Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші: "Дії уряду не є дієздатними у боротьбі з кризою"

Закарпатці, зокрема освітяни і медики, вже почали потрохи забувати часи, коли місяцями не отримували зарплату. Однак початок цього року вселяє тривожний настрій: першими відчули вплив кризових явищ держслужбовці – їм наполовину урізали зарплату. Яким буде для простих закарпатців рік, що наступив, і що робить обласна влада, аби забезпечити виплати по соціально захищених статтях, ми запитали голову Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші.
– Те, що 2009 рік буде нелегким, вже зараз не викликає сумніву, – переконаний Олег Гаваші. – Цей місяць ще живемо по інерції – на ресурсах минулого року. Але тенденції дуже тривожні.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші: "Дії уряду не є дієздатними у боротьбі з кризою"

У фінансово-економічній діяльності нема випадковостей: працюють підприємства, малий і середній бізнес, зростають зарплати – наповнюються бюджети всіх рівнів. А отже, стабільно виплачуються зарплати, пенсії та інші соціальні виплати. На місцевому рівні ми робимо все можливе, аби наповнювати бюджет. Так, за підсумками трьох тижнів цього року області вдалось не тільки забезпечити стовідсоткове наповнення загального фонду місцевого бюджету, а й перевиконати надходження на 5,8 відсотка.

Але з наповненням державного бюджету – проблеми: у порівнянні з відповідним періодом минулого року область зібрала більш ніж наполовину менше коштів. І це – через незалежні від нас причини: призупинили діяльність або працюють не на повну потужність основні бюджетоутворюючі підприємства області, значно зменшились відрахування з митниць.

Вже у січні склалася критична ситуація з виплатою заробітної плати державним службовцям і працівникам бюджетної сфери, які фінансуються винятково з державного бюджету. У січні профінансовано лише 52,4 відсотка потреби на оплату праці. Таким чином на початок лютого вже очікується заборгованість по виплаті заробітної плати держслужбовцям у сумі 1,6 млн. гривень.
 
Цього місяця область мала отримати з державного бюджету так звану дотацію вирівнювання (за рахунок неї в основному і проводиться фінансування захищених статей) у сумі понад 114 мільйонів гривень, однак на 23 січня надійшло лише 21,5 мільйона, тобто менше третини потреби.

Фінансисти підрахували, що на сьогодні для виплати першочергових видатків – зарплати, оплати енергоносіїв, на медикаменти, харчування в медичних і соціальних закладах тощо – необхідно до кінця цього місяця 110 мільйонів гривень. Навіть залучивши всі ресурси, матимемо щонайбільше половину потреби. Отже, доведеться брати короткотермінову позику в Держказначействі. У принципі, це нормальна практика, але ж сума величезна! Якщо за весь минулий рік всі бюджети області взяли позики на 19,8 мільйона, то за цієї ситуації лише на січень доведеться брати 55 млн. гривень. Чи матиме таку суму казначейство? І головне, що буде далі? Адже досі уряд не подав постійного розпису державного бюджету, що не дає можливості планувати видатки не тільки державного, а і місцевого бюджету.

Нема комплексного плану протидії кризі, заходів по запобіганню зростанню безробіття, залучення нових інвесторів і збереження тих, що працюють, тощо. Натомість уряд пропонує такі «нововведення», що ще більше поглиблюють кризу. Чого тільки варті зміни, які стосувалися ввезення в країну давальницької сировини і ставили на межу закриття такі підприємства, як, до прикладу, «Джейбіл». Або поданий Кабінетом Міністрів до Верховної Ради й ухвалений у першому читанні законопроект про ринкові збори, який поховав би мале підприємництво, адже передбачав підвищення в десятки разів ринкових зборів.
 
Державний бюджет країни на 2009 рік прийнятий без основних макроекономічних показників – курсу національної валюти і ціни газу. Досі не відомі тарифи на газ для юридичних та фізичних осіб. Що робить уряд, аби полегшити кредитний тягар для сотень тисяч простих людей? Як вижити пенсіонерам на 620 гривень? Таких питань можна задавати багато, але відповіді на них ми не почуємо. Бо їх просто нема.

Президент України неодноразово звертав увагу Кабінету Міністрів на безпорадність у бюджетній і соціальній політиці та слабку фінансову дисципліну. Адже зростання  заборгованості із виплати зарплат у бюджетній сфері стає тенденцією, яка загрожує соціальному спокою громадян та фінансовій стабільності держави.
 
Зрозуміло, що це тільки «перші ластівки» фінансової кризи. Є побоювання, що  труднощі можуть виникнути і й в пенсійному забезпеченні громадян: як я вже казав, підприємства скорочують виробництво, звільняють працівників, а отже, зменшуються і відрахування до Пенсійного фонду та держбюджету.

Щомісяця для виплати пенсій в Закарпатській області необхідно майже 230 мільйонів гривень. При цьому 86,9 мільйона, або 42 відсотки – це власні надходження, різниця дотується за рахунок зокрема Пенсійного фонду України.
 
Якщо у січні жодних затримок з виплатою пенсій не виникало, то вже  найближчими місяцями ситуація може погіршитися. Насамперед це пов’язано з тим, що уряд абсолютно не реагує на те, що зростає заборгованість по виплаті заробітної плати на деяких державних підприємств, які працюють на території області, а це вплине і на справність відрахувань до Пенсійного фонду. Так, станом на 1 січня 2009 року державні підприємства, підпорядковані Міністерству аграрної політики, які працюють на території області, боргують Пенсійному фонду 4,2 мільйона гривень.

Цьогоріч в держбюджеті не передбачені кошти на ліквідацію наслідків аварії на Солотвинському солеруднику та на ліквідацію заборгованості цього підприємства. А на початок року це підприємство боргує 1,2 млн. гривень по соціальних страхових внесках, ще 1,7 мільйона –  борг по пільгових пенсіях. Майже 900 тисяч гривень боргує до Пенсійного  фонду державне спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство “Закарпатагроліс” та його філії в районах. Значні суми до Пенсійного фонду боргують і деякі інші державні підприємства.
 
За існуючої пенсійної системи надходження до Пенсійного фонду прямо залежать від доходів працюючого населення. Частина підприємств краю в умовах кризи перевела своїх працівників на неповний робочий тиждень і цей фактор також вплине на наповнення Пенсійного фонду. Зважаючи на кризу в країні, Кабмін мав на цей рік передбачити запасні резерви для виплати пенсії. Якщо врахувати і той факт, що надходження до Державного бюджету України у першій декаді січня становили лише більше 10 відсотків від плану, то не виключено, що найближчими місяцями ситуація з виплатою пенсій може стати критичною

Ще одне “нововведення” уряду також може значно погіршити надходження коштів до Пенсійного фонду. Як уже було сказано, в січні Кабінет Міністрів профінансує лише на 52 відсотки заробітну плату працівників державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Якщо держслужбовець, наприклад, отримає за січень половину зарплати, то зрозуміло що й нарахування до Пенсійного фонду зменшиться удвічі. Через це вже у лютому потребуватиме дотацій на виплату пенсій не 126 мільйонів гривень, як нині, а порядком більшу суму.

Всі ці роки далі розмов про необхідність реформи пенсійної системи уряд не зрушився ані на йоту. І як результат, вже сьогодні пенсійні зобов’язання  суттєво перевищують можливості власної пенсійної системи.
 
 Така ж ситуація і з іншими виплатами, і вона загострюватиметься, адже кризові процеси в економіці мають обвальний характер. Тим часом уряд займається піаром і проводить безконечні наради, на які викликає керівників областей і структурних підрозділів. Дії уряду не є дієздатними у боротьбі з кризою, а мають на меті створити захисний бар'єр проти відповідальності Кабінету Міністрів під керівництвом Юлії Тимошенко за катастрофічні за наслідками провали в економічній сфері.

24 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

читач 2009-01-25 / 13:19:00
ну це пане губернатор молодець - у всьому винен уряд!

а хіба уряд будує пам"ятники, коли страна жебракує, хіба уряд виділяє мільони надрабанку і підтримує розмноження кажанів ? Хіба уряд???? хіба уряд купається на Водохрещя у річці, коли вирішується найважливіше питання з газом????

НУ ХІБА УРЯД?????????

і пан губернатор це чудово розуміє, бо людина він - розумна. просто зробити нічого не може.

Иван из Хуста 2009-01-24 / 23:20:00
Пане губернаторе ! Начинайте збирати на памятник ГОЛОДОМОРУ 2009 ! Дяковати браттям укронацикам . Докотилися!!!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини