Закарпатський Виноградів відсвяткував свій 746-й день народження (ФОТОРЕПОРТАЖ)

П'ять днів, що потрясли Виноградів

Автор - Валерія Каналош - з угорськими каскадерами
Автор - Валерія Каналош - з угорськими каскадерами

Саме стільки часу городяни та гості цього закарпатського райцентру святкували 746 років з дня заснування древнього Виноградова. Програма була масштабною і справді ексклюзивною. Розпочали традиційним заходом: виставкою квітів, винограду і виробів народних умільців. Вперше найбільші виноградні грона демонстрували члени районної спілки виноградарів-виноробів ім. Яна Капістряна. Наймасивнішим було гроно Михайла Бабича з Шаланок, яке заважило 2,3 кг. Квіткові композиції та все, що пов'язано з Її Величністю Флорою, прикрашало стенди дошкільних та освітніх закладів, підприємців і талановитих городян. Рукотворній красі акомпанував супровід ВІА з Берегова і Драгова. Завершився той день молодіжною дискотекою на центральний площі Миру.

Квіткова композиція до Дня міста Виноградова

Пообідньої пори наступного дня на городян вже чекала виставка в костьолі францисканців «Художники Виноградівщини», на якій були представлені полотна тих, чия доля тим чи іншим чином пов»язана з нашим містом. Найстаршому з них 82 роки, наймолодшому - 27. Картини багатьох авторів ще не знайомі виноградівському глядацькому загалу. Це – полотна члена творчого об'єднання «Митці Верховини» Олександра Ківежді з Королева, заслуженого працівника культури України Степана Сігетія з Ужгорода, твори заслуженого майстра народної творчості України Міклоша Горонгозо з Шаланок, полотна члена об'єднання професійних художників Василя Поповича з Ужгорода та модерні роботи одного з основоположників товариства угорських художників ім. Імре Ревейса Ласло Коложварі з Вилка, інших членів творчого об'єднання «Митці Верховини» Олександра Шандора, Маргарити Тегзе та В'ячеслава Поповича, а також земляків, які вже відійшли від нас – члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василя Гаснюка з Ужгородщини та Миколи Ігнатика. На відкриття виставки художники завітали зі своїми сім'ями, що надавало заходу справжньої родинної атмосфери.

Згодом настав час для найголовнішого заходу в рамках святкування Дня міста: урочистого відкриття Х Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона». Саме в 2008-му фестиваль став ювілейним, а ще йому надано новий статус – міжнародний.

Гала-концерт фестивалю

Позмагатися в пісенній і танцювальній майстерності до Виноградова з'їхалися більше 300 учасників з 17 областей України та Автономної Республіки Крим, а також талановита молодь із Росії, Грузії, Вірменії, Молдови та Казахстану. Триденне творче змагання фінішувало грандіозним гала-концертом в парку Перені, де і вручались нагороди фестивалю. Гран-прі отримали 14-річна Катерина Давиденко з Донецька і танцювальний колектив «Калейдоскоп» з Вінниці.


Наступний дарунок місту - екстремальне автомотовелошоу. Ще задовго до початку заходу центральна площа наповнилась глядачами, яких привело сюди передчуття видовищного шоу і надії їхні виправдались. Байкери з Берегова, екстремали-велосипедисти з Ужгорода, каскадери на мотоциклах з Угорщини та представницькі авто від «Кіа» захопили увагу виноградівців та гостей міста на декілька годин.

Велосипедист-екстремал Андрій Собчук

Розпочали виступи любителі екстремального велоспорту з Ужгорода, які продемонстрували два види велоспоспорту – тріал та джамп. У команді «Канк», яку тренує Андрій Собчук, займаться юнаки, які підкорюють різні стилі велосипедного спорту. Коментував виступи земляків DJ Krabecki, відомий ужгородцям по роботі в клубі «Бабалу».

Сім автомашин представницького класу виставив на оглядини салон торгової марки «Кіа». Менеджер компанії «Автомоторс-сервіс» Роман Хорунжий радо повідомив, що у найбільшому салоні Виноградова, який є офіційним представником ТМ «Кіа», діють знижки до 19,5 тис. грн. на купівлю автомашин бізнес-класу «Седан».Тож багато виноградівців зацікавились цією новиною і з інтересом послухали побажання менеджера заробляти більше грошей і витрачати в їхньому салоні.

Але найбільша увага дісталась байкерам – осяяні сонцем, їхні байки виглядали по-особливому презентабельно. Ось і настала черга мотошоу. Запрошені каскадери з Угорщини Міклош Гіді та Чобо Мартон демонстрували віртуозне володіння залізним конем у 23 кінські сили.

Каскадери з Угорщини стали справжньою окрасою святкувань у ВиноградовіМотоцикли та квадроцикли стрімко міняли амплітуду руху, гасили вогонь шинами, затим каскадери їздили поперемінно на передньому чи задньому колесі, без допомоги рук і ніг - всіх трюків і не пригадаєш… Спортсмени з Ніредьгази зацікавились каскадерством тільки десять років тому і за цей час Міклош Гіді зумів зайняти п'яту позицію в світовому рейтингу.

Під час святкування Дня міста у небо запустили 746 кольорових кульок з гербом Виноградова

Також і цього року мерія підготувала городянам сюрприз: під час офіційної частини святкування Дня міста у небесну височінь запустили 746 кольорових кульок з гербом Виноградова. Хтозна де він приземлиться, але і там дізнаються про ті п'ять днів, що потрясли Виноградів!

Валерія Каналош, Виноградів
02 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 10
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини