В Угорщині радилися, як захистити води Тиси від закарпатського сміття

25 березня в місті Ніредьгазі за ініціативи Міністерства охорони навколишнього середовища і водного господарства Угорщини в рамках Всесвітнього дня вод проведено міжнародний круглий стіл "Поводження з твердими побутовими відходами та попередження забруднення прикордонних вод".

В Угорщині радилися, як захистити води Тиси від закарпатського сміття

В ньому взяли участь керівники та спеціалісти міністерств і відомств з охорони навколишнього природного середовища і водного господарства, органів державного управління та самоврядування притисянських регіонів Угорщини, Румунії, України і Словаччини. Україну на цьому форумі представляли голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський та заступник голови ради Василь Брензович, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області Андрій Погорєлов та начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чепак.

На засіданні, яке проходило під головуванням повіреного Уряду Угорщини з питань прикордонних вод Йожефа Вароді, обговорено проблеми з ліквідації наслідків та недопущення забруднення транскордонних вод, зокрема ріки Тиси, твердими побутовими відходами в країнах Карпатського регіону. Про конкретні заходи щодо недопущення забруднення прикордонних вод в Закарпатській області розповіли начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області Андрій Погорєлов та начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чепак. Вони, як і їх колеги з Угорщини, Словаччини та Румунії, презентували набутий досвід поводження з побутовими відходами, господарювання з вторинною сировиною. Йшлося також про можливості спільної реалізації проектів по вирішенню цих питань, що в кінцевому рахунку має слугувати захисту вод басейну ріки Тиса від забруднення.

Як відзначалося на засіданні, велику загрозу для води створюють стихійні сміттєзвалища на берегах річок. Для покращення ситуації в Закарпатській області створено два спільних українсько-угорських підприємства зі збору та утилізації відходів на території Виноградівського та Берегівського районів. Крім того, підписано протоколи намірів з керівництвом Мукачівського міськвиконкому та Ужгородської райдержадміністрації про створення ще двох спільних підприємств з проектування і будівництва полігонів по переробці твердих побутових відходів. 

Виступаючи на засіданні, голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський підкреслив чільну роль органів місцевого самоврядування в розв’язанні цієї проблеми. Обласна рада схвалила у 2007 році розроблену із залученням спеціалістів Австрії та Угорщини "Концепцію комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону", яка передбачає принципово нові форми і методи поводження з побутовими відходами - основними джерелами забруднення вод карпатських річок. 

Розуміючи всю важливість проблеми та відповідальність перед сусідніми державами, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади докладають максимум зусиль для недопущення забруднення транскордонних вод побутовими відходами. І найголовніше в цій системі – це робота з людьми. Адже ще далеко не кожна людина розуміє, що від якості і чистоти води залежить її здоров’я. За дослідженнями вчених, 80 відсотків хвороб спричинені вживанням неякісної, забрудненої води.

Разом з тим органи самоврядування, виконавча влада та громадськість України дивляться на ці проблеми ширше і глибше. Делегація України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи веде цілеспрямовану роботу по розгляду в цій авторитетній структурі питання щодо сталого розвитку Карпат та інших гірських територій Європи. Складовою тут є проблема води, яка засмічується та забруднюється, зникає, стає іншою за своїм складом. Карпати ж служать легенями і серцем Європи, джерелом чистої води і чистого повітря, я і останнє та, можливо, єдине місце існування унікальних видів флори і фауни.

17-18 вересня цього року в Ужгороді відбудеться міжнародна конференція щодо сталого розвитку Карпатського регіону. Екологічні проблеми на ній стануть домінуючими. Ця конференція проводиться під егідою Конгресу Ради Європи, підтримана Президентом України та Прем’єр-Міністром України. На ній планується обговорити проекти Резолюції та Рекомендації Конгресу Ради Європи з цього питання. Тому голова обласної ради запросив учасників "круглого стола" взяти участь у конференції і відпрацюванні цих документів, повідомили "Закарпаття online" в Закарпатській облраді.

26 березня 2009р.

Теги: круглий стіл, Тиса, Угорщина, сміття, тверді побутові відходи, Михайло Кічковський, прикордонні води

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини