Не перевелися ще на Закарпатті банкіри-"кидали"...

СБУ розстежує справу про банківські кредити на десятки мільйонів доларів, фіктивно оформлені на тисячі закарпатців.

Не перевелися ще на Закарпатті банкіри-"кидали"...

Вони брали гроші зі своїх же банків. Оформляли як кредити на земляків, які дізнавалися про це через рік-два-три, коли отримували виклик до суду, чи зустрічали на порозі домівок працівників виконавчої служби, котрі з рішенням суду і копією кредитної угоди приходили вилучати майно. Схема, як розповів "СЗ "Паланку" начальник Виноградівського райвідділу УСБУ в Закарпатській області Віктор Канчій, зазвичай включала керуючого банком, менеджера, касира і 2-3 сторонніх осіб, які під різним приводом, шахрайством роздобувати копії паспортів, ідентифікаційних кодів, довідки про доходи. Одним, кому кожна копійка – свято, вони платили за копії і довідки 200-300 гривень, інших спокушали акціями від мобільних операторів, торгових мереж, розповідали, що дані потрібні для участі в опитуванні, яке проводить певна політична сила. Випадків, коли документи отримували якимось силовими методами, наприклад, внаслідок нападу на вулиці, поки немає.

 Отримавши документи, працівники банків оформляли кредити і отримували гроші. Іноді готівку брали через касу – тоді у схемі був задіяний і касир, адже він повинен звірити документи з особою позичальника, або ж оформляли кредитні картки – тоді гроші отримували через банкомат.

 Більшість кредитів були на 10-15 тисяч гривень, але зафіксовано й факти, коли під заставу малесенької саманної ромської хатинки видавались кредити на 100 тисяч доларів. Такі угоди не могли оформлятися без "сприяння" відповідальних працівників центральних офісів банків, тому слідчі сподіваються вийти і на посадовців вищих, ніж місцевого рівня.

 Учасники афери ділилися отриманими кредитами і витрачали, кому на що вистачало і кому що треба було – керуючі купували, а відтак перепродували з "наваром" нерухомість, а, наприклад, менеджери чи касири купували машини або робили вдома ремонти. Після отримання чергового кредиту або вдалого продажу якогось об’єкту банкіри якісь кошти кидали на погашення проблемних кредитів – аби довше у центральних офісах банків не виникало питань, чому у відділенні так багато проблемних кредитів.

 Такі схеми, за словами пана Віктора, працювали в кількох великих банках, які мають розгалужену мережу відділень. Поки що працівники СБУ перевірили кілька районів – Тячівський, Хустський, Виноградівський, Іршавський, зараз працюють на Берегівщині і всюди знаходять такі зловживання. У схеми були втягнуті тисячі наших краян.

 Механізм діяв приблизно з 2004 року. Люди про те, що вони ніби то брали кредити, дізнавалися через 2-3 роки, коли їх викликали до суду або й приходили уже з рішенням Феміди працівники виконавчої служби. Наразі не відомо, чи у когось таки забрали майно, але тепер уже при розгляді судових справ про непогашення кредитів, судді з’ясовують, чи не проходить така людина у кримінальній справі про шахрайські кредитні угоди. Попередні рішення про стягнення щодо таких осіб суди відмінили, банки до них претензій не мають.

 Деякі працівники, задіяні в аферах, і досі продовжують працювати на своїх посадах у банках – поки немає рішення суду, звільнили лише тих, чиї зловживання довели працівники внутрішньої служби безпеки банків. Зрештою ж, за виконання "планів по кредитах" вони отримували численні грамоти і відзнаки банку. Статті ж за якими нині порушено справу -- розкрадання державного або колективного майна в особливо великих розмірах, легалізація коштів, набутих злочинних шляхом, шахрайство. Аби покарання за злочин не відтерміновувалось на тривалий період, поки буде вивчатися справа загалом, слідчі намагаються ділити її на окремі епізоди і після їх розстеження скеровувати до суду. Наприклад, незабаром розглядатимуться дії одного керівника державної установи, який на всіх працівників, включно з прибиральницями, оформив довідки про доходи, хоч і не мав на це права, бо централізована бухгалтерія знаходилася не в його підпорядкуванні. 

 Хоча, здавалося б, у розкритті злочинів мали б бути зацікавлені, насамперед, центральні офіси банків, проте далеко не всі вони йшли назустріч слідчим. Усі документи передавали тільки за рішеннями суду.

 Найбільше у цій справі вражає, -- розповів працівник СБУ, нахабність і цинізм цих кредитних аферистів. Виявлено випадки, коли "позичальник" загинув в аварії, а вони родині казали: ми нічого не знаємо, виплачуйте кредит!  Маючи мільйони, ці люди  вважали, що будуть безкарними…

P.S. Працівники СБУ просять усіх не вестися на прохання аферистів, які під різними приводами просять особисті дані. Якщо документи вкрали, треба негайно звернутися в міліцію, щоб зафіксувати факт і дату крадіжки – це може допомогти згодом довести свою непричетність до псевдо-кредиту чи якоїсь липової приватизації. Тих же, хто вже потрапив у таку халепу, теж просять звертатися до правоохоронців.
 
Від автора. Як повідомив нещодавно на колегії облдержадміністрації начальник обласного управління  Національного банку Валерій Коляско, закарпатці торік оформили кредитів на 8 мільярдів гривень. Наша область – дуже маленька, але якщо тут були такі зловживання з банківськими коштами, то про які ж суми йдеться в масштабах усієї держави, адже схеми не були якимось особливим місцевим ноу-хау? Очевидно, якби не трапилася світова фінансова криза, то вона просто мусила статися у нашій окремо взятій країні.

 Але не менш дивно банки поводяться і зараз. За різними даними, від чверті до половини усіх кредитів стали проблемними через те, що позичальники не можуть їх сплачувати. Проте буквально у перший день цього тижня працівники комерційного банку, з якого почалася українська банківська криза, порадили автору матеріалу...  кошти за кредит поки що не платити! Це ж підтвердив і керівник обласної філії цього банку і навіть консультант "гарячої лінії" НБУ в Києві. Бо, виявляється, один з листів НБУ забороняє тим, хто випереджає графік виплат за кредитом, купувати тепер валюту для сплати за пільговим курсом! Тобто, ви платили – вам покарання. Тепер купуйте валюту за комерційним курсом або платіть тільки відсотки і чекайте поки впишетесь у графік. На запитання ж, а де гарантія, що за місяць-два валюта знову не зросте у ціні вдвічі, не відмінять постанову НБУ про пільговий курс чи, зрештою, газета не збанкрутує, залишивши мене без зарплати, чулося тільки протяжне: "ну-у-у-у".

 Отож, з такими кредитами, колекторами і неповерненням депозитів наша довіра до банків поставатиме з попелу ще дуже довго.

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
26 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, банкіри, кидали, кредити, гроші

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини