Іван Бровдій, (Мукачево): "Складаю перед Вами творчий іспит"

...У Мукачеві, селах.і селищах, взагалі - в закарпатському краї, знають цю людину - митця від Бога, талановитого, мудрого, якому дано чимало святого, - Івана Васильовича БРОВДІЯ. Це він - автор скульптури Пресвятій Богородиці перед храмом у центрі міста, він оживив Кирила і Мефодія навпроти Ратуші, де колись простягали руки в один чи другий боки вожді пролетаріату, це він - автор десятків мистецьких творів, це він - праведно народний художник...

Іван Бровдій, (Мукачево): "Складаю перед Вами творчий іспит"

Можна би оповідати і описувати дуже довго, бо створив митець чимало справді талановитого, що увійде до скарбниці культури и духовності. Назавжди! Інакше й не може бути. Бо це - мистецтво.

Декілька років тому знаний як скульптор, Іван Бровдій запросив шанувальників мистецтва на свою і своєї дружини Лариси виставку пейзажів і гобеленів (звісно гобеленів Ларисиних). Яблуку ніде було впасти в картинній галереї Мукачева - стільки людей зібралося.

Нині він влаштував тут так звану персональну виставку з нагоди свогс-70-річчя. "Складаю перед Вами іспит", - сказав він мукачівцям - шанувальникам мистецтва.

Складав і хвилювався, як дитина, - чи сприймуть його "в іпостасі живопису"?

Сприйняли. Барви, світло, колорит, своє у баченні світу й душі людини, ніщо не запозичене, своє, своє... Про це казали і ті, хто виступав, і ті, хто був у залі, про це свідчили букети живих квітів біля п'єдесталу Діві Марії з малим Ісусом - творінням Івана Бровдія біля храму Успіння Богородиці, про це свідчили вінки Кирилові й Мефодієві, які геть витіснили всіляких вождів, а ще - картини із зображенням прадавніх і недуже давніх дерев'яних церков у наших гірських районах... Ну, це духовне. Я ж назвав би духовним продовженням пейзажі, на яких ловить барви місточок на тлі неповторної краси життя, тиша, яку бачите! А який зачаровуючий весняний туман! А яка чиста вода на спадах! Природа, дана нам Богом, - і маєте: продовження духовної теми!

Я міг би написати книгу про цю людину і оповісти дуже багато, бо знаю творця Івана Бровдія майже чверть століття. "Зійшлися" ми не випадково - він творив скульптури, я видавав книги. Звела нас доля і на виділених нам дачних ділянках в одному кооперативі, який ми жартома називали "ХАП" - художники, письменники, архітектори. Правда, мені дали ділянку на самій горі, й Іван часто "підколював": "Тобі пощастило -ближче до Бога!". Моя селянська душа тягнулася до обробітку землі, а Іван подовгу стояв біля дерев, у траві, пересипаній квітами, що сягала не пояса, а голови, і думав свою думу. У деякі дні приходив з мольбертом, фарбами, прилаштовувався в тихому куточку, малював і ні з ким, крім природи, не розмовляв...

...На персональній виставці в картинній галереї його вітали міський голова Мукачева Золтан Ленд'єл, художники з області й міста, серед яких - академік, народні й заслужені митці, і просто - шанувальники мистецтва, а він був замислений... Задуманий на всі думки. Він бачив нові скульптури й пейзажі. Ні, це не гра, це народжувалося нове мистецтво.

Василь Греба, член Національної спілки письменників України
15 червня 2009р.

Теги: Мукачево, скульптор, Іван Бровдій, виставка, художник, мистецтво, пейзажі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини