Мукачівський замок для весільного обряду обирають навіть молодята зі столиці України

"Я народився, живу й житиму в Києві, але завжди приїздитиму на Закарпаття – у чудовий край, де знайшов свою тепер уже дружину, – сяючи щасливою усмішкою розповів Денис, який минулого четверга зареєстрував свій шлюб із коханою Мариною. – Це дуже мирний, добрий край, де віками знаходили порозуміння, жили поруч різні етнографічні групи, різні народи. Тут вражає природа, історія, тому я вважав дуже символічним поєднати наші долі саме на Закарпатті".

Мукачівський замок для весільного обряду обирають навіть молодята зі столиці України

 Горнучись до чоловіка, тендітна Марина додає, що народилася у далекій Самарі, але завдяки батькам, яких доля занесла на Закарпаття, виросла в нашому чудовому краї, і він для неї є символом великої, дружної сім’ї з сильним і надійним главою. Свою родину вона теж хотіла б бачити саме такою, тому навіть не задумувалась, де відзначити її народження.

 Денис працює будівельником, Марина за фахом – економіст-між­на­родник, живуть у Києві, але переконані, що і їхні діти добре знатимуть Закарпаття. Адже навіть ритуал їхнього весілля проходив у різних місцях краю – вінчалися у Цегольнянській церкві в Ужгороді, реєстрували шлюб у відділенні РАЦС у мукачівському зам­ку Паланок, разом із гостями побу­вали в Невицькому замку й мислив­ському палаці графа Шенборна, де нині розмістився санаторій "Карпати". Розповідаючи, що найбільше за­пам’яталося зі шлюбної церемонії, Денис згадує: "Насамперед настанова священика. Він знайшов для нас такі щирі й проникливі слова, що змусили задуматися над смислом життя, я буквально відчував над собою руку вищої сили. Вважаю, що шлюбну обіцянку треба давати перед Господом". А четвергового ранку, коли збиралися вирушати на реєстрацію шлюбу в Паланок, каже, відчинивши двері домівки батьків своєї коханої, перше, що побачив – її очі, сповнені такого запалу, який ще раз підтвердив: це любов на все життя.

  Батько нареченої, Володимир, зізнався, що на обряд одруження Паланок обрали не випадково: "Цей замок має чудову історію, багато легенд. Він символізує не лише осердя Європи, це ж колишній оплот дуже родовитої династії Ракоці, яку пов’язують із таким потужним іменем, як Сен-Жермен. Одруження моїх дітей саме тут, переконаний, зміцнить фундамент молодої сім’ї. Водночас, ми б хотіли звернути увагу наших гостей, а багато з них приїхало з Києва, на ту потужну силу, яку має саме місце, де стоїть замок і його правічні мури. Адже не випадково тут звили свої гнізда вільні птахи – соколи, не випадково у колодязі, який нещодавно розчистили, кажуть, свята вода. Також хотіли б привернути увагу до чудових толерантних і гостинних людей, які живуть на Закарпатті, до звичаїв і обрядів, які віками формувалися в цьому регіоні. Все це треба оберігати й передавати дітям, адже тільки пам’ятаючи й поважаючи вікові традиції, можна довго й щасливо прожи­ти, зберегти міцну і щасливу родину.

 Молодят у дворі середнього зам­ку Паланку зустрів величний ака­пельний спів хору "Кантус". А в дворику верхнього – постать Федора Коря­товича з уже до блиску відполірованим пальцем, потримавшись за який, треба загадати найсокровенніше бажання. Кажуть, воно обов’язково здійсниться. Сама ж весільна церемонія про­ходила на одному з оглядових майданчиків Верхнього замку. Довкола простирався краєвид міста, оточеного горами й пронизаного куполами та шпилями багатьох церков і храмів, Святомиколаївського монастиря. 

 Один із гостей, Володимир Миколайович з Києва, дивлячись довкруг, наголосив на унікальній толерантності, яка панує на Закарпатті: "Коли приїздиш у цей край, переконуєшся, що проблеми мов, національностей узагалі не існує, бо за добу тут ми чули й українську, й угорську, й румунську, й неповторну місцеву, а те, що я запитував щось російською, не викликало й тіні неприязні. Сподіваюся, розкішна земля Закарпаття зробить його за рівнем достатку не гіршим за Швейцарію. Адже ця земля знач­но багатша – у Швейцарії не росте виноград, не цвітуть так рано магнолії. Пам’ятаю, тут першими в усьому Радянському Союзі достигали черешні. Потенціал, яким природа наділила цей край, повинен бути й плідним для економічного розвитку. Переконаний, що саме Закарпаття стане центром підйому з кризи всієї України".

 Ще один гість, Валерій Володимирович, теж киянин, додав, що свого часу він разом із батьком нареченої й колегами багато зусиль та енергії віддав розбудові нашої області і нині радо приїхав подивитися, як живуть люди тепер, як змінився край. "Незважаючи на труднощі, життя поліпшується, навіть цей історичний замок не скоряється невблаганному часу, і ми ще раз наочно переконалися, що він – таки перлина туристичних маршрутів України".

 Особливу енергетику відчув і молодий свідок наречених, теж киянин, Андрій: "Мені дуже сподобалося навіть повітря Закарпаття, яке суттєво відрізняється від київського. Надзвичайно гарна й сама церемонія у замку, органічно поєднана воєдино – слова, які тут звучали, спів, сонце, вітер, білі голуби, що випурхнули з рук молодят і разом зробили коло над фортецею, та й просто доброзичлива аура цієї споруди. Переконаний, сім’ю моїх друзів підтримуватиме історія, яка минула в цих стінах".

  Міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл завжди наголошує на особливій історії Паланку, насамперед пов’язаній із величною постаттю його захисниці-жінки Ілони Зріні, котра у час революційного піднесення угорського народу проти династії Габсбургів майже два роки не давала регулярним військам імперії здолати його штурмом. Тут розквітло й романтичне кохання Ілони Зріні та ватажка повстання куруців графа Імре Текелі. "Їхнє весілля почалося 15 червня 1682 року й тривало кілька тижнів, – розповідає Золтан Золтанович. – Тоді настільки скрупульозно вели письмові документи, що добре відомо, скільки чого спожили гості, скільки напоїв випили, зі скількох кабанів зроблено печеню. У замку відбулася й перша шлюбна ніч закоханих. Тому Паланок дуже привабливий для молодят. В екуменічній церкві можуть взяти шлюб вірники будь-якої конфесії. У перспективі, сподіваюся, тут бу­де створено готельно-ресторанний комплекс, отже,  можна буде і відіграти весілля, а гостям і молодим пожити в готелі. Це запам’ятається назавжди, адже особлива аура давньої споруди обов’язково буде запорукою щастя сім’ї, яка тут народилася. Мені приємно, коли дізнаюся, що поєднати свої долі у наш замок приїздять молодята не лише із Закарпаття, а й з інших регіонів. Адже багатьом друзям, а колись і дітям, онукам вони показуватимуть найщасливіші миті свого життя, увічнені на фотографіях, і точно знаю: обриси Паланку, навіть якщо ті люди тут і не були, обов’язково залишать благодатний слід у їхніх душах".

Юрій Столяров, фото Олексія Попова, "Старий Замок "Паланок"
08 травня 2009р.

Теги: Мукачево, замок, "Паланок", весілля, обряд одруження

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини