" (цит.). Що вже говорити про прейскурант цін Офіцинського на іспитах... От такий ось "борець"-просвітитель, який однією рукою вірші пише, а іншою - взятки бере. Та й взагалі всі студенти Романа Андрійовича давно помітили його схильність до збочинсько-аморальних натяків під час занять і таке інше...



Ну то як там із законністю, Романе Андрійовичу???

Браття-русини 2009-09-24 / 17:12:00
Думаю що до виборів в Україні готується адміністративно-чмошний переворот в УжНУ.

k5 2009-09-21 / 12:16:00
Ха! Та реально Ваш Вегеш проганяє! мадярон!

ян 2009-09-20 / 18:21:00
це хто громада? зайшляк Офіцинський й манкунт Фенич?

k5 2009-09-20 / 11:08:00
громада вимагає догану Вегешу!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини