Інтерпол поділився досвідом та базами даних із українською міліцією

Для злочинців у нинішньому глобалізованому світі нема кордонів, тому поліція чи міліція має пристосовуватися до цієї реальності. Інтерпол – Організація міжнародної кримінальної поліції, яка сприяє співробітництву між правоохоронцями різних країн. Україна співпрацює з цією організацією з 1992 року. Але тільки зараз за фінансування Європейської Комісії українські правоохоронці провели спеціальні навчання та встановили зв'язки з комунікаційною мережею Інтерполу.

Інтерпол поділився досвідом та базами даних із українською міліцією

Що це дасть Україні?
Регіональної злочинності зараз нема, злочинці сідають на літак, як колись вони сідали на велосипед чи автобус, і летять чи то до Південної Америки, Азії чи Африки. Або і в Україну! Оскільки держава входить до організації Інтерпол, вона має доступ в режимі реального часу до баз даних ще 185 країн світу. Машину, яку вкрали в Німеччині чи Італії, зараз легко зможуть ідентифікувати в Україні.
 Система Інтерполу модернізується технологічно. Щоб іти в ногу з часом, Європейська Комісія профінансувала проект «Міжнародне співробітництво у кримінальних справах за допомогою Інтерполу». У результаті проекту працівники українського бюро отримали обладнання та пройшли необхідну підготовку для доступу до системи Interpol I-24/7. Під цією загадковою назвою стоїть комп’ютерна операційна система. За її допомогою українські правоохоронці зможуть користуватися базами даних країн-членів Інтерполу. А це бази даних: відбитків пальців, ДНК, загублених або вкрадених документів, викрадених пересувних засобів, мистецьких творів, підозрюваних у тероризмі, та загалом усіх осіб, котрі перебувають у розшуку.
 Завершити проект вирішили в спеціально обладнаній кімнаті в Академії внутрішніх справ України. 15 комп'ютерів – 15 терміналів для навчання. Це один із матеріальних результатів проекту. Тут навчатимуть українських правоохоронців із регіонів користуватися комунікаційною системою Interpol I-24/7.
 Виконавчий директор служби поліції Інтерполу Жан-Мішель Лобутан, фактично друга людина в цій міжнародній організації, спеціально приїхав до України, щоб передати українській стороні кілька дисків, на яких усі бази даних.
 Жан-Мішель Лобутан зазначає: «Все більше і більше можливостей доступу до баз даних Інтерполу. За статистикою, число запитів тільки на інформацію про вкрадені чи загублені документи зріс у 10 разів. Це вражаюче! І лише за кілька років! А буде ще зростати в майбутньому завдяки устаткуванню, встановленому тут».
Як приклад успішної співпраці Жан-Мішель Лобутан назвав затримання казахського злочинця, який прилетів рейсом із Туреччини в аеропорт Бориспіль. Повідомлення про це затримання надійшло якраз під час прес-конференції пана Лобутана.
 Інтерпол – поза політикою!
 Що цей проект дасть пересічному громадянину України? Керівник Українського бюро Інтерполу полковник міліції Василь Неволя каже, що основне – це більше безпеки. «Людина зможе за допомогою поліції швидше отримати інформацію про того кривдника, який її скривдив і переховується за кордоном», – каже він.
 Для працівників українського бюро було важливо усвідомити принципи роботи Інтерполу: не займатися питаннями політичного, расового, військового та релігійного характеру. Як наголосив пан Неволя, Інтерпол  поза політикою!
 Всюди в світі поліція працює за більш-менш однаковими стандартами. Жан-Мішель Лобутан вважає, що Україна використовує багато інструментів Інтерполу, які є стандартними для всього світу.
 «Ми «тягнемо» всю світову міліцію догори. І, наприклад, ви говорили про корупцію в Україні, то ми спробуємо зробити так, щоб в інституціях, які застосовують закон, було менше корупції», – зауважив пан Лобутан.
 Чому саме Єврокомісія фінансує співробітництво української міліції з Інтерполом? Справа в тому, що вдосконалення вмінь правоохоронних органів – це спільна мета, визначена Планом дій Україна-ЄС.

"Радіо Свобода"
08 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини