Закарпатський "Титан" захищає надійно

28 січня своє професійне свято відзначили співробітники спецпідрозділу міліції “Титан”. Люди, котрі, ризикуючи власним життям та здоров’ям, охороняють життя і майно громадян. Справжні професіонали своєї справи. Про здобутки закарпатських “титанівців” - наша розмова з керівником обласного підрозділу старшим лейтенантом міліції Віталієм ЖОВТАНІ.

Закарпатський "Титан" захищає надійно

НАША ДОВІДКА

ЖОВТАНІ Віталій Юрійович, старший інспектор спецпідрозділу “Титан” УДСО при ГУМВС. 35 років. Старший лейтенант міліції. В органах внутрішніх справ -- з лютого 1994 року. Розпочинав службу сержантом групи затримання Державної служби охорони. Після закінчення юридичного факультету УжДІЕП перейшов у спецпідрозділ “Титан”, яким командує впродовж останніх двох років.


“ТИТАНУ” -- 16 РОКІВ


-- “Титан” був створений 28 січня 1993 року в структурі Державної служби охорони з метою забезпечення охорони фізичних осіб, супроводу цінних вантажів та паперів тощо. Чисельність спецпідрозділу в Закарпатській області -- близько тридцяти бійців. Це сержанти, старші сержанти та прапорщики.

-- Які критерії підбору бійців?

-- Необхідно прослужити в органах внутрішніх справ не менше одного року. Треба мати чудову фізичну підготовку та закінчити Вінницьке професійне училище. Наші хлопці непогано володіють зброєю, стають призерами різноманітних спортивних змагань.

-- Якою зброєю користується “Титан”?

-- Це компактні автомати “Парабеллум” угорського виробництва, типу “Узі”, пістолети Макарова та Стєчкіна, автомати Калашникова тощо. Підбираємо зброю за вимогою клієнта.


КЛІЄНТ “СЕРЦЕМ ВІДЧУВ” СВОГО КРАДЕНОГО ДЖИПА...


-- Чи часто доводиться “титанівцям” застосовувати зброю проти зловмисників?

-- Погрози та інциденти трапляються, зброю теж доводиться інколи застосовувати. Особисто в мене був кілька років тому неординарний випадок. Я супроводжував нашого клієнта, бізнесмена зі Львова. А в нього незадовго до того украли джип. І ось треба було йому їхати у справах по Україні, тож замовив нашу охорону. Під’їжджаємо до Житомира, заїхали на АЗС заправитися. Чекаємо на заправці, як раптом чоловік оглядається і каже: “Ззаду під’їхала моя украдена “Фронтера”. Цікавлюся, як він її упізнав? Відказує, що серцем відчув... Просить перевірити у водія документи, хоч номери, звичайно, інші були. Я вийшов з машини, підійшов до тих людей, що в джипі. За допомогою автомата (звів затвор, і це подіяло) поклав обох молодиків на землю. Напарник підняв капот, глянули на техпаспорт і швидко з’ясувалося, що це саме мого клієнта машина, а нові документи підроблені! Викликали житомирських колег-міліціонерів. Затримані стали запевняти, що машину вони купили, не знаючи, що вона крадена... Подальшої їхньої долі я не знаю, але джип таки повернули його справжньому власнику.

-- Чим відрізняється “Титан” від інших міліцейських спецпідрозділів: “Беркута”, “Сокола”?


-- У них інша специфіка роботи. Ми охороняємо конкретних фізичних осіб, яких в разі потреби супроводжуємо по всій Україні. Можемо виїжджати й за кордон, але це доволі складна процедура, яка вимагає багато погоджень з відповідними службами.


“ТИТАН” ОХОРОНЯВ І “ГУБЕРНАТОРІВ”, І МІЛЬЙОНЕРІВ


-- Кого з відомих закарпатців ви охороняли?

-- Замовити фізичну охорону “Титану” може будь-який громадянин, який має на це відповідні кошти. Наші тарифи на охорону -- 50 гривень за кожну годину роботи. Наймати необхідно мінімум двох охоронців, для підстраховки. Процедура така. Замовник пише відповідну заяву, далі його самого перевіряють, чи законослухняний. Якщо людина не конфліктує з законом, заява задовольняється, і ми беремо його під охорону.

Свого часу “Титан” охороняв та супроводжував “губернаторів” Закарпаття Віктора Балогу та Івана Різака, міських голів Ужгорода Сергія Ратушняка та Віктора Погорєлова, відомих бізнесменів Френка Ньюмена та Алекса Ровта. Багато відомих людей було. Можемо охороняти людину і цілодобово, і погодинно. Супроводжуємо клієнтів та їхні вантажі від Чопа і до кінцевої Луганської митниці. От нещодавно супроводжували залізничним транспортом зброю -- самоходні установки “Гвоздика”. Турбазу “Драгобрат” охороняємо, це наш постійний клієнт. Відому фірму “Укрнафта” теж.

-- А що була за історія з відомим митником? Його, кажуть, охороняли один час кілька хлопців у чорній уніформі з автоматами. Часом не “Титан”?

-- Ні, такого не пригадую. Нині на ринку працює чимало приватних охоронних фірм. Вони теж мають чорну уніформу й автомати, але не справжні, а муляжі, які стріляють пневматичними кульками... Єдина охоронна структура, що має право на носіння бойової зброї, це наш “Титан”. Хіба що державний Ощадбанк має власну інкасаторську озброєну охорону. Але «титанівці» вважаються найбільш надійною охороною, наразі не було серйозних нападів на наших клієнтів. Це система, відлагоджена упродовж десятиліть.


Закарпатський ПЛАН ВИКОНУЄТЬСЯ Й ПЕРЕВИКОНУЄТЬСЯ


-- Наскільки затребуваними є охоронні послуги “Титану” і чи рентабельною є ваша робота?

-- У нас є власний бюджет, який ми перевиконуємо. Живемо на зароблені власноруч кошти, перебуваючи на самофінансуванні. Замовлень не бракує, особливо від банків на супровід вантажів. Нещодавно звернулася по допомогу митна варта. А от з фізичними клієнтами, зважаючи на нинішню фінансову кризу, стало трохи сутужніше. Нині кожен намагається економити. Приватники тепер більше замовляють або простих міліціонерів, не “Титан”, або цивільну охорону УДСО при ГУМВС.

-- Які у вас зарплати, якщо не таємниця?

-- Ну, в середньому 2000 гривень. Якщо порівнювати з іншими міліцейськими службами, то це доволі непогано.

-- На завершення нашої розмови, пане Віталію, що хочете побажати колегам та своїм клієнтам з нагоди свята?

-- Клієнтам бажаю матеріального добробуту, заробити побільше грошей. Чим заможнішими будуть наші клієнти і чим більше їх буде, тим краще виглядатиме у фінансовому плані і наша служба. Усім колегам бажаю міцного здоров’я, стабільності в сім’ях, від якої залежать й успіхи в роботі. Усього вам найкращого й наснаги у службі!

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
30 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини