Закарпаття: У Перечині приживається добра молодіжна справа

Створити молодіжний центр зусиллями самої молоді взялися у Пере-чині. Міська рада виділила будівлю, з тих, що залишилися від колишнього військового містечка. Партнери з Німеччини привезли будівельні та оздоблювальні матеріали, для реконструкції, а громадська організація "Перспектива" організовує молодь для виконання робіт. Так спільно вирішують одразу кілька проблем: нині, у час кризи, знаходять можливість створити сучасний, відповідно до смаків молодих людей, заклад, залучають їх до роботи, а, отже, й відволікають від поганого впливу вулиці, напрацьовують досвід спільних проектів влади та громади.

В.о. Перечинського міського голови Мирослава Гуранич
В.о. Перечинського міського голови Мирослава Гуранич

Таких успішних прикладів співпраці у Перечині чимало. Мирослава Гуранич, в.о. міського голови, розповідає, як вдається об'єднати таких різних за політичними вподобаннями депутатів міської ради та численні громадські організації для спільної роботи на користь містечка та його жителів.

- Депутати міської ради обрані за партійними списками, тому працювати з ними досить важко - різні переконання, амбіції. Та, на щастя, вдалося досягти порозуміння, і вони об'єднуються для вирішення всіх питань, що стосуються інтересів громади. Багато працюємо, більшість питань докладно обговорюються на засіданнях комісій. Досвід свідчить, що чим краще питання попередньо вивчене, проаналізоване депутатами в комісіях, тим легше проводити його через сесію.

У Перечині багато й громадських організацій. Близько року після дострокового припинення повноважень попереднього міського голови вони вичікували, були досить пасивними у контактуванні з міською радою. Та, зрештою, налагодилася дуже активна і результативна співпраця, започатковано чимало спільних програм. Торік відбулося підписання суспільної угоди між гро.: мадськими організаціями нашого міста. її уклали Центр громадських ініціатив, "Ініціатива плюс", "Розмарія", "Перспектива", Благодійний фонд "Опіка".
Спільно з "Ініціативою плюс" міська рада провела проект "Перечин очима дітей". У ньому взяли участь більше ЗО дітей - малювали картини, плакати, писали твори про те, яким бачать своє рідне місто. Дуже важливо, що ми організували дітей, вони задумались над майбутнім свого міста, а працівники міської ради, депутати "запозичили" у них нове нестандартне бачення, нові ідеї. Діти побували у залі засідань міської та районної рад уперше, і було помітно, наскільки важливе для них таке визнання від дорослих. За кращу роботу переможець отримав приз від мешканки Канади - шестиструнну гітару, а ми ще організували додаткові призи для інших учасників.

За іншим проектом готуємо спеціальні дошки для розміщення по місту оголошень, щоб їх не наклеювали будь-де і не забруднювали парканів, стовпів та вітрин магазинів. А разом з "Ініціативою плюс" є задум працювати над створенням дитячих май данчиків. Місця для них вже визначені. Наступна дуже важлива програма, спільна з громадськими організаціями - створення "Каталогу муніципальних послуг". Об'єднання "Перспектива" і Карпатське агентство прав людини "Вестед" допомогли нам долучитися до втілення польського досвіду з надання послуг місцевій громаді. Нам уже вдалося видати посібник з інформаційними картками, що потрібно людині зробити для вирішення того чи іншого питання, куди і до кого звернутися, які документи підготувати, куди можна оскаржити невирішення свого питання. Каталог чітко орієнтує, що, наприклад, потрібно для передачі у власність земельної ділянки, вирішення земельного спору, взяття на квартирний облік, для видачі різних довідок. Думаю, ми не обмежимося тільки інформаційною карткою, будемо готувати зразки документів, заяв, щоб люди одразу могли їх заповнювати „Зразки деяких із них вже і нині є у приймальні міської ради. Це свідчить, що міська рада працює відкрито, і корупції тут не місце. А нещодавно спільно з Центром громадських ініціатив проводили семінар-тренінг для працівників міськради та депутатів "Корупція - зло, бережімось його!". У рамках цього проекту ми розробили Кодекс етики посадових осіб міської ради Перечина, адже ми насамперед працюємо для людей і повинні надавати їм якісні послуги.

Андрій Дем'ян, Ужгород
03 квітня 2009р.

Теги: Перечин, молодь, Мирослава Гуранич

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини