Закарпаття, зимовий сезон: Уникнемо фальстарту?

У Закарпатті спеціальна комісія від середини листопада оцінює придатність гірськолижних підйомників до роботи взимку, виносячи вердикти, які недоробки слід терміново усувати, у випадку неможливості зробити це найближчим часом — накладаючи заборону на використання обладнання.

Закарпаття, зимовий сезон: Уникнемо фальстарту?«Останнього слова не сказано щодо жодної бази зимового відпочинку, однак проблем, які слід усувати, є чимало, — сказав начальник управління туризму Закарпатської ОДА Олександр Марченко. — Головне, на що звертають увагу фахівці, — безпечні умови для катання. Загалом в області є 63 підйомники, з яких торік працювали 57. Цьогоріч загальна кількість працюючих має зрости до 61».

Відчутно прогресують у підготовці до зими об’єкти, які належать ВАТ «Закарпаттурист». За словами генерального директора Андрія Федченка, повертається до активного життя туристично-оздоровчий комплекс «Пікуй» у с. Біласовиця Воловецького району, що кілька років поспіль не опалювався і простояв без діла. Тут відновлено і 450-метровий підйомник. Ще разючіші зміни відбудуться в комплексі «Карпати», що у селищі Міжгір’я. Там іде і модернізація системи опалення, і реконструкція приміщень, і зведення першого в області гірськолижного підйомника крісельного типу з 3-місними кріслами. Довжина витяжного механізму сягне 1 км, а траси спуску — 1,5 км. Роботи здійснюють фахівці зі Словаччини. Останніми днями виникли несподівані проблеми через недоукомплектування механізму, робота з його монтажу загальмувалася. І все-таки є впевненість, що до початку сезону запрацює.

Майже біля кожного з 11 туркомплексів, які належать «Закарпаттуристу», є підйомник. Винятком є ужгородський «Світанок» і мукачівська «Латориця», що розташовані в низинній частині області: звідти туристів доставляють до місць катання автобусами. Поряд із «закарпаттуристівськими» кілька інших власників готують до запуску підйомники, причому кілька з них приймуть відпочивальників уперше. В ці дні встановлюються опори для такого пристрою у райцентрі Воловець, що знаходиться на маршруті потягів з Києва до Ужгорода. Раніше гостям цього селища доводилося їздити окремим транспортом за півтора десятка кілометрів до трас Пилипця і Подобовця. Новому підйомникові радітимуть любителі гірськолижних трас і мешканці Хуста, на околиці якого він улаштований.

Найбільше трас із підйомниками розташовано в Міжгірському та Рахівському районах. У північно-східній частині області, зокрема, у Перечинському та Великоберезнянському, інвестори активізувалися в останні рік-два: підйомник на тисячу метрів торік відкрито у с. Новоселиця на Перечинщині, що за 35 кілометрів від обласного центру. У цьому ж році розпочалося зведення гірськолижного комплексу. Гроші вкладають київські інвестори. Вартість проекту становить майже 80 млн. євро, будівництво розраховане на 3—5 років. Траси для цього проекту розробляли австрійські фахівці, і цілком можливо, що один підйомник запрацює ще в цей сезон.

Але тут, як кажуть, найшла коса на камінь. Землі під новий проект відведені в тій місцевості, де вже є один із підйомників, — Ужгородського відділку Львівської залізниці. Йдеться про гору Красія, на якій знаходяться крісельний підйомник і траса довжиною майже 3 км, розрахована на досвідчених лижників. Розташоване на віддалі 70 км від Ужгорода, це місце обирають для катання сотні любителів спусків. Але торік об’єкт більше простоював, аніж працював. Тривалий час «кріселку» не дозволяли експлуатувати під приводом того, що треба замінити трос. Після того як 18 тонн троса таки замінили, власникові довелося довго «вибивати» дозвіл для початку експлуатації. У розпал сезону цей та інші підйомники залізничників почали знеструмлювати, щоб завадити їх планомірній роботі. У нинішньому році нашестя не припинилося: невідомі зрізали дві опори та пошкодили підстанцію на підйомнику «ВЛ-1000». Дивним чином ці дії зловмисників узгоджуються з очевидним небажанням правоохоронців оперативно реагувати та розслідувати факти навмисного перешкоджання роботі організаторів туризму.

Останніми днями на користь тих, хто не бажає бачити підйомник Львівської залізниці у діючому стані, зіграв начальник Держнагляду з охорони праці. Заявив, що «кріселка» працювати не буде через відсутність на неї паспорта. У такому випадку треба припиняти діяльність й інших підйомників, бо вони також не мають паспортів. Цього око Держнаглядохоронпраці чомусь не бачить.

Комісія встановила суму завданих збитків у 48178 грн., однак до відкриття кримінальної справи так і не дійшло. «Головний турист» області Олександр Марченко ситуацію зі зрізаними опорами та закриттям крісельного підйомника розглядає у площині дій правоохоронців: «Конфліктними ситуаціями між господарюючими суб’єктами повинні займатися правоохоронні органи». Такої самої думки і перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога, який не бачить у тому, що відбувається, конфлікту бізнес-інтересів, а лише злочинні дії невідомих осіб, якими повинні займатися правоохоронці. Пан Балога пообіцяв, що виділення землі під гірськолижні підйомники надалі відбуватиметься виключно на аукціонах і випадків перепродажу земельних ділянок під улаштування підйомників (під час яких вартість сотки підстрибує у сотні разів і доходить до 2 тис. доларів) не буде.
Василь БЕДЗІР, "Україна і світ сьогодні"
04 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини