Василь Кий: "Ліс — зелене золото Ужгородщини"

Напередодні професійного свята лісівників вже традиційно зустрічаємося з людьми цієї прекрасної професії. Нині наша розмова з в.о. директора ДП «Ужгородський лісгосп» Василем Києм. Василь Васильович працює на цьому підприємстві з 1977 року, відразу після закінчення Львівського лісотехнічного інституту, починав помічником майстра.

Василь Кий: "Ліс — зелене золото Ужгородщини"

- Пане Василю, ви були, так би мовити, біля джерел зародження ведення лісового господарства на умовах договорів підряду із спеціалізованими фірмами державної чи приватної власності. Як це починалося і чи виправдало ваші наді)?
-  Розпад СРСР, здобуття Україною незалежності поставило всіх, в тому числі і наш колектив, перед необхідністю працювати в невідомих тоді ще нам ринкових умовах. У той час вже були порушені існуючі роками виробничі, господарські, економічні, фінансові та інші зв'язки.
Відсутність в лісгоспі основних засобів виробництва (вони залишилися в лісокомбінаті при розподілі майна), наявність обмеженого лісосічного фонду (3,6 тисячі кубометрів головного користування), обмежене державне фінансування (в межах 18 %) лісогосподарських заходів поставило лісгосп перед фактом: бути лісгоспу чи не бути.
І тоді було прийняте рішення організувати роботу по веденню лісового господарства на умовах договорів підряду з фірмами різної форми власності. Основним організатором і натхненником цієї справи був і є Іван Костів.
Питаєте, чи був ефект від нововведення? Посудіть самі. Нова організація праці дозволила підняти рівень заробітної плати працюючих, зменшити витрати на виробництво, скоротити адміністративний персонал і врешті-решт вести лісове господарство, на рівні світових стандартів.
Тринадцятирічний досвід роботи, підсумки діяльності лісгоспу підтвердили, що це було і залишається єдиноправиль-ним рішенням проблеми.
- В області працює Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства «FORZA». Ви долучилися до нього?
- Звичайно, ми були активними учасниками робочої групи по розробці рекомендацій щодо стратегії та механізму залучення суб'єктів господарської діяльності до виконання лісогосподарських заходів. Наш досвід було підтримано і рекомендації розіслані по всій Україні. Міжнародною Лісовою наглядною радою FSC в 2005 році лісгоспу видано міжнародний сертифікат, який підтверджує відповідність ведення лісового господарства міжнародним стандартам.
-  Розкажіть, будь ласка, з якими здобутками ваш колектив зустрічає свято...
-  Приємно, що результати праці нашого підприємства непогані. У цьому році виконано лісовідновлювальних робіт на площі 37,7 га, з них посаджено лісу на 22,5 га, природне відновлення - 11,7 га. Доповнено лісові культури ра площі 44,8 га, проведено догляд за лісовими культурами на 152, 6 га, рубок догляду за лісом -. на 81,3 га, в тому числі рубок догляду в молодняках - 30,1 га.
За 8 місяців цього року заготовлено 12,7 тисячі кубометрів лісопродукції. Реалізовано її на 2703,4 тисячі гривень, що значно більше, ніж минулого року.
У ведення лісового господарства вкладено 2 мільйони 751 тисячу гривень, з яких державні кошти склали лише 21%, решта - власні кошти підприємства. До державного бюджету та цільових фондів сплачено 1 мільйон 477,1 тисячі гривень податків, що на 40,5% більше, ніж минулого року. Ось так і господарюємо.
-  А яка зарплата у ваших працівників?
-  Середньомісячна заробітна плата штатного працівника в еквіваленті повної зайнятості за 8 місяців склала 1354 гривні, що становить 124,6 % до відповідного періоду минулого року.
- Пане Василю, у вас і у ваших працівників дуже благородна професія, адже ліси, які ви доглядаєте, вирощуєте - це легені планети. Як би ви коротко характеризували основні завдання вашого підприємства?
- Кажу відразу, що коротко зробити це не вдасться, бо завдання об'ємні і їх багато. Я лише назву найважливіші. Це -охорона і захист лісів, тваринного світу від браконьєрів, хижацького вирубування та знищення дерев.
Треба нам всім, в тому числі і засобам масової інформації, посилити виховну роботу серед громадськості по охороні лісу. Мало пишуть в газетах про шкільні лісництва.
Що стосується нас, лісівників, то мусимо поліпшувати ведення лісонасіннєвої справи, розсадницького господарства, збереження генофонду та реліктових насаджень.
-  Знаєте, приємно здивувала наявність комп'ютерів у лісництвах...
- А дивуватися нічого, це вимога часу. У наступному році плануємо повністю перейти на відведення лісосік із застосуванням електронної вилки, комп'ютерно-супутникового зв'язку та електронної обробки матеріалів відводу. Це дасть можливість проводити на більш високому рівні таксацію лісосік, оперативніше та якісніше проводити самі відводи дерево-станів у рубки, за рахунок чого з'явиться можливість вишукувати додаткові кошти і вкласти їх у розвиток лісового господарства, підняти заробітну плату працівникам, більш повно вирішувати соціальні потреби колективу.
У кожному з наших лісництв вже є комп'ютери. З квітня цього року ми почали вводити в бухгалтерський облік спеціальну програму ведення обліку І-С. Частково вона вже працює, зараз доводимо її до пуття.
Ми поставили перед собою завдання запровадити електронну пошту в кожному лісництві. «Піонером» в цій справі є Великодоброньське лісництво, а саме помічник лісничого Валентин Геккер (лісничий Володимир Войтович).
Я назвав лише частку з наших завдань, їх багато, є над чим працювати. І є, слава Богу, кому.
-  Що б ви побажали працівникам лісгоспу з нагоди свята?
- Я від щирого серця вітаю всіх наших працівників, наших пенсіонерів, ветеранів лісової галузі з нашим професійним святом - Днем працівника лісового господарства. Бажаю всім міцного здоров'я, подальших успіхів у праці, злагоди й достатку в родині. Нехай ніколи у наших серцях не згасає любов до зеленого золота нашого краю.

22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини