Виставка творів ужгородця з Луцька відкрилася в Національному музеї Тараса Шевченка

Напередодні вихідних у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка творів живопису та графіки з приватних колекцій відомого луцького художника Карела Якубека, а також відбулася презентація альбому його робіт. Це вперше у столиці представлена така кількість картин, створених у 40—70 роки майстра з Волині. Організація цієї чисельної експозиції стала можлива за сприяння Волинської обласної організації Національної Спілки художників України та Волинського земляцтва у Києві.

Виставка творів ужгородця з Луцька відкрилася в Національному музеї Тараса ШевченкаФактично, урочистість перетворилася на неформальне зібрання волинян: «місцевих» — тих, які приїхали з Луцька (мистецтвознавець Зоя Навроцька, викладач університету Ірина Констанкевич, мистецтвознавець, упорядник альбому Олег Сидор...) і «діаспорних» — тих, які живуть тут (головний редактор «Дня» Лариса Івшина, народний депутат Володимир Карпук, режисер Сергій Архипчук, заслужена артистка України Світлана Мирвода...).

Карел Якубек народився в УЖГОРОДІ. Одним із його перших учителів був талановитий художник Михайло Розенберг. Подальше мистецьке вдосконалення він набув у «Вільній академії мистецтв» міста Надьбанья (тепер Бай-Маре, Румунія), а згодом — і у Будапештській академії мистецтв.

Жанровий діапазон митця складають портрети, краєвиди, композиції. Хоча, як зазначають мистецтвознавці, пейзажне малярство стало ключовим у доробку майстра: гірські панорамні краєвиди, зігріті присутністю людини, передані широкою колористичною палітрою з віртуозною технікою зображення.

І нині у свої 83 роки художник живе внутрішньо творчим життям і прагне творити.

На виставці запропоновані роботи як закарпатського , так і луцького періодів.

«Коли 1964 року Карл Михайлович з’явився у Луцьку, — розповідає мистецтвознавець Зоя Навроцька, — місто мало доволі спорадичне художнє життя. Він же з собою привіз традиції Східної та Західної Європи, досвід, зрештою, натхнення, і відразу вивів Волинь на європейський мистецький простір. Карел Якубек жив душею в Парижі, співпереживав розвиток мистецтва з мюнхенськими традиціями, навчався у Будапешті (Угорщина) і Бай- Маре (Румунія). І коли ми дивимося на створені ним роботи, відчувається європейська естетика — естетика вільної людини, так ніби він і не жив у радянському тоталітарному минулому. Погляньте на один із його пейзажів, де тільки хмари, захід сонця і вода. Яка гармонія! Який смак! Дивлюся на його картини і млію від простоти і невибагливості, які зараз, у ХХI столітті, просто видаються унікальними».

«Ці твори цінні передусім тим, що намальовані у 50—70 роках, і, сказати б, наповнені часом, відстояні, які увібрали в себе дух епохи, — продовжує художник Володимир Гарбуз. — Тим вони і цікаві. Бо ми вже живемо в глобалізованому технічному світі, із іншими швидкостями, де виникають різні модерні напрямки в малярстві і, очевидно, сучасні митці по-іншому сприймають світ. А картини (пейзажі, натюрморти, портрети) Карела Якубека писані з натури (цей натурний імпульс відчувається), і в них передана і збережена оця справжність і безпосередній контакт iз Богом».

Якби роботи тих митців, які зосереджені у столицях українських земель, постійно представляти у Києві, це, очевидно, призвело б до кращого знання українцями один одного.

Експозиція творів Карела Якубека триватиме до 18 грудня.

На ФОТО: КАРЕЛ ЯКУБЕК СЛУХАЄ ВІРТУОЗНУ ГРУ НА СКРИПЦІ ТИМОФІЯ МИРВОДИ.
"День"
05 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини