Висновки „круглого столу” в Закарпатській ОДА: Чоловіки не хочуть пускати жінок у політику. Поки що

2 листопада в Закарпатській облдержадміністрації відбувся «круглий стіл» на тему: «Забезпечення рівності прав жінок та чоловіків на державній службі, виборних посадах та у політичній сфері», зініційований Ужгородським прес-клубом відповідно до Указу Президента «Про вдосконалення роботи центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей».

Участь у «круглому столі» столі взяли керівники управлінь ОДА, відповідальні за реалізацію заходів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, фахівці ґендерної освіти, представник ОБСЄ на Закарпатті, журналісти.

Ірина Бреза, голова Ужгородського прес-клубу реформ презентувала хід реалізації чинного проекту прес-клубу, який спрямований на покращення професійних навичок жінок-депутаток, обраних представниць влади, державних службовців та громадських діячок та сприяння подолання у суспільстві стереотипів щодо недоцільності участі жінок у активному громадсько-політичному житті суспільства. З травня в Ужгороді та райцентрах проводяться тренінги для охочих, серед тем-- специфіка ведення інформаційної кампанії, PR, ефективне спілкування, майстерність публічного виступу, правові засади системи держу правління.

Іван Качур, заступник голови ОДА наголосив на актуальності питання дотримання ґендерної рівності, що, за його словами, відграє значну роль у соціально-економічному розвиткові нашої держави. Іван Качур також зазначив, що ґендерну політику не слід сприймати як суто захист прав жінок, адже йдеться про рівність прав обох статей. І також запевнив, що українська влада прагне орієнтуватися на світові стандарти ґендерної політики, що є складовою демократичного процесу. Вже прийнято закон про забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, діє Указ Президента «Про вдосконалення роботи центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». В області прийнято відповідне розпорядження голови облдержадміністрації, згідно з яким у кожному управлінні ОДА та у райдержадміністраціях повинен бути працівник, відповідальний за реалізацію заходів щодо забезпечення рівних прав і можливостей представників обох статей. Іван Качур зауважив, що підставою для якнайпильнішого розгляду цього питання є факти ґендерної дискримінації в Україні, ґендерного насильства, на 10-12 років менша тривалість життя чоловічого населення, а також те, що, наприклад, 40% чоловіків в Україні не доживають до пенсійного віку.

Мар’яна Колодій, керівник Закарпатського обласного центру ґендерної освіти при Ужгородському національному університеті висловила сподівання, що така зустріч із представниками влади сприятиме налагодженню спільної роботи Центру та органів влади. Фахівці Центру займаються впровадженням ґендерного підходу в освіті та інших сферах суспільного життя, сприяють правильному формуванню у людей ґендерних орієнтирів. Активно залучається до роботи молодь та підлітки у віці, коли саме проходить соціалізація особистості. Мар’яна Колодій презентувала результати досліджень та опитувань, які свідчать, що у нашому суспільстві побутують чимало ґендерних стереотипів. Цікаво, що учні на запитання, хто є головою їхньої сім’ї, найчастіше називають матерів. Дівчата у класах найчастіше сидять з дівчатами, хлопці з хлопцями. Формується стереотип «Ми різні, отже — чужі», який фахівці Центру ґендерної освіти прагнуть змінити на «Ми різні, але — рівні».

Доповідачка запевнила, що фахівці Центру не намагаються зрівняти статі, а лише допомогти дівчатам і хлопцям навести лад у стосунках, щоб у дорослому житті не виникало непотрібних і безпідставних конфліктів між статями.

Віталій Жугай, представник ОБСЄ в Закарпатті торкнувся питання доступу жінок до влади. Так, Україна посідає 152 місце у світі за рівнем представлення жінок у парламенті. При тому, що доведеним є факт збільшення законів про захист людей і дитинства, зменшення корупції у парламентах, де кількість жінок сягає 30 %. Щодо останніх виборів, то у Закарпатті найбільше жінок в умовно прохідних частинах списку подали Український народний блок Литвина, «Наша Україна», КПУ. До обласної пройшли 4 % жінок, до Ужгородської міськради — 18 %. До речі, Комітет Верховної Ради України з питань дискримінації жінок та ґендерного насильства складається з однієї депутатки — представниці КПУ.

Оксана Гуранич, головний спеціаліст обласного управління молоді і спорту презентувала присутнім Регіональну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на 2007-2001 роки, яка невдовзі буде подана на розгляд громадських слухань та на затвердження сесією обласної ради. Програма передбачає різноманітні заходи впровадження ґендерних підходів у діяльності державних і місцевих органів влади, державних установах і організаціях громадянського суспільства, у системі освіти та виховання, реалізацію ґендерної медіа-стратегії в області, запобігання ґендерній дискримінації та насильству.

Обговорення теми викликало жваву дискусію. Звучали різні пропозиції від представників управлінь. Зокрема, щодо необхідності збільшення чисельності чоловіків у сфері освіти та виховання, квотування доступу жінок до парламенту та органів влади тощо. До речі, законопроект «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» пролежав у Верховні Раді кілька років, доки у 2005 році був прийнятий. І то лише після вилучення з тексту законопроекту 30%-ї квоти для жінок у парламенті.
03 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини