Студентка-юристка опанувала роль переправника “нелегалів”

Як вже повідомлялося, найсерйознішу за останні роки організовану злочинну групу з міжнародними зв’язками, котра займалася переправленням вихідців з країн Азії та Африки з Росії в Україну і далі в країни Західної Європи, знешкодили днями закарпатські міліціонери спільно з колегами з УСБУ в області.

Студентка-юристка опанувала роль переправника “нелегалів”

До складу групи входило, за оперативною інформацією, близько двох десятків зловмисників з різних регіонів України, а керував нею громадянин Афганістану, який в останні роки проживає на території України і навіть встиг обзавестися українською дружиною...

-- Увечері 15 листопада співробітники нашого відділу спільно з працівниками державтоінспекції, бійцями “Беркута” та колегами з обласного управління Служби безпеки України затримали в селі Вишка Великоберезнянського району поблизу українсько-словацького кордону групу громадян із Китаю та Афганістану, а також наших співвітчизників, котрі супроводжували нелегальних мігрантів, -- розповідає начальник відділу боротьби з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ) ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Володимир ПОЛЯК. -- Семеро громадян Китаю (четверо жінок і трьох чоловіків) та трьох афганців доставили до українсько-словацького кордону на джипі “Міцубіші-Паджеро” та автомобілі “ВАЗ-2107”. Затримано також їхніх провідників -- трьох громадян України, серед яких і молода дівчина, 18-річна студентка юридичного факультету одного з закарпатських вузів. Як з’ясувалося, юнка, а також її батько, безпосередньо причетні до переправлення нелегальних мігрантів... Усі затримані -- жителі Великоберезнянського та Перечинського районів.

Ми документували цю злочинну групу упродовж півроку. Затримання стало завершальним етапом операції. Безпосереднім куратором затримання був заступник міністра внутрішніх справ України генерал-полковник Володимир Євдокімов, котрий спеціально прибув на Закарпаття.

ЗА ПЕРЕПРАВЛЕННЯ « НЕЛЕГАЛІВ» -- ДО 1000 ДОЛАРІВ

-- Розкажіть трохи детальніше про цю групу: хто її організував, хто переправляв “живий товар” і скільки це коштувало?

-- Позаяк триває розслідування, до деталей вдаватись не будемо. Особи усіх зловмисників, причетних до переправлення «нелегалів», шляхи переправлення мігрантів з Росії в Україну через територію Чернігівської області встановлюються, відслідковується весь злочинний канал.

За оперативною інформацією, з початку року ця група організувала перехід через український державний кордон близько 500 вихідців із країн Азії та Африки. Частина «нелегалів» була затримана вже на території Словаччини, іншу передали нам. Є факти затримання й безпосередньо в самому Березному.

Встановлено особи близько дванадцяти членів цієї злочинної групи лише по Закарпаттю, а загалом, думаю, їх буде понад двадцять. Частина людей знаходиться на російсько-українському кордоні, частина в Києві, дехто перебуває у нас в області. Затримано також організатора цієї злочинної групи. Це 30-річний громадянин Афганістану, назвемо його Ахметом. В останні роки він проживає в Україні, навіть одружився з українкою. Іноземець добре розуміє російську мову, може навіть бути перекладачем. Підшуковував серед своїх співвітчизників бажаючих потрапити в країни Західної Європи, яких його спільники доставляли з Києва на Закарпаття, а далі нелегально переводили через українсько-словацький кордон.

Група була добре законспірована, усім керував безпосередньо організатор, згаданий афганець. Сам він постійно змінював місця проживання, останнім часом мешкав у готелі навіть не в самому Києві, а в одному з районів. Коли почали затримувати його людей, з метою конспірації афганець пересів з престижної іномарки на “Жигулі” із затемненими стеклами. Не шикував, жив на напівлегальному становищі. Підбирав лише тих, кого добре знав особисто і кому довіряв. Він контролював переправлення «нелегалів» за допомогою мобільного зв’язку, мав для цього десяток телефонів. З кожною групою спілкувався за чітко визначеними номерами телефонів. Одні учасники привозили «нелегалів» до вказаного місця і там залишали. Звідтіля їх забирала інша група. Переправники могли знати один одного в обличчя, а могли й не знати. Залучали також таксистів, які возили мігрантів по столиці. Позаяк на Закарпатті на той час проводили рейди працівники ДАІ та військовослужбовці внутрішніх військ з інших областей, то провідники часто зупиняли автомобілі перед такими постами й переводили нелегалів через річку, лісом, аби обійти пост. Могли добу тримати їх в лісі. Коли похолодало, підшуковували для «нелегалів» квартири, будинки, де ніхто не проживає, закинуті ферми тощо.

Кожен з переправників одержував за свою роботу платню. Скажімо, доставляння одного мігранта з Києва на Закарпаття обходилася в 250-300 доларів США, а за переправлення через кордон платили 900-1000 доларів.

Організатора та четверо активних учасників його групи заарештовано. Ще кілька перебувають на підписці про невиїзд. Решту розшукуємо. Слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області за цим фактом порушив кримінальну справу. Документування усіх учасників злочинної групи триває.

ІМЕННА ЗБРОЯ ВІД МІНІСТРА

-- Кажуть, за знешкодження цього каналу нелегальної міграції сам міністр Юрій Луценко нагородив вас іменною табельною зброєю... Вітаємо!

-- Дякую за вітання. Закарпатська міліція й надалі працюватиме в цьому напрямі, адже наш край, який межує з чотирма європейськими державами, перетворився практично на останній рубіж “великого нелегального шляху” з країн Азії та Африки до Європи. Нелегальна міграція негативно впливає на імідж України, а з набранням чинності з нового року закону про реадмісію, який Україна підписала з країнами Західної Європи, ми матимемо ще й великі матеріальні збитки, адже затриманих по той бік кордону «нелегалів» повертатимуть до нас. До слова, Росія та Білорусь, звідкіля в основному і йдуть до нас нелегали, цього закону не підписали... Тож аби Україна не стала відстійником для зарубіжних непрошених гостей, правоохоронним органам потрібно далі працювати над знешкодженням каналів нелегальної міграції. Якщо досі ми в основному викривали другорядних учасників злочинних груп, так званих провідників і перевізників “живого товару”, то тепер от вдалося нарешті вийти і на організаторів каналів.

-- А через які кордони в основному йдуть «нелегали» на Захід? Як і раніше, через українсько-словацький?

-- Як відомо, Закарпаття має державний кордон з Угорщиною, Словаччиною, Румунією та частково з Польщею. Уже впродовж багатьох років «нелегали» найчастіше намагаються перетнути українсько-словацький кордон. Хоча останнім часом, у зв’язку з тим, що Угорщина та Румунія вступили до Євросоюзу, почали йти і через їхню територію. У відсотковому відношенні близько 50-60 % груп переправляються через Словаччину, 20-30% -- через Угорщину, а решта -- через Румунію. Все частіше «нелегалів» затримують на підступах до румунського кордону в Рахівському та Тячівському районах. Однак усім зрозуміло, що ні Словаччина, ні Угорщина з Румунією не є кінцевою метою мігрантів. Вони прямують у країни Західної Європи: Німеччину, Австрію, Іспанію тощо.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
28 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини