На Закарпатті повністю газифіковані Ужгородщина та Берегівщина

У 2008-му блакитне паливо подали у 24 села області. На кінець грудня із 611 населених пунктів області природним газом користуються мешканці 381. До двох повністю газифікованих районів – Іршавського та Виноградівського – цього року додався ще й Ужгородський та Берегівський.

На Закарпатті повністю газифіковані Ужгородщина та Берегівщина

У грудні 11 сіл області отримали блакитне паливо, найбільше – на Берегівщині. Тут в останній місяць року газифіковано 7 населених пунктів. У вівторок, 30 грудня, із введенням в експлуатацію газопроводу в селі Анталовці завершено газифікацію Ужгородського району. В переддень Нового року завершиться й газифікація Берегівщини.

     Загалом,  наша область одна із кращих в Україні за динамікою газифікації. З 2005 року на Закарпатті газифікація житлового фонду зросла на 14 відсотків і на сьогодні блакитним паливом користуються мешканці майже 63 відсотків населених пунктів.

– За 2006-2008 роки в області значно скоротилися обсяги незавершеного будівництва газових мереж, а будівництво нових розпочинається лише за умови визначення всіх можливих джерел фінансування, які забезпечать завершення робіт. Обласною владою прийнято рішення спрямовувати субвенцію з державного бюджету лише в ті райони, які беруть участь у співфінансуванні об’єктів, тому й маємо цього року значний приріст газифікованих сіл,  – каже начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов.
Також на Закарпатті вироблено єдиний підхід до будівництва газових мереж та проведення газифікації населених пунктів: за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів здійснюється будівництво підвідних газопроводів до населених пунктів, а прокладання вуличних газопроводів проводиться за кошти населення.

Одночасно Віктор Погорєлов звертає увагу на те, що цього року держава недодала грошей на газифікацію. У 2008 році Закарпатська область потребувала близько 20 мільйонів гривень, але уряд виділив набагато менше  – 5,7 мільйона – тобто третину від потреби: 

– Якби Кабінет Міністрів цьогоріч стовідсотково  профінансував потреби краю, то  до кінця року на Закарпатті змогли б газифікувати ще 15 тисяч дворогосподарств.
Тому реальний шлях у цій справі, яким і пішли на Закарпатті, – консолідувати зусилля органів влади різних рівнів та громади для вирішення цього питання. В області залучили для газифікації сіл, окрім державного фінансування, ще й гроші обласного та місцевих бюджетів. Так, за кошти бюджетів розвитку в області цього року продовжувалася робота з газифікації населених пунктів Мукачівщини та долини річки Тур’я Перечинського району, сіл північної частини Хустщини, будувались підвідні газопроводи до чотирьох сіл Берегівського району та двох населених пунктів Воловеччини.

Газифікацію в області останніми роками активізовано, проте в кожному районі роботи проводяться по-різному – в деяких швидше, в інших – повільніше. Найвищий відсоток газифікації сіл – 70 – в Мукачівському та Свалявському районах. Найгірша ситуація, що склалася об’єктивно, – на Рахівщині: тут блакитного палива нема в жодному населеному пункті. Мешканці лише 12 відсотків населених пунктів Міжгірщини та Великоберезнянщини користуються газом. У цих районах почали впроваджувати альтернативні види опалення, зокрема електричне. Також  встановлюються системи обігріву приміщень, що працюють на відходах деревообробки – стружці, тирсі. Так, на Міжгірщині та Воловеччині почали виготовляти брикети з відходів деревини і використовувати їх для опалення бюджетних закладів.

Для економії коштів та поліпшення подачі тепла, за рахунок місцевих бюджетів, в області триває переведення закладів соціально-культурного призначення на автономне опалення. На сьогодні в Закарпатті у трьох містах – Мукачеві, Берегові та Хусті – всі школи та дитсадки вже обігріваються теплом автономних котелень. Завдяки цьому міська казна щорічно може закумулювати мільйони гривень, що їх використовуватимуть на поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

– У селах чекають газу, навіть дорогого. Тому необхідно робити все, щоби блакитне паливо прийшло в кожну оселю на Закарпатті. З підведенням газопроводу зміниться якість життя людей, і люди почуватимуться набагато комфортніше, – вважає Віктор Погорєлов.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
30 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини