У Мукачеві відкривається перша фотовиставка журналіста Олексія Філіппова

Всяк має свої захоплення: один пише вірші й закохується, інший складає казки й виховує малечу, третій малює і стає відомим. Для Олексія Філіппова джерелом натхнення стала фотографія, хоч він ніколи нею не займався як професіонал. Та, попри це, результат багаторічної роботи пана Олексія зможуть побачити мукачівці – у п’ятницю, 12 вересня, у міській картинній галереї відкривається перша виставка його художніх фотографій.

У Мукачеві відкривається перша фотовиставка журналіста Олексія Філіппова

– Олексію Ігоровичу, як навчилися фотографувати?
 – Фотографічну техніку взявся вивчати ще у шкільні роки, та здобути спеціальну освіту не вдалося. У профільному ПТУ, ку­ди пішов подавати документи, на фотографа приймали лише з 8-ма класами, я ж на той час закінчив повну середню школу. Та я регулярно фотографував. У ті роки видавався місячник «Советское фото», у якому наприкінці 80-х з’явилося оголошення про прийом на заочне навчання в Московську аудіовізуальну академію. Так я провчився 2 роки на спеціальності «художня фотографія», відсилаючи щомісяця відповіді на теоретичні запитання й фотографії з практичних завдань.
Після розпаду Союзу, коли навіть листи не доходили з Москви до Києва, не зміг завершити освіту. Але зумів збаг­нути основи композиції художньої фотографії, в чому потім регулярно практикувався. Мене навіть запросили на пленер художників, який 1994-го року проводив Петро Фелдеші в санаторії «Карпати».
 – Чи є якась різниця між художником і фотографом?
 – Здебільшого тільки технічна. Фо­тограф має знати оптику, хімію, гео­графію. Йому не обійтися без філософії, де закладено основи композиції будь-якого знімку. Є, приміром, дві головні засади – «золотий перетин» і «правило чотирьох точок». Ними він і повинен керуватися. А ще – пам’ятати, що мить невловна, а вміння цікаво її зупинити – це і є мистецтво фотографа. Між іншим, сьогодні чимало художників користуються фотоапаратом,  фіксуючи щось цікаве.
– Чому саме краєвиди лягли в основу тематики вашої першої виставки?

  – Природа завжди викликає в мене захоплення своєю довершеністю, а закарпатська – і поготів. Але й тут є суттєва різниця. Гірські краєвиди фотографувати легше, хоча кліматичні умови й складніші. На рівнині, де небосхил монотонний і водночас комфортніший, значно важче знайти й зафіксувати при­родну красу. Саме тому на вернісажі переважатимуть сюжети з Мукачівщини. Хочу показати, що і в нас можна знайти надзвичайне.
Краєвиди обрав ще й тому, що першим знімком, який зробив колись французький винахідник Луї Дагер, був погляд із вікна його будинку на сад. Лише третьою за рахунком уважається художня світлина оголеної жінки. У серпні наступного року минатиме 170 років, як винахід однієї людини французький парламент «зробив надбанням усього народу». А сьогодні, завдяки комп’ютерним технологіям, кожна дитина може фотографувати, не замислюючись над складнощами фотохімічного синтезу перетворення невидимого зображення в реальний картинку.
– Чому в нас так мало виставок фотографії?
– Для цього потрібні бажання, час і гроші. Цікавий знімок не можна зробити миттєво на замовлення. Ви не замислювалися, чому художники проводять свої пленери переважно навесні або восени? Бо тоді природа надихає їх своїм різнобарв’ям.
Я фотографую реальність, а не чаклую потім у цифрових програмах, щоб надати сюжету осмисленості. Останнє, до речі, краще називати комп’ютерним дизайном, у якому присутні елементи фотографії. Справжній знімок має нести в собі засади документальності, саме цим переймалися винахідники дагеротипії. На виставці демонструватиму  роботи, виконані впродовж тривалого   часу – з 1996-го року й донині.
 – Як поєднуються захоплення художньою фотографією і робота журналіста?
– Можливістю пересуватися, одночасно виконуючи редакційне завдання й дивлячись на те, що оточує. Взагалі, художня фотографія для потреб газети мало підходить. Надто різні завдання  мають. Хоч інколи їхні шляхи перетинаються. Так було, наприклад, 1998 року, коли мої знімки по­вені були надруковані в столичній газеті й переслані навіть до Америки. Хороший майстер повинен уміти фотографувати все – від портрета на документ до сюжету скандальної хроніки, де значення нестандартного зображення виростає в кілька разів. Тоді він стає вовком-одинаком і полює за здобиччю – цікавим знімком.

Світлана Головко, Мукачево, "Старий Замок "Паланок"
11 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини