Ужгород: Бюджетні організації тепло отримали, але лімітів на газ наразі немає

Тема тепла й надалі залишається найактуальнішою в місті. Про останні новини з “опалювального фронту” в середу на прес-конференції журналістам розповідав перший заступник міського голови Володимир Бобков.

Ужгород: Бюджетні організації тепло отримали, але лімітів на газ наразі немає

За отримання лімітів — 1,5 мільйона авансу

Ще минулого тижня в суботу виконком прийняв рішення запускати котельні “Уж-тепла” для бюджетної сфери, не дочікуючись лімітів на газ. Надворі добряче похолодало, і подальше вимушене зволікання могло завдати значної шкоди міському житлово-комунальному господарству. У понеділок—вівторок роботу теплових систем налагоджували, а станом на середу школи та садки, не забезпечені автономним опаленням, уже отримали централізоване. Крім того, стали гарячими радіатори приблизно в 100 ужгородських багатоповерхівок, хоча загалом населення, котре боргує “Уж-теплу” понад 8 млн. грн., наразі гріти не збираються — дозволу ж на відбір блакитного палива нема. Директор цього КП уже п’ятий тиждень перебуває в Києві, намагаючись отримати злощасні ліміти, і додому приїздить тільки на вихідні, аби поновити документи. Борг минулого сезону якось удалося реструктуризувати, та зараз від нас вимагають півтора мільйона авансу, якщо хочемо мати газ. Ці гроші, знов-таки, перерахує хіба що бюджетна сфера. А населення матиме тепло тільки за умови сплати боргів. До речі, на ЦО в Ужгороді залишилося тільки 30% квартир, і 80% із них винне за послуги, надані “Уж-теплом” у минулому сезоні. “На жаль, ситуація у державі “колгоспна”, відключати конкретного боржника ми не можемо, тому холодними залишаться цілі будинки”, — каже Володимир Бобков.

Тарифи на теплопостачання для населення не підвищили

Цієї середи знову збирали засідання виконкому, і там розглядалося питання доцільності підвищення тарифів на централізоване опалення. КП “Уж-тепло” подало пропозицію встановити вартість обігріву 1 м2 для населення в розмірі понад 8 грн., причому ця цифра є цілком обґрунтованою і пройшла експертизу в Державній інспекції по цінах та в Антимонопольному комітеті. Проте враховуючи, що це занадто велика сума, виконком вирішив для ужгородців залишити чинними минулорічні тарифи, себто 5,91 грн./кв. м, а підвищити їх лише для бюджетної сфери (див. рішення). “Це для тих свідомих громадян, які платили і будуть платити при отриманні тепла”, — підкреслив Володимир Олександрович. Тим часом бюджетні установи платитимуть приблизно 29 грн./кв. м, дотуючи таким чином городян. Але це триватиме недовго — вже наступного опалювального сезону буквально всі такі заклади мають грітися окремо.

Поняття початку опалювального сезону наступного року зникне

Наразі на ЦО залишилося ще 28 бюджетних установ, але для 13-ти з них автономні котельні вже будуються (котельню дитячої лікарні — останнього неавтомізованого медичного закладу, — запустили у вівторок увечері). Таким чином на наступний рік їх залишиться зробити всього 12. Враховуючи, що паралельно потрібно міняти внутрішні мережі, закінчити заміну вікон і дверей на енергозберігаючі, відремонтувати дахи, що течуть, і т. ін. — весь комплекс потягне на 30—35 млн. грн. Але це необхідно виконати, щоб раз і назавжди забути про поняття “початок опалювального сезону”. З наступної осені тепло включатимуть тоді, коли в цьому буде потреба, а не залежно від милості ДК “Газ України” чи розпорядження міського голови.

У зв’язку з цим Володимир Бобков звернувся до всіх інших бюджетних організацій не міського підпорядкування — університету, училищ, МВС, СБУ тощо — з проханням запланувати на наступний рік автономне опалення у власних закладах і не розраховувати на централізоване.

Те саме стосується і городян, котрі ще не встановили “індивідуалки”, — їм теж слід подбати про теплопостачання власних осель. Тим, хто дійсно не в змозі зробити це самостійно, допоможе місто, але це буде невелика кількість людей — виключно соціально незахищені, котрі не мають родинної підтримки. А от боржникам, які “забули” сплатити квитанції на 5—10 тис. грн., з подібними проханнями звертатися до органів місцевого самоврядування взагалі заборонено — нехай пожинають плоди своєї недобросовісності.

“Закарпатгаз” попередив, що відключатиме будинки з “автономниками”-нелегалами

Тривожний дзвіночок для городян, котрі есплуатують індивідуальні котли нелегально: “Закарпатгаз” спеціальним листом попередив Ужгородську міську раду, що починає відключати ті будинки, де встановлено несанкціоноване автономне опалення. У зв’язку з цим нагадуємо ужгородцям: самого дозволу на від’єднання від мережі ЦО, який вони отримали в міськвиконкомі згідно з поданими ними заявами, недостатньо. Далі треба розірвати угоду з “Уж-теплом”, повідомивши про це КП у письмовій формі і здійснивши з ним повний розрахунок. Наступний крок — від’єднатися від загальних мереж у власній квартирі і повідомити про це ЖРЕР, який має перевірити та підтвердити якість виконаних робіт. І, нарешті, при встановленні газового чи електричного індивідуального опалення слід отримати технічні умови від “Закарпатгазу” чи “Закарпаттяобленерго”, виконати їх та здати об’єкт в експлуатацію відповідній організації.

Утім погрози “Закарпатгазу” про відключення блакитного палива в будинках, де є “нелегали”, не зовсім коректні: по-перше, навряд чи всі мешканці багатоповерхівки дружно обзавелися несанкціонованими котлами, а по-друге, навіть у порушників газові плити — цілком легальні. Отож “за компанію” відрізати від газу і їх — м’яко кажучи, перевищення повноважень.

Відключення електроенергії — не в компетенції міської влади

У зв’язку з тим, що в місті довго не було можливості включити централізоване опалення, виникла загрозлива ситуація із електропостачанням. По різних мікрорайонах виникають аварії за аваріями: вулиці Легоцького, Грушевського, Джамбула, Щедріна, мкрн Радванка та інші по кілька годин, а то й діб залишалися останніми днями знеструмленими. З цього приводу люди телефонують до міськради, хоча це — зовсім не її компетенція.

Електропостачанням у нас займається не підпорядковане міській владі ВАТ “Закарпаттяобленерго”, розташоване в Оноківцях (міський підрозділ — УжМРЕМ з конторою на Жупанатській), йому ж споживачі перераховують гроші за електрику, відповідно з нього й треба питати про якість наданих послуг. Ідеться не тільки про аварійні відключення, а й перепади напруги. Керівництво міста зі свого боку давно попереджало електриків, що їхні мережі в неприйнятному стані, але ніякої реакції не дочекалося. Тому в середу виконком вирішив наступного тижня на позачерговому засіданні заслухати представників “Закарпаттяобленерго”, аби з’ясувати, що зроблено і робитиметься ними в Ужгороді для покращення ситуації. А тим часом надаємо ужгородцям телефони компетентних осіб (див. у рамці) на випадок, якщо в них виникнуть проблеми з електропостачанням.

ВАТ “Закарпаттяобленерго”:

Ковач Василь, генеральний директор — 61-98-50; 66-95-97. Приймальня — 61-98-59; 66-95-95; 66-95-90. Білак Олександр, технічний директор — 61-98-51. Онисько Ольга, директор з економіки та фінансів — 61-98-98. Герзанич Володимир, директор із енергозбуту — 3-40-69; 61-98-60. Штибель Василь, директор із загальних питань — 3-33-48; 61-98-54. Кісюк Володимир, в.о. заступника директора з охорони праці — 61-98-53. Габчак Євгеній, директор з капітального будівництва — 61-98-64; 3-66-66 Хохлов Валерій, заступник технічного директора — 3-42-78; 61-98-62. Ванюшкін Олег, головний бухгалтер — 3-30-25; 61-98-58. Сливка Йосип, заступник технічного директора по високовольтних мережа — 66-95-94. Стегнач Надія, заступник технічного директора з інформаційних технологій — 3-02-70; 61-98-86. Ковач Сергій, заступник директора з економіки та фінансів — 66-95-90; 61-98-82. Задорожний Микола, заступник директора з технічної політики енергозбуту — 61-98-92. Талапко Степан, заступник директора з охорони праці — 3-30-81; 61-98-88.

Ужгородський міський РЕМ:

Чубірко Володимир, в.о.начальника — 3-51-51. Медве Федір, заступник начальника з енергозбуту — 61-21-60. Кудряшов Мирослав, в.о. головного iнженера — 61-52-82. Черговий диспетчер — 3-32-82.

Мирослава ГАЛАС, “Ужгород”
03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини