Літні канікули додають дорослим чимало клопоту

Адже не кожен може дозволити відправити свою дитину на відпочинок в елітний табір, чи у санаторій. Добре, коли бабусі або інші родичі погоджуються приглянути за неповнолітніми. Однак, багато дітей відпочивають вдома. Як правило, залишена без нагляду малеча не сидить, склавши руки, а шукає якихось розваг.

Літні канікули додають дорослим чимало клопоту

Тільки в  Іршавському районі, що на Закарпатті, за даними статистики, проживає майже 30 тисяч громадян,  віком до 18 років. У відділі кримінальної міліції у справах дітей,  за словами ст. оперуповноваженого ВКМСД Іршавського РВ ГУМВС України в Закарпатській області майора міліції Олесі Зейкан,  на сьогодні  на обліку перебуває 27 неповнолітніх. 17 з них належать до т.зв. "особливої категорії" (вони схильні до скоєння  злочинів), ще  10 неповнолітніх  числяться  на профілактичному обліку. На території району знаходяться табір  "Зачарована Долина" та "Центральний табір туристичного активу учнів України" у селах Чорний Потік та Осій. Тут нині   відпочиває майже 300 дітей. Кожен оздоровчий заклад під контролем  іршавських міліціонерів. Постійно проводяться зустрічі з керівниками, під час яких обговорюються питання безпечної  організацію відпочинку дітей.

І такі заходи перестороги не випадкові. Адже з початку року  на Іршавщині зафіксовано десять злочинів, які вчинили місцеві школярі. Працівники  кримінальної міліції  у справах дітей склали  12 адмінпротоколів  на неповнолітніх  за розпивання спиртних напоїв або появу у п’яному вигляді  у громадських місцях  та 45 адмінпротоколів на батьків за  невиконання  своїх обов’язків щодо  виховання дітей.

У багатьох сім’ях батьки виїхали на заробітки за кордон. Дітей у таких родинах виховують тітки, бабусі з дідусями. Тому неповнолітні, особливо у підлітковому віці, почуваються дуже  комфортно і незалежно: їх часто можна зустріти у розважальних закладах, барах чи на дискотеці у пізній час в стані алкогольного сп’яніння. У зв’язку з цим  працівники  Іршавського  РВ ГУМВС періодично проводять спеціальні рейди у селах району. Зокрема, складено вже чотири  адмінпротоколи на продавців торговельних закладів,  які реалізовували спиртні напої та тютюнові вироби дітям, власників одного з барів навіть  позбавили  ліцензії на право реалізації  таких  виробів.

Останнім часом  справжньою пошестю стали  ігри неповнолітніх у "режисерів". Торік, наприклад,   під час літніх канікул в одному із сіл  Іршавщини діти дружньою компанією пішли   відпочивати біля потічка. До них приєдналися  старші хлопці і запропонували їм стати учасниками відеозйомок порнографічного характеру. Хлопчик,  якому судилося  зіграти головну роль у такому фільмі,  спершу опирався, але потім під тиском погроз про фізичну розправу таки змушений був пристати на пропозицію своїх старших односільчан. А дівчинці зухвальці запропонували за "роботу" 20 гривень. Режисери   добре проінструктували дітлахів,  хто і що  повинен робити,  навіть показали по мобільному телефону аналогічний відеоролик непристойного змісту. Для зйомок використовували звичайну відеокамеру мобільного телефону.

Пізніше це відео юні "спілберги"  розповсюдили серед своїх друзів та знайомих. Хлопці навіть не замислювалися, що їхні дії підпадають під відповідальну статтю, оскільки завдали моральної шкоди неповнолітнім. Інцидент невдовзі вийшов за межі школи, про незаконне "кіно" довідалися батьки  головних "героїв" і працівники міліції.  Розповсюдження відео припинили. Особи учасників зйомок встановили. Стосовно "режисерів"  дитячого "порно" порушено кримінальну справу, яка наразі знаходиться на розгляді у суді.

Справжнє занепокоєння викликає у працівників міліції дитяча агресія і прагнення неповнолітніх уподобатися до героїв сучасних бойовиків та трилерів. Так, у с.Ільниця  місцевий школяр  власноруч виготовив    металеві кастети. Як  сировину використав частини  акумуляторів, які розплавив і  заливав у спеціально виготовлену форму з глини. Потім заготівку охолоджував і обточував напильником.  Дві саморобки "кулібін" встиг продати товаришам, одну залишив собі. За цим фактом порушено кримінальну справу.

Прикро, що досить  часто батьки починають займатись вихованням своїх дітей тільки  тоді, коли чада  потрапили у біду. Тож працівники правоохоронних органів звертаються з проханням до дорослих:  приділяйте своїм дітям під час літніх канікул  трохи більше уваги, організуйте їм безпечний відпочинок, не  перекладайте на них домашні клопоти, не відбирайте у  неповнолітніх  дитинство.

 

Віта Горзов,
Іршавський РВ ГУМВС України
в Закарпатській області

13 липня 2009р.

Теги: Іршава, діти, літні канікули, відпочинок, злочини, порно

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 10
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини