У Мукачеві вийшла в світ п'ята книга "Домінії слова"

Письменник і видавець Мирослав Дочинець із закарпатського Мукачева започаткував серію портретів-інтерв'ю з визначними літераторами краю під назвою «Домінія слова», яких досі у його видавництві «Карпатська вежа» вийшло п'ять.

У Мукачеві вийшла в світ п'ята книга "Домінії слова"

Перша книга належить Василю Кухті, яку він назвав «Я тримаюсь за епоху». Друга за списком - інтерв'ю з Василем Кухтою, яку той іменував «Кожен вірш - це частина мого життя». Третя - «Мене веде поклик пізнання» -портрет-інтерв'ю з Василем Пагирею, а четверта - «Життя як казка» - належить Василю Шкірі.

Чергова книга «Домінії слова» - про становлення молодого* науковця-історика Юрія Данильця, його студії, дослідницька діяльність та публіцистична діяльність-творчість, до якої подано рецензії та відгуки на книги автора та бібліографія наукових доробок. Називається вона «Наш край в Україні є феноменом».

У книзі подано рецензії та відгуки на книги Юрія Данильця, яких досі вийшло три - про монастирі Закарпаття. Автори цих рецензій, надрукованих у періодичній пресі, - Омелян Довганич, Михайло Ребрик, Віктор Рекіта, Віктор Кічера, Петро Мідянка, Маріян Токар та Василь Пагиря. У працях детально висвітлюються доробки Юрія Данильця про православні монастирі Хустського району - перша апробація його наукових пошуків як здобувача кафедри історії України Ужгородського національного університету.

Чергові монографії про православні монастирі, крім вищеназваної, - а це «Православний монастир Різдва Богородиці в селі Липча» - рецензували Віктор Кічера, Петро Мідянка Василь Пагиря. Третю- «Православний монастир Успіння Божої Матері в селі Домбоки» -0. Довганич, М. Токар, В. Пагиря і П. Мідянка. У новому дослідженні Юрій Данилёць використав численні архівні документи обласного державного архіву, архіву Служби безпеки в Закарпатській області, Мукачівсько-Ужгородської православної єпархії та численні матеріали, опубліковані в періодичній пресі.

В інтерв'ю Юрій Данилець розповів про свій контакт із визначними дослідниками історії православної церкви на Закарпатті, яка мала безпосередній зв'язок із Сербською, Молдавською, Константинопольською, Чеською, Російською православними церквами, зокрема з проф. М. Одинцовим, редакторами журналів 0. Гуре-вичем і В. Рум'янцевим, представником православної церкви в Англії о. А. Філіпом та цілим рядом інших науковців у діаспорі.

Для захисту кандидатської дисертації Юрію Данилюку поталанило брати участь у роботі більше десяти наукових конференціях та семінарах різного рівня, зокрема в Бєлгороді, Дніпропетровську, Полтаві, Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих учених у Луганську та інших. Брав участь у конкурсах молодих науковців, що проводилися в УжНУ. Підготував видання на матеріалах кандидатської дисертації.

У праці подано також бібліографічний покажчик робіт Юрія Данильця, його наукові і краєзнавчі етапі, доповіді, виголошені на наукових конференціях, нариси, рецензії та відгуки, а також рецензії на власні книги. Усього в книзі молодого науковця-історика «Домінії слова» 178 публікацій у періодичній пресі.

Василь Пагиря, м.Мукачево
17 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини