За скандалом з іноземним інвестором у закарпатському Вилоку простежується міліційний слід

Після призначення торік восени новим начальником закарпатської міліції людини з Дніпропетровщини, за­собами масової інформації глухо прокотилися повідомлення про масштаби його тамтешньої, далеко не за професійними обов’язками діяльності. Багатьох дивувало, що така людина робитиме в невеличкому і за мірками індустріального багатомільйонного Сходу України майже патріархальному Закарпатті.

Василь Петьовка
Василь Петьовка

Тривожний дзвіночок пролунав на недавній сесії обласної ради – йшлося про звернення народного депутата Василя Петьовки щодо порушень закону стосовно іноземного інвестора, який започаткував у Вилоку підприєм­ство "Старвуд Закарпаття". Ось тільки не зрозуміло – головний закарпатський міліціонер Павло Кононенко бездіяльністю сприяє рейдерському захопленню підприємства з іноземними інвестиціями у своїх інтересах чи працює на міністра Юрія Луценка, який його на Закарпаття посилено проштовхував. Хочеться сподіватися на нардепа, радника Прем’єра Владислава Кась­ківа та справжніх правоохоронців, яким адресовано прохання перевірити викладені у зверненні Василя Петьовки факти.

Власники фінансували, а директор... сприяв банкрутству

 Отож 2006 року канадська компанія "6661041 Canada іпс." вклала у ТОВ "Старвуд Закарпаття" у Вилоку на Виноградівщині грошима й майном 12 мільйонів доларів інвестицій. Рі­ше­нням засновника виконувачем обов’язків генерального директора призначили громадянина України О.О. Ісаченка.

 У грудні минулого року представники іноземного інвестора, власника товариства приїхали перевірити, як використовуються кошти й виконується бізнес-план. Проте Ісаченко, всупереч закону, відмовився надати їм документацію й звіт про діяльність підприємства.

Відтак власники встановили, що Ісаченко (при достатньому фінансуванні підприємства засновниками) у січні 2008-го в банку "Арма" в Києві отримав 4 мільйони гривень кредиту під 28 % річних, які надалі було збільшено до 32 %, надавши в заставу майно підприємства, вартість якого... вдесятеро перевищує суму позики. При цьому, хоч підприємство мало достатньо коштів, Ісаченко поточні платежі не сплатив, штучно заганяючи установу, якою "керував", у боргову яму.

"Сліпі" й "глухі" правоохоронці

 28 січня вже цього року, від­повідно до статуту підприємства, рішенням загальних зборів товариства було змінено керівництво установи та виконавчі органи товариства; внесенно відповідні зміни до Статуту; обрано Президентом товариства з правом підписання всіх фінансових документів Василя Цугу, а О. Ісаченка залишено на посаді в.о. генерального директора без права підпису фі­нансових документів; прийнято нового учасника – ТзОВ "Аміссас" з Пряшева (Словацька Республіка), яке зобов’язалося протягом року внести до статутного капіталу 123 900 000 грн.

 Усі ці зміни, відповідно до законів України, зареєстровано в державного реєстратора, в органах статистики й контрольних ор­ганах.

Проте Ісаченко не підкорився рішенню загальних зборів товариства і фактично захопив під­при­єм­ство. Він уклав угоду з установою, яка надає послуги з охорони,і не допускає на "Старвуд Закарпаття" законних власників. Також він звернувся до Мукачівського міськрайонного суду й до Хортицького районного суду Запоріжжя й дістав ухвали, що заборонили призначеним загальними зборами керівникам чинити перепони О. Ісаченку в керівництві підприємством.

Пізніше обидві ці ухвали скасували, але Ісаченко й далі незаконно розпоряджається майном підприємства, підписує від імені товариства документи, розпродає за готівку запаси сировини й готової продукціі.

Рішення суду про накладення аре­шту на все майно підприємства за позовом, поданим представниками власника про визнання недійсними докумен­тів, підписаних Ісаченком, Державна виконавча служба не виконала – її представників теж не допустили на територію підприємства.

Заява про це, подана засновниками, як ідеться в запиті, перебуває у Виноградівському РВ ГУМВС і більше 2-х місяців не розглядається. За заявами про погрози на адресу представників інвестора відмовлено в порушенні кримінальної справи навіть без опитування заявників.

1 квітня цього року засновники ТОВ "Старвуд Закарпаття" уклали угоду про надання послуг із охорони майна підприємства з Управлінням ДСО при ГУМВС України в Закарпатській області, перерахували за це гроші. Проте охоронців на фірмі так і не дочекалися – ДСО чомусь не взялася до роботи й під усілякими приводами ухи­ляється від виконання угоди. А приватні охоронні фірми відмовляються, посилаючись на лист ДСО, який забо­роняє їм укладати угоду з цим під­приємством.

Законних власників на підприємство, повідомляється в запиті, не пускають. Вони, замість того, щоб розвивати виробництво, створювати нові робочі місця, що надзвичайно актуально нині, змушені відстоювати свої права у судах.

З вимогою про захист власники фірми, їх представники неодноразово зверталися до прокуратури Виноградів­ського району та Закарпатської області, Виноградівського РВ ГУ МВС та ГУ МВС України в області. Однак правоохоронці тільки всіляко сприяють О. Іса­­ченку в захопленні підприємства. Як зазначено у запиті, є інформація, що все це робиться за сприяння начальника ГУ УМВС Закарпаття П. Кононенка та деяких працівників прокуратури.

Пляма на іміджі держави

 Нині, – йдеться у запиті народного депутата Василя Петьовки, українська економіка та фінансова система працюють в умовах глобальної фінансової кризи та зумовленої цим рецесії. Тому дуже актуальним стає завдання підвищення привабливості вітчизняної економіки для іноземних інвесторів й реальної конкуренції за вкладення з економіками сусідніх держав. Конкуренції, головними ін­стру­ментами якої є реальне, а не декларативне поліпшення інвестиційного клімату, зменшення бюрократичних процедур, спрощення регуляторно-реєстраційних вимог і вжиття ради­кальних заходів щодо дієвого захисту вкладень.

Причому саме захист інвестицій залишається одним із найпроблемніших елементів інвестиційного клімату – сфери, в якій державним органам так і не вдалося досягти якогось помітного поступу.

Тепер за увагу іноземних інвесторів, за високу оцінку перспективності саме нашої економіки, а не економік сусідніх країн, потрібно боротися – на практиці, а не декларативно поліпшувати інвестиційний клімат.

Те, що пробачали іноземні інвестори в часи загальної економічної ейфорії, може стати неподоланним рубежем для залучення нових іноземних вкладень у період світової фінансової кризи й рецесії. І чим швидше усі ми це зрозуміємо, тим більше буде в України шансів залишитися інвестиційно-привабливою у нових економічних умовах.

На жаль, дії органів виконавчої влади не завжди спрямовані на залучення іноземних інвестицій, створення привабливого інвестиційного клімату, допомоги іноземному інвестору у збереженні вже вкладеного та залученні нового.

Іван Гуменський, "Старий Замок "Паланок"
07 травня 2009р.

Теги: Вилок, іноземний інвестор, скандал, міліція, Василь Петьовка

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини