Дружбі закарпатців з поляками погода не завада

І хоч у суботу над Карпатами моросив осінній дожчик, він не зміг збавити температуру святкового настрою, яке панувало в усіх учасників Дня українсько-польського добросусідства.

На це свято, яке проходило в мальовничому куточку Карпат- у великоберезнянському селі Кострино, у самому центрі Ужанського національного парку – складової частини польсько-словацько-українського біосферного резервату «Східні Карпати», на рубежі двох держав зійшлися як давні друзі представники Закарпаття та Підкарпатського воєводства, щоб знову засвідчити взаємну щиру приязнь, зміцнити узи братерства і добросусідства, намітити нові горизонти успішного співробітництва.
     Піснями, мелодіями гір зустрічали господарі свята своїх польських побратимів з різних міст і сіл воєводства на чолі з віце- воєводою Малгожатою Хомич та віце-маршалком воєводства Збігневим Зьоброю.
     І ось на імпровізовану трибуну піднімаються шановні гості та представники владних структур і громадських організацій Закарпаття.
     Голова Закарпатської обласної ради, член української делегації в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайло Кічковський, вітаючи гостей і всіх учасників свята, відзначив як успішний розвиток відносин між Україною і Польщею в цілому, так і між їх складовими – Закарпатською областю та Підкарпатським воєводством – у різних сферах діяльності. Зростають польські інвестиції в в економіку нашої області, на території якої успішно працює 22 спільних підприємств, із них одне з потужних -«Проклін-Карпати» , в розвиток якого вкладено 26,4 млн.дол. США прямих інвестицій. На 38,6 % у порівнянні з минулорічним півріччям в нинішньому році зріс товарооборот з польськими партнерами. За рахунок прямих контактів між представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, територіальних громад успішно виконується Угода про співробітництво між Закарпаттям та Підкарпатським воєводством. Ще більші можливості для співпраці відкриваються в рамках Програми Добросусідства «Україна-Польща-Бєлорусь».
     В цьому аспекті, підкреслив Михайло Михайлович, великі надії покладаються на вдосконалення співпраці в рамках міжрегіонального об’єднання «Карпатський Єврорегіон». Його діяльність дає можливість задіяти нові ресурси для здійснення спільних проектів на двосторонній та багатосторонній основі у різних галузях, насамперед в розвитку туризму та рекреації . Разом з цим нам треба берегти найцінніше наше багатство – природу. Екологічні проблеми Карпат потребують об’єднання зусиль багатьох країн. На їх вирішення спрямована ініціатива української делегації в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи. Розгляд цього питання допоміг би не тільки виробити спільну стратегію, а й програму дій у збереженні даних нам всевишнім гір і долин. Щоб і наші внуки та правнуки могли милуватися їх красою і величчю.
     Якщо оцінювати співпрацю в духовній сфері, то і тут є чим гордитися. Цьому сприяє діяльність національно-культурних товариств, Центру українсько-польського транскордонного співробітництва. Відбувається обмін студентами та учнями, традиційні, фестивалі та зустрічі творчих колективів, митців Ужгорода і Ржешува. Ось і в ці дні в Закарпатті проходить Х міжнародний телефестиваль «Мій рідний край», у якому беруть участь і представники Польщі.
     - Відрадно, що налагоджується співпраця між територіальними громадами багатьох районів Закарпаття та повітів Підкарпатського і Люблінського воєводств. І сьогоднішня зустріч стане ще одним кроком до поглиблення нашої дружби і співпраці.
     Наостанок М.Кічковський передав українській громаді Підкарпатського воєводства в дарунок бібліотеку краєзнавчої, художньої та науково-популярної літератури.
     З словами вітання та побажання дальшого розвитку дружби і співпраці до присутніх звернулася віце-воєвода Підкарпатського воєводства Мангожата Хомич, віце-маршалек Підкарпатського воєводства Збігнев Зьобро, голова Великоберезнянської райдержадміністрації Мирослава Каламуняк та Костринський сільський голова Іван Середа.
     Їх місце на сцені зайняли колективи художньої самодіяльності Великоберезнянського та інших районів Закарпаття і Підкарпатського краю, які своїми піснями і танцями ще довго чарували і звеселяли присутніх.
     А в цей час в розташованих на території турбази «Красія» палатках представники всіх територіальних громад району частували гостей стравами і напитками, показували вироби рукоділля, вишивки інші витвори народних умільців.
     Тут же Центр українсько-польського транскордонного співробітництва зробив для представників владних структур і територіальних громад Закарпаття і Підкарпатського воєводства презентацію своїх проектів, внаслідок чого в ході свята було підписано 5 угод про співробітництво.
     В рамках Дня добросусідства голова обласної ради провів зустріч з Юзефом Ядловскі, Давідом Ласеком та іншими керівниками постійного представництва польської сторони в «Карпатському Єврорегіоні». В ході зустрічі було обговорено питання підготовки до чергового засідання Ради «Карпатського Єврорегіону», на якому польська сторона бажає представити операційний проект «Карпатський горизонт».
     Було висловлено обопільне прагнення підвищити активність та ефективність діяльності цього міжрегіонального об’єднання п’яти країн.

Іван Діус, сайт Закарпатської обласної ради
23 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Анонім 2008-09-23 / 16:54:00
А до чого тут словаки?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини