Закарпаття: На Рахівщині двоє школярів обкрадали церкви (ФОТО)

Схоже, економічна криза так вдарила людям по кишенях і мізках, що дехто в пошуках грошей геть розум втрачає. Крадуть не тільки з квартир та крамниць, а навіть з Божих храмів. З початку року на Закарпатті трапилося близько десятка таких диких випадків. Частину з них вдалося розкрити, причому злодіями виявилися ті, на кого б ніхто й не подумав – місцеві підлітки...

Закарпаття: На Рахівщині двоє школярів обкрадали церкви (ФОТО)

Спершу, ще в березні,  в селі Луг  на Рахівщині невідомі зловмисники обікрали  молитовний дім громади Свідків Єгови. Злодії проникли в приміщення, розбивши  скло на вікні, й викрали зі скриньки для пожертвувань 300 гривень, прихопивши й мікрофон. Збитки  сягнули 700 гривень.

Далі  в Рахівський райвідділ міліції звернувся  куратор греко-католицької церкви Усіх Святих села Росішка. Заявник повідомив: тут зловмисники,  розбивши скло на вікні, поцупили  зі скриньки для пожертвувань близько 400 гривень.

Через три дні – "свіжа" подібна заява, і  знову на  Рахівщині. Священик Свято-Георгiївської церкви села Дiлове заявив у міліцію про візит непроханих нічних гостей. Як і в попередніх випадках, злодії залізли  через розбите вікно й поцупили з каси 200 гривень.

Пізніше  аналогічна крадіжка сталася на Тячівщині   у  Свято-Михайлiвській  церкві селища Солотвино. Злодій  також проникнув у приміщення  через розбите вікно. Цього разу "поживою" нехриста стали викрадені з металевої скриньки 60 гривень та ланцюжок з нагрудним розп`яттям із срiбла.

А наприкінці березня священик православного храму села Великі Ком’яти звернувся у Виноградівський РВ ГУМВС, сповістивши, що невідомі зловмисники вночі пошкодили вікно храму, завдавши збитків на суму 2000 гривень. Цього разу злодії або не встигли вкрасти, або не знайшли нічого цінного.

Сумну естафету перейняв  квітень. З  православної церкви в селищі Бедевля Тячівського району невідомі зловмисники вночі,  розбивши скло на дверях з тильного боку, поцупили  2380 гривень. Не зупинило безбожників  навіть те, що гроші були сховані  в Біблії...

На Рахівщині двоє школярів обкрадали церквиЗлочинний "почерк", який у всіх випадках був подібний, наштовхував правоохоронців на припущення:  в області діє група "церковних" злодіїв. У коло підозрюваних,  в першу чергу потрапили особи, раніше судимі  за скоєння подібних злочинів, “гастролери” з інших регіонів (приїхав, украв, і шукай вітра в полі).  Проте не виключалося,   що зухвалі церковні крадіжки -- справа рук неповнолітніх. Підлітки, погодьмося, нині  “безбашенні”,  не бояться ні тюрми, ні Бога... Остання з версій, як  виявилося згодом, була найближчою до істини.

Кілька днів тому священик Великобичківської греко-католицької церкви (Рахівщина),  виявив, що залізна решітка на вікні храму зірвана.  Отже,  вночі  тут побували  непрохані гості. Справді  з престолу зникли нагрудний хрест з позолотою, аналогічний зі срібла, 40 ланцюжків (біжутерія). Прихопили злодії й 600 гривень. Загалом сума збитків сягнула  2000 гривень.

Однак цього разу   невловимим  досі  крадіям  не поталанило --  їх нарешті затримали. Злочин  цей розкрили   старший оперуповноважений карного розшуку Рахівського райвідділу міліції Юрій Гамор, старший  ДІМ Василь Микуляк та помічник дільничного Павло Вінтоняк.

Цікаво інше. Негідниками, котрі зазіхнули на Божий храм, виявилися не якісь запеклі душогуби чи сатанисти, а... двоє 15-річних хлопчаків, учні Бичківської школи. Речові докази  з останньої крадіжки вилучили частково.

-- Хлопці  раніше потрапляли в поле зору міліції, -- розповідає начальник Рахівського РВ ГУМВС полковник міліції Ярослав Тулайдан. -- Кілька років тому їх  затримали за скоєння крадіжок з магазинів та кіосків. Правда, відпустили, оскільки  на той час вони ще не досягли 14-річного віку, з якого, за законом,  настає кримінальна відповідальність. І от тепер, нарешті, “підуть” до криміналу... Обидва --  вихідці з  заробітчанських сімей. Батьки працюють у  Чехії,  тож  не було за ними належного  батьківського догляду. Ми повідомили  родичів,  що  їхні сини притягаються до кримінальної відповідальності, однак  ті  ще не повернулися з-за кордону. Затримані підлітки перебувають на підписці про невиїзд.

На Рахівщині двоє школярів обкрадали церквиЗа словами начальника карного розшуку Рахівського райвідділу міліції Івана Гураля, затримані зізналися у причетності до   п’яти крадіжок з  церков на Рахівщині.  Але присягаються, що аналогічні крадіжки в інших районах Закарпаття-- це  справа не їхніх  рук. Інформація  наразі  перевіряється.

Крали юні  зловмисники доволі примітивно: розбивали вночі за допомогою драбини, яку знаходили тут же, біля церкви, вікно на храмі й проникали (обидва підлітки  худорлявої  статури) усередину. Брали гроші та церковну утвар. А в останньому випадку, у рідному Бичкові, прийшли “на діло” зі спеціальними ножицями-кусачками, якими перетяли  решітку на вікні. Вочевидь, придбали інструмент для майбутніх злочинів...

Відповідатимуть юні церковні злодії за частиною третьою статті 185 Кримінального кодексу України -- крадіжка з проникненням у приміщення. Санкція статті передбачає від  трьох  до  шести  років позбавлення волі. Не кажучи вже про  суд Божий…

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
30 квітня 2009р.

Теги: Закарпаття, храми, церкви, крадіжка, підлітки, школярі

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини