На Закарпатті крадіжки мисливських псів "під замовлення" стають дедалі частішими

Місцеві телеканали серед оголошень нерідко публікують і прохання власників собак повернути собаку, який загубився. Пропонується, як правило, щедра винагорода, адже втрата вірного друга нерідко є трагедією для сім'ї. Але чи справді пес заблукав сам по собі? На жаль, останнім часом усе більше стається крадіжок мисливських собак.

На Закарпатті крадіжки мисливських псів "під замовлення" стають дедалі частішими

Два випадки крадіжки мисливських собак шокують своєю відвертою нахабністю і цілеспрямованістю. В обох випадках бажання володіти мисливським псом не передбачало його самостійного виховання. Вважалось, що за гроші можна все.

...Телефонний дзвінок шокував інформацією про пропажу відразу двох мисливських собак породи курцхаар. Особливо здивувало те, що пси були вкрадені в селі Іршавського району безпосередньо з двору. Собаки губляться частіше в мисливський сезон під час полювання, а тут - весна, тому думка про цілеспрямовану крадіжку переважала над загальноприйнятною уявою про весняну тягу у собак до мандрівок. Може, для декого втрата собаки і не є чимось дуже вже неприємним, але для мисливця, який виховав його із щеняти, доглядав, навчав і полював із мисливським собакою, така втрата дуже болісна. Тому інформація про зникнення швидко поширилась серед мисливців області. Але час спливав. Вирішив усе випадок.

Голос у телефонній трубці точно описав собак і назвав номер клейма у вухові, детально описав їх місцезнаходження на Берегівщині. Виїзд на місце з нарядом міліції, повернення собак, радість, яку не описати словами... А допомогла віднайти пропажу дівчинка, яка звернула увагу на оголошення в зоомагазині і помітила появу по сусідству двох красивих собак. У "нового" хазяїна собаки почували себе погано, часто гавкали, намагалися втікати і потрапляли до сусідського двору. Дівчинка сама подивилась клеймо у вусі і примусила тата зателефонувати по записаному номеру телефону.

Звісно, пояснення "нового" власника, звідки у нього появились собаки, примітивно прості - купив на дорозі. Але оскільки факт пропажі був заявлений у райвідділ міліції, доведеться більш детально пояснити, де, коли і в кого були куплені пси.

На полюванні мисливські собаки губляться досить часто, а окремі породи - навіть дуже. Але якщо це відбувається в угіддях "домашніх", це дивно, оскільки пес швидко знаходить дорогу додому або по сліду віднаходить хазяїна. Але не в цьому випадку. Понад три місяці не було пса, і вже надія на його знахідку танула, як сніг. І знову його величність випадок вирішив долю собаки. До мисливців в Ужгородському районі на полюванні прибився мисливський пес. Доглянутий, але слідував за мисливцями невпевнено, ніби випитуючи, чи не бачили вони його господаря. Собака прийшов в село і залишився в одного з вадасів. Клеймо у вухові було співставлено з картотекою і власника знайшли відразу. Здивувало те, що виявилось потім. Саме на тому далекому полюванні пса вкрали під замовлення за 200 доларів і відвезли у Виноградівський район. Там він відпрацював на декількох полюваннях, а потім його перепродали в Ужгород. Цікавим було те, що собаку шукав і той, хто його втратив, і той, хто перекупив. Але пес емоціями переконливо продемонстрував, хто його справжній хазяїн.

В обох наведених випадках шокуючим є не сам факт крадіжки пса, а те, що крадії вважають себе мисливцями і йдуть на те, аби будь-якою ціною заволодіти мисливським добре вишколеним псом. Ігнорується і воля пса, і душевний стан мисливця, сім і, де, як правило, пес є улюбленцем. І незрозумілим є, як міг односельчанин украсти пса у свого ж колеги - мисливця, з яким полював не раз, але певно, що вже не буде.

Найскладніше у всіх цих випадках -довести, що саме ти є власником мисливського пса. І хоч мисливці добре знають, що кожен мисливський собака повинен мати паспорт із фото та допуском до полювання, небагато з мисливців поспішають його мати. А практика показує, що без документів довести, що собака твій, важко.

Людвіг Потіш, головний мисливствознавець Закарпатської облорганізації УТМР
02 травня 2009р.

Теги: Ужгород, Берегово, мисливці, мисливські собаки

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини