Закарпаття: На Ужгородщині є чимало "ласих" клаптиків землі

"Привабливих" земельних клаптиків тут чимало на території Оноківської сільради. Їх загальна площа в межах органу самоврядування становить 1222,5 гектара. Зрозуміло, солідна кількість і землекористувачів: підсумкова цифра наближається до семи тисяч. Про більшість з них у сільській раді знають. Це - 58 підприємств, організацій та товариств, 25 приватних підприємців, 4 фермерські господарства. 1608 громадян використовують земельні ділянки під забудову, 793 - для ведення особистого селянськогр господарства.

Закарпаття: На Ужгородщині є чимало "ласих" клаптиків землі

І от нещодавно депутати Оноківської сільської ради зібралися на чергову сесію, щоб в деталях обговорити, чи раціонально використовуються виділені площі. Доповідав землевпорядник Олексій Герзанич. За його словами, належним чином "експлуатують" надані їм у користування ділянки ВАТ "Закарпаття-обленерго", коньячний завод, фірма "Кім-Вест", ТзОВ "Воля", "Призма", СТзОВ "Континент". Зокрема, любо подивитись як хазяйнує майже на 60 гектарах останній. Ділянки доглянуті, оброблені, тут застововуються сучасні технології вирощування овочів, раціонально "задіяний" кожний клаптик.

На жаль, подібне скажеш не про всіх. Приміром, зовсім протилежний підхід у цій справі в МПП "Карпати", недбале ставлення керівництва якого до виділених у тимчасове користування площ вже стало, як кажуть, притчею во язицах. Так, згідно з відповідним Договором від 08.08.1996 року Оноківська-сільська рада надала МПП "Карпати" у довгострокове користування земельну ділянку загальною площею 36,9 гектара, на якій розташоване й Оріховецьке озеро (32,6 га). Такий солідний "наділ" видавався "для відновлення зони відпочинку та розведення риби". Минали роки, а підприємство та його директор Йосип Горват й не думали відтворювати територію для проведення тут змістовного дозвілля чи пак розведення у водоймі здобичі для рибалок. Навпаки, озеро водою не підживлялось і на його місці зараз височіють лише величезні чагарники та зарості. Про колишню пляжну зону нагадують хіба-що кам'яні бордюри, куди сягало колись водяне плесо. Старожили розповідають, що свого часу сюди прямісінько з Криму доставили справжнісінький морський пісок, аби додати озеру чорноморського шарму. Прикро, але його спритні ділки повивозили на...будівельні потреби.

Ось так і стоїть Оріховецька водойма, яку сьогодні так назвати навіть язик не вертає, страхітливою пусткою, своєрідним пам'ятником нашій безгосподарності та байдужості до навколишнього середовища. Не збереглись на цій території й колишні водолазна та насосна станції, торговельний павільйон. Від останнього, приміром, залишився тільки фундамент, поволі приходять у непридатність приміщення двох перших.

Висновок напрошується до банального простий: інвестувати грошей у розвиток даної території землекористувач і не думав, нині - й поготів, а "законсервував" ділянку на перспективу в надії знайти більш ефектив-ний засіб її "експлуатації". Більше того, виникли питання стосовно плати за ділянку в
розмірі 36,9 га, справа знаходиться в суді, який остаточно і визначить скільки відсотків належить вносити в держбюджет за неї.

Не поспішають проводити інвентаризацію виділених земель, переоформляти державні акти на оренду чи право постійного користування, а відповідно й вносити належну плату за неї радгосп-завод "Ужгородський" (в.о.директора Павло Бер-дар), ПМК "Агробуд" (Михайло Різак), ТзОВ "Оріяна" (Олександра Богданова), деякі інші установи. Наприклад, перше господарство не використовує в межах села близько 11 гектарів, вони позаростали бур'янами і слугують лише гірким прикладом
того, як не слід поводись із землею. З самого початку мали намір вирощувати цінні породи рослин в мікрорайоні "Підлипники" працівники "Оріяни", але спромоглися лише пробурити тут одну свердловину для подачі води, а тепер "ростять" тут... бур'яни.

Свого часу викупив нежитлові будівлі на колишньому господарському дворі радгоспу-заводу "Ужгородський" приватний підприємець Олександр Селеш. Однак про це своє "ґаздівство" призабув, до ладу не доводить, теж "законсервував" на перспективу. До того ж "забуває" своєчасно і в повному обсязі вносити земельний податок та орендну плату, які приблизно складають 86 тисяч гривень щорічно.
Подібне можна сказати і про підприємця Іштвана Кохана, котрий на території цього ж господарського двору мав намір зводити майданчик для екстремальних видів спорту. У 2005-у він взяв тут в оренду на 5 років понад 1 га землі, але нічого на ній не зробив та й податок не сплатив.

Гуляє вітер і на пустуючих 11 гектарах фермерського господарства "Перепілка", яке сьогодні значиться у володінні знаного за подібною методологією "резервування" земель Кіршенбаума-Сентипала. Давно не розводять кіз у фермерському господарстві "Золотий цапок" (Андрій Пірич), хоча ті сьогодні могли б вільно пастися на зарослих травою і бур'янами майже 8-ми гектарах землі, яка інколи частково засаджується картоплею для власних потреб. Разом з тим, обидва горе-господарі навіть мізерний земельний податок не сплачують.

Понад 2 роки знадобилось для оформлення відповідних документів оренди одного гектара землі фермерському господарству "Голд-Дрегон" (Олена Гураль). Тут планується будівництво кролеферми. А от як використовуватимуться майже 2 гектари лісових полян в урочищі "Дубки", оформлені на колишнього директора лісгоспу Івана Костіва та його дружину під гарною назвою "Форест" - невідомо. Здається, ці ділянки теж лише "зарезервували" на перспективу.

Є на території Оноківської сільради і близько 6 тисяч ділянок, виділених для індивідуального садівництва. 4414 їх господарів у місцевому органі самоврядування знають, решта 1586 - не визначені, жодних відомостей про них не має. Тепер триває інвентаризація згаданих ділянок, які в основному розміщені в мікрорайоні "Шахта". На більшості з них виросли симпатичні дачні будиночки, за даними сільської ради тепер тут постійно проживають близько 2 тисяч осіб. Окремі з них реєструються в органі місцевого самоврядування, проте переважна частина - ні. На території Оноківської сільради діють також 87 садівничо-дачних кооперативів. Найбільш свідомі як от "Дубок" (голова Василь Добош) справно і своєчасно сплачують обов'язковий земельний податок , та не всі. Сільський голова Віктор Дмитрук сподівається, що в ході -  інвентаризації "прокинеться" свідомість і в решти неплатників. А основним "героям" нашого матеріалу сесія Оноківської сільської ради дала строк 2 тижні для того, щоб усунути наявні прогалини. Час "х" минає наступного тижня.

Микола Горват, Ужгородський район
15 липня 2009р.

Теги: Ужгородський район, земля, інвестиції, земельні ділянки, фермерське господарство

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини