Знаменитому закарпатському богатиреві Іванові Фірцаку (Кротону) відкриють пам'ятник

На 110-ту річницю з дня народження Івана Фірцака (Кротона) в центрі села Білки відкриють давноочікуваний монумент цьому легендарному закарпатцю.

Знаменитому закарпатському богатиреві Іванові Фірцаку (Кротону) відкриють пам'ятник

Прозваний у народі Іваном Силою, білківський силач виступав у 64 країнах світу, дивуючи всіх міццю свого тіла й духу. На жаль, за радянської влади відомий спортсмен та циркач перебував у тіні. Причиною було те, що його старший син Іван, чемпіон України з боксу, відсидів у концтаборах за створення в рідному селі осередку ОУН.

І лише зараз людина–легенда повертається до своїх земляків так, як йому належить. Пам’ятник Фірцаку відкриють наступної неділі, 26 липня, у центрі найбільшого села Закарпаття.

Молодий скульптор Микола Глеба обрав для образу Івана Сили найміцніший матеріал — граніт — і кілька років важко трудився над суцільною брилою вагою 7,5 тонни. Цікаво, що позував Миколі сам Василь Вірастюк, який приїжджав два роки тому в Білки на презентацію дитячої книжки "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу". Подейкують: приїде богатир Вірастюк і на відкриття пам’ятника. Принаймні обіцяв.

Майданчик перед клубом, на якому відкриють монумент Кротону, буде зроблено у вигляді циркової арени. На святі виступатимуть циркачі, борці, боксери, силові атлети — усі ті, в чиїх амплуа довелося виходити на манеж за своє непросте життя й самому Фірцаку. Заспівають своєму гранітному землякові й народні артисти України Іван Попович та Степан Гіга.

Показово, що пам’ятник споруджений на громадські пожертви. А серед спонсорів — і онуки Кротона, діти його репресованого сина Івана.

Олександр Гаврош, "Україна молода"
18 липня 2009р.

Теги: Білки, Іван Фірцак, Кротон, Василь Вірастюк, пам'ятник

Коментарі

Князь Коротович 2009-07-25 / 21:27:00
Пане Х -дякую Вам за більш докладну біографію про родину Фірцаків. Прочитавшу Вашу цікаву довідку, я відразу буду старатися знайти більш докладну біографічну книшку. Цікаво, але й теж сумно, узнати що великий боксер Джон Джексон так трагічно закінчив своє життя після поразок отримані від великої закарпацької 'сили'.

Х 2009-07-25 / 18:23:00
"кн.Коротовичу".Про цю легендарну людину написано дуже багато. Василь Поліщук написав нарис:"Іван Сила" ще в далекому 1954 році. У 1971 році вийшла біографічна книга про силача "Кротон" автором яко є Антон Копинець. Написані вірші в його честь: Володимир Фединишинець "Силач Кротон", Василь Густі "Кротон" та "Іван Сила", Володимир Панченко "Геркулес" (1965 рік). Є навіть пісня на слова Юрія Шипа і Музику Василя Гайдука.

Розпочинав Іван Сила на цирковій аренів Празі. Там він познайомився з майбутньою дружиною повітряною гімнасткою Руженою Зікл, уродженкою міста Градец-Кралове. Виступав він як і борець, і перемагав знаменитих спортсменів. Став і чемпіоном Чехословаччини з рукопашного бою та важкої атлетики. На прохання королеви Англії Кротон помірявся силою з суперваговиком із боксу, чемпіоном світу Джоном Джексоном і переміг його. Джексоном після цієї поразки викинувся з вікна багатоповерхового будинку. Королева Великобританії подарувала Кротонові унікальний пояс, манжети і шолом, прикрашений майстерно виготовленими з діамантів могутніми левамию. У Парижі боров перше місце з культуризму. не страшна травма черепа - знятий скальп. А сталося все це в Бразилії. В Бразілії Іван Сила, перекидуючи через себе борця, ненароком головою зачепився на рингу за металеву пластину й сам собі завдав важку травму. Лікарі в США закрили дефект золотую пластиною. Пишуть також, що одна з нью-йоркських газет у 1928 році назвала Кротона "найсильнішою людиною двадцятого століття". Повернувсяна Підкарпатську Русь в 30-х роках. Після анексії нашого краю Радянським Союзом в 1945 році працював короткий час начальником народної міліції в с. Білки. Старший син Іван Іванович був мобілізований в Червону Армію "добровольцем", як і більшість молодих людей того часу на Підкарпатській Русі. Права іте, щовін був в той час непвнолітнім. Був високого росту і сильний. Переміг чемпіона Угорщини по оксу. Міг би був досягти багатого, але його арестували і відправили в табір. Самим популярним звинуваченням були "шпіонаж" і "український буржуазний націоналізм". Осередки ОУН, та "укаїнска" ідея, в нашому краю не були поширеними. ПроІвана Івановича, як і про Кротона, згадують як про добру, щиру і нейовірно порядочну людину. Він був також спортивним ентузіастом, як і його батько. Тренував дітвору, бажаючу займатись боксом. І робив він це у вільний від роботи час і безплтно. Його син Іван, внук Кротона (внішньо дуже схожий на свого дідуся) закінчив Львівський інститут фізкультури. Був чемпіоном України. А вже його син Олександер,правнук Івана Сили, зайняв друге місцуна першості України в 1996 році.

В Ужгороді проживають внуки, правнуки Івана Фірцака Кротона. Одна із внуків працює в цетрі Ужгорода.









Князь Коротович 2009-07-24 / 20:45:00
До адмін: В цій статті і в коментаря Пана Х є цілком протилежні тези про діялність сина Івана. Чи би не могли Ви, будь ласка,поприсити автора Пана Гавроша на спростування фактів життя Іван Івана Фірцака?

Князь Коротович 2009-07-21 / 02:01:00
Пани Олександр і Тарас - Виглядає що коментар Пан Х, знає якусь протележну історію про старшого сина, Івана? Мені цікаво, якій факти про Івана ближчі до реальності?

Х 2009-07-19 / 00:15:00
Цей памятник дійсно заслуженій людині. Тільки тут неточність: йо син Іван Іванович Фірцак ніколи не мав нічого спільного з бандерівцями. Ніякого осередка ОУН він не організовував. Був мобілізований "добровольем" в Червону Армію і мав багато бойових відзнак. Це була чудова, добра і щира людина. Посаджений в табір разом з іншими колишніми гіиназистами за "шпіонаж" на користь США. Сам Кротон не був популярний в комуністів вже за те, що не був бідним хоча і був багатодітним.

Князь Коротович 2009-07-18 / 17:34:00
Було б цікаво більше узнати про цього легендарного спортсмена. З ким він бився і де, скільки разів виграв/програв. Очевидно, і про иого патріота сина Івана тоже було б цікаво більше знати.

Тарас 2009-07-18 / 11:14:00
Памятати своїх визначних земляків важливо для України на етапі творення народу. Нехай знають, що слава і таланти не минули нас.



Памятника заслуговує не менше і навіть може більше по окристі для України його страший син, який у лавах ОУН виборював Незалежність. Свобода принесенна жетвою ОУН-івців дозволяє сьогодні не питатись у Москви, які нам памятники ставити. Білорусії в 1991 не склалось саме через ранішу дяльність Українських Націоналістів.



http://sites.google.com/site/kozackiywriter/

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини