Менше половини закарпатських дітей мають змогу ходити в дитячий садок

Як це не банально звучить, але дошкільний заклад є особливою ланкою в житті дитини - тут вона починає спілкуватися з ровесниками, проводить своє дозвілля, навіть починає вчитись читати та писати. Та попри це ситуація з дитячими садками в країні майже критична. До прикладу, Закарпаття, за даними з управління освіти і науки облдержадміністрації, дошкільними навчальними закладами забезпечене всього на 40%.

У чергу - шикуйся!..
Сьогодні в області нараховується 521 дитячий садок, в якому виховується 30,5 тис. дітей. За офіційною інформацією, в чергу в садок вишикувалося ще 5 189 дітей. Особливо це стосується Хустського, Виноградівського, Тячівського районів та міста Ужгород. Це не враховуючи той факт, що закарпатські дитячі садки і так перевантажені.
За даними Міністерства охорони здоров’я, Закарпаття – однин із регіонів, де найбільше переповнення дошкільних закладів. Як повідомили в управлінні освіти і науки ОДА, завантаженість дошкільних закладів становить 110 дітей у розрахунку на 100 місць. Фахівці кажуть, що ці черги досить умовні, адже батьки записують своїх малят відразу до декількох дошкільних закладів. Окрім того, багато хто сподівається на позитивне вирішення питання без довготривалого попереднього запису. Як запевнила методист Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Єлизавета Шукалюк, збільшення попиту відбувається через зростання народжуваності в області і через повільне зведення нових дитячих садків. Роботу 11-ти, до речі, мають відновити в області уже цього місяця.
Куди розмістити п’ятирічок?
В Ужгороді, в одному з найпопулярніших дитсадків, що функціонує при АНВК (школа №2), нині діє 9 груп на 235 дітей. До речі, 9-ту групу відкрили цього року саме на прохання батьків. Проте відвідують заклад далеко не всі діти, тому великої перенаповненості немає. "Ходять всього максимум 170-180 дітей, на обліку ж перебуває більше", - розповіла заступник директора АНВК Валентина Черленяк. Вже зараз на черзі до АНВК приблизно 30 малят. А записуватись починають відразу після народження, аби зайняти чергу. "Наразі велика проблема з дітьми 5-6 років - їх у нас просто нема куди розмістити", - стверджує пані Черленяк.
Це питання залишається актуальним і загалом по області. Лише 64% дітей цього віку мають змогу відвідувати дитячий садок. Виправленню такого стану сприяло б створення груп з короткотривалим терміном перебування дітей, а таких груп є тільки дві – одна в Берегові та одна на Хустщині. За словами фахівців, така перенаповненість свідчить про збільшення населення в області, що, звісно, не може не радувати.
Приватні садки не в моді
Сьогодні день перебування дитини в садку коштує 6 гривень – це за харчування. Половину сплачує держава, а іншу – батьки. Як запевнили в АНВК, в Ужгороді така ціна давно вже не сумісна з нинішніми показниками. Валентина Черленяк запевняє, що цієї суми не вистачає для сплачування повноцінного харчування дитини. Хоча навіть на таку суму в цьому садку раціон досить пристойний - на перше суп, на друге рис чи картопля з м’ясом. Загалом харчування чотириразове. "Попри все, такої суми навіть не вистачає для виконання норм Міністерства охорони здоров’я", - запевняє фахівець.
Вирішенням цієї проблеми могло би бути створення приватних дитсадків, проте така практика в області не дуже популярна. В регіоні нині діє 9 приватних закладів, засновниками яких є переважно релігійні громади. За словами працівників вищезгаданого АНВК, батьки вже самі є ініціаторами створення подібних дошкільних закладів, адже більші кошти вимагатимуть і відповідних умов для дитини. Це могло би збільшити зарплатню працівникам. Сьогодні офіційна зарплата виховательки із середньою освітою становить 683 грн., а з вищою – 772 грн. Працівники 1 розряду (двірник, прибиральниця) отримують взагалі 525 грн. І треба врахувати, що це все на папері. "В нас люди тримаються лише на ентузіазмі та любові до роботи", - із сумом констатує В. Черленяк. Та попри всі негаразди професія виховательки чи няньки завжди буде актуальною. Як і функціонування дитячих садків, де переважна більшість наших малят проводять своє дитинство...

Денис Фазекаш, «НЕДІЛЯ»
26 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Мемі 2013-07-16 / 14:42:51
Як називається цей садочок? Що функціонує при АНВК. Не можу знайти його номер

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини