Павло Кононенко: Закарпатська міліція бореться із розкраданням бюджетних коштів

Державні гроші завжди приваблювали різноманітних пройдисвітів, які, будучи наділеними високими посадами, думають передовсім про власний “інтерес”, а не за державу. Таких липкоруких “слуг народу” різного рівня та рангу покликані “хапати за руку” правоохоронці. Так би мовити, аби іншим не кортіло плутати державну копійку з власною кишенею...

Павло Кононенко: Закарпатська міліція бореться із розкраданням бюджетних коштів

Низку відпрацювань щодо виявлення злочинів, пов”язаних із незаконним використанням бюджетних коштів, здійснила закарпатська міліція. Про результати цих перевірок розповідає начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Павло Кононенко.

- На усунення наслідків стихійного лиха - липневого паводка на Закарпатті 2008 року  Кабінет Міністрів України запланував виділити понад 182 мільйони гривень бюджетних коштів, з яких було отримано і освоєно  102 мільйони, - розповідає Павло Миколайович. - Аби проконтролювати, як ці гроші використано, нами було здійснено 408 перевірок. Виявлено 194 факти безпідставного включення до списків потерпілих громадян, житлові будинки яких  не були пошкоджені стихією. Упереджено розкрадання державних коштів на суму понад мільйон гривень.

 За наслідками перевірок порушено 9 кримінальних справ за статтями 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 366 (службове підроблення),  367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України. За результатами порушених кримінальних справ встановлено суму нанесених державі збитків в розмірі 1 мільйон 371 тисяч гривень. З цих дев”яти кримінальних справ шість матеріалів уже направлено на розгляд судів.

РАХІВСЬКИЙ РАЙОН

Зокрема, у Рахівському районі виявлено безпідставне включення до списків потерпілих від паводка 76 громадян. За результатами перевірок упереджено безпідставні видатки державних коштів на суму понад 329 тисяч гривень.

На підставі зібраних співробітниками СДСБЕЗ Рахівського РВ ГУМВС матеріалів прокурором району у вересні минулого року було порушено кримінальну справу за ст. 364 КК України відносно службових осіб виконавчого комітету Рахівської міської ради і державної інспекції безпеки по Рахівському району, які, будучи зобов'язаними здійснювати контроль за створенням прибережних захисних смуг, а також за додержанням режиму використання її території, зловживали своїм службовим становищем, діючи в інтересах громадянина  К. Останньому було дозволено розміщення магазину в межах прибережної захисної смуги річки Тиса. Матеріали цієї кримінальної справи у лютому поточного року направлено на розгляд у Рахівський районний суд Закарпатської області.

Кримінальну справу також було порушено за фактом будівництва приватним підприємцем К. у межах прибережної захисної смуги річки Тиса. На даний час ця справа на розгляді в суді.

У лютому порушено кримінальну справу стосовно громадянина К., мешканця Рахова. Останній,  перебуваючи на посаді голови правління одного із закритих акціонерних товариств, у жовтні 2008 р. умисно, з метою привласнення ввіреного йому чужого майна, підписав та подав до Лугівської сільської ради акти приймання виконаних підрядних робіт за серпень та вересень 2008 р., до яких було внесено завідомо неправдиві дані про те, що нібито генпідрядником--очолюваним ним ЗАТ, виконано роботи по капітальному ремонту Лугівської сільської амбулаторії на суму відповідно 4594 грн. та 38600 грн.--всього на суму 43194 гривень. Однак зазначені роботи було виконано лише частково. В результаті Лугівською сільською радою безпідставно проведено оплату ЗАТ бюджетних коштів, які виділені для подолання наслідків паводку в Рахівському районі на суму 7300 грн., чим спричинено істотної шкоди державним інтересам. Матеріали кримінальної справи направлено на розгляд у суд.

ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОН

За результатами перевірок у районі зменшено на 118 будинків, потерпілих від стихії. Упереджено  безпідставні видатки державних коштів на суму 708 тисяч гривень.

Закарпатська міліція бореться із розкраданням бюджетних коштівСпільно з працівниками контрольно-ревізійного відділу в Тячівському районі та управління агро-промислового комплексу з метою недопущення розкрадання та розтрати бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха, проведено перевірку достовірності актів обстежень мостових переходів, потерпілих від паводку, та визначення збитків, нанесених паводком у селі Криве. У липні 2008 року в селі Криве Тячівського району на підставі розпорядження голови Кривської сільської ради громадянина П. було створено комісію, яка проводила обстеження щодо виявлення і документування шкоди і збитків, завданих липневим паводком. Даною комісією було обстежено нібито пошкоджені від паводка мостові переходи в селі  Криве та визначено суму збитків. Було складено відповідні акти обстежень та дефектні акти, які були затверджені рішенням виконкому сільської ради. Вказані акти були направлені в Тячівську РДА для розробки та затвердження кошторисної документації і виділення грошових коштів у сумі понад 255  тисяч гривень для ремонту вказаних об'єктів.

У серпні комісією було проведено повторне обстеження вказаних мостів, в результаті якого руйнації та пошкодження 6 мостів не виявлено. З”ясувалося також, що ці мости... взагалі не існували на момент паводку 23 - 27 липня 2008 року. У жовтні 2008 р. слідчим відділом Тячівського РВ ГУМВС було порушено кримінальну справу за фактом привласнення коштів держбюджету в особливо великих розмірах.

МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОН

На підставі зібраних співробітниками СДСБЕЗ Міжгірського РВ ГУМВС матеріалів прокурором Міжгірського району в серпні 2008 р. порушено кримінальну справу за фактом складання завідомо неправдивих документів службовими особами одного з хустських акціонерних товариств. У ході перевірки було встановлено, що службові особи цього ВАТ, незаконно, всупереч інтересам держави, у квітні-травні 2008 р. оформили акти приймання виконаних підрядних робіт по відбудові берегоукріплень на руслі річки Теребля в селі Колочава Міжгірського району шляхом внесення до них неправдивих даних про виконані роботи. Це стало підставою для перерахування на розрахунковий рахунок ВАТ коштів від розпорядника. Невиконання даних робіт в подальшому могло привести до тяжких наслідків під час підвищення рівня води в басейні річки шляхом змиття неукріплених берегів, мостів, автодоріг, прилеглих до річок. В результаті безпідставного перерахування коштів державі нанесено збитки в сумі 886 тисяч гривень.

Теж у серпні прокурором Міжгірського району за матеріалами СДБЕЗ  порушено кримінальні справи за фактом зловживання службовим становищем і складання завідомо неправдивих документів службовими особами Негровецької сільської ради. У ході перевірки було встановлено, що службові особи цієї сільради, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, підписали довідки і оформили акти приймання виконаних підрядних робіт, до яких внесли неправдиві дані про факт нібито  виконаних робіт. Це стало підставою для перерахування на розрахунковий рахунок одного з ВАТ коштів від розпорядника-- Негровецької сільської ради в сумі 55 тисяч гривень. У січні ц.р. матеріали порушеної кримінальної справи направлено на розгляд у Міжгірський районний суд.

Крім цього, міліцією проведено перевірку використання бюджетних коштів, виділених з держбюджету відповідно до програми “Ліси України” на будівництво лісових автомобільних доріг. В ході перевірки було встановлено, що при проведенні будівельних робіт по капітальному будівництву лісових автомобільних доріг у Великоберезнянському лісництві службові особи Великоберезнянського лісгоспу підписали акти виконаних робіт, які фактично не проводились підрядною організацією. Таким чином було проведено оплату за фактично невиконані роботи, чим спричинили збитки державі в сумі 167 тисяч гривень. За даними матеріалами у березні ц.р. порушено кримінальну справу.

Сайт ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
22 квітня 2009р.

Теги: Тячів, Рахів, Міжгір’я, бюджетні кошти, зловживання, розкрадання

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини