У закарпатському Чопі відбувся українсько-угорський День добросусідства (РОЗШИРЕНО)

Маєвом державних прапорів України, Угорської Республіки та Євросоюзу, яскравих транспарантів розквітла центральна площа прикордонного Чопа, яке здавна і по-праву називають Західними воротами нашої країни. Місто, яке концентрує в собі найкращі вияви інтернаціональної дружби, ділового партнерства та взаємовигідного співробітництва наших сусідніх держав, українського та угорського народів.

У закарпатському Чопі відбувся українсько-угорський День добросусідства (РОЗШИРЕНО)

  Символічно, що День українсько-угорського добросусідства, який відбувся цієї неділі в Чопі, співпав з відзначенням найвеличнішого свята нашої країни – Дня незалежності, - свята могутності, сили духу та нездоланності українського народу, а також дня народження древнього Чопа – 727 річниці з часу його утворення.
    Вже зранку вулиці ошатного, по-святковому прикрашеного містечка, розташованого на стику трьох кордонів: України, Словаччини та Угорщини, заповнили сотні мешканців Чопа, прилеглих сіл, посланці сусідньої Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини, делегації міст-побратимів: угорського Захонь та словацького Чієрни-над-Тисою.
    Торжества з нагоди вже традиційного українсько-угорського Дня добросусідства та Дня міста розпочалися на центральній площі Чопа, що носить символічну назву Європейська.
    Тут на імпровізованій сцені зійшлися керівники Закарпатської області та спорідненого регіону Угорщини: заступник голови обласної ради Михайло Мартин, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, голова Загальних Зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак, Генеральний Консул України в м. Ніредьгаза Іван Іванчо, Чопський міський голова Галина Цар, мер м. Захонь Міклош Лежку, мер м. Чієрна-над-Тисою Тібор Дулік, депутати Закарпатської обласної ради Василь Кручаниця, Олексій Пристая, Володимир Чубірко, депутати Чопської міської ради, представники громадськості, установ та підприємств Чопа…
    Виступаючи на відкритті Дня українсько-угорського добросусідства заступник голови Закарпатської обласної ради Михайло Мартин, зокрема, відмітив: «Знаменно й те, що ця зустріч посланців споріднених регіонів: українського Закарпаття та Саболч-Сатмар - Березької області Угорщини, - проходить саме в той час, коли вся Україна відзначає національне свято - День Незалежності, а народ Угорщини днями зустрів своє державне свято – День Святого Іштвана.
    Тож дозвольте від імені обласної ради, депутатського корпусу Закарпаття усіх рівнів сердечно привітати вас з Днем Незалежності і побажати мешканцям Чопа та поважним гостям міцного здоров’я, родинного благополуччя, успішного звершення усіх планів і задумів в ім’я подальшого зміцнення й розквіту України та Угорщини.
    Сьогодні тут, на цьому велелюдному зібранні, де Європейська площа об’єднала давніх друзів, ділових партнерів, колег і родичів, а то й просто знайомих, ми маємо змогу у невимушеній, неофіційній обстановці поділитися своїми набутками у праці, транскордонному співробітництві, думками про те, що і як нам треба спільно зробити, аби наші здобутки радували народи України та Угорщини, щоб по обидва боки українсько-угорського кордону й надалі вільно і радісно дзвеніла багатомовна народна пісня, гармонійно розвивалися народні мистецтва та ремесла, жили багатовікові традиції і звичаї.
    Але вже і сьогодні можемо констатувати про вагомий досвід і результат добросусідського співжиття.
    Завдяки інтенсивній політичній співпраці на найвищому рівні - Президентів України та Угорщини Віктора Ющенка і Ласло Шойома, Прем’єр –міністра Угорщини Ференца Дюрчаня, зустрічі яких протягом минулого та нинішнього років неодноразово відбувалися на теренах Закарпаття, суттєво активізувалися наші партнерські відносини, які нині виходять на вищий євроінтеграційний рівень.
    Ми можемо спільно гордитися тим, що Угорщина займає перше місце за обсягами зовнішньо-торговельного обороту серед країн – партнерів Закарпаття, а за обсягами прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку нашого краю, 4-те місце після США, Німеччини та Японії. Що в умовах дії Шенгенської угоди Угорщина першою серед країн Європи започаткувала режим „малого прикордонного руху” на Закарпатті.
    Разом з цим набутий угорськими друзями досвід співжиття в Європейському Союзі відкриває перед нами ще незоране поле нових можливостей щодо подальшого розвитку ділового партнерства, економічного та соціально - культурного співробітництва. Впевнений, що наші сьогоднішні й подальші спілкування активно сприятимуть поглибленню вже діючих зв’язків і започаткуванню нових. В цьому покликана відіграти важливу роль і діяльність такої авторитетної Міжнародної інституції як „Карпатський Єврорегіон”, керівництво якою протягом двох років здійснюватиметься українською стороною.
    В рамках цього об’єднання відкривається надзвичайно широке поле спільної діяльності, як для органів місцевого самоврядування на рівні територіальних громад міст і районів, селищ і сіл, так і на рівні депутатських комісій, окремих трудових колективів по розвитку соціально- економічного, наукового, освітнього, культурного та гуманітарного співробітництва згідно основоположних принципів Європейської Хартії.
    Доброю основою для такого взаємовигідного ділового діалогу є Угода про співробітництво між Закарпаттям та Саболч-Сатмар-Берегською областю, підписана 2 роки тому і схвалена депутатами обох областей.
    Важливим фактором нашого співробітництва служить і такий масштабний документ як Концепція спільного розвитку прикордонних територій України та Угорщини, на основі якої розроблено і реалізується цілий ряд програм і проектів.

Шановні пане та панове!
    Відрадно, що наша багаторічна дружба, наше співробітництво витримали випробовування бідою. Недавня стихія, яка пройшлася по багатьох регіонах Карпат засвідчила надзвичайну важливість нашої співпраці по захисту від повеней басейну ріки Тиса. Саме завдяки здісненню цієї спільної Програми вдалося уникнути масштабних руйнувань. У зв’язку з цим я хотів би від імені обласної ради щиро подякувати нашим угорським друзям не тільки за співпрацю у цій важливій сфері, а й за те, що вони першими із зарубіжних країн простягнули руку допомоги потерпілим від повені закарпатцям та жителям інших областей України.
    У ці дні яскраво висвітлилася людська солідарність, співчуття та благородність тисяч громадян, для яких чуже горе стало близьким їх серцю. І надзвичайно приємно, що і міський голова Чопа Галина Цар, і працівники виконкому, і депутати міської ради проявили в цьому належну активність, зібравши значні кошти для допомоги сім’ї Іваночко з Івано-Франківщини, у якої повінь забрала не тільки майно, а й – трьох дітей. Від імені цієї родини щира вам подяка».
    З нагоди Дня міста та Дня добросусідства Михайло Мартин за дорученням голови обласної ради М. Кічковського вручив подяки обласної ради Чопському міському голові Галині Цар та депутатам Чопської міської ради.
    У рамках святкування перед присутніми виступив голова Загальних Зборів Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини Оскар Шостак, а також відбулося підписання двосторонньої Угоди про дружбу і співробітництво між містами Чоп і Чієрна-над-Тисою, яку скріпили своїми підписами мери міст-побратимів Галина Цар та Тібор Дулік.
    Торжества в Чопі з нагоди українсько-угорського Дня добросусідства та Дня міста завершилися великим концертно-театралізованим дійством за участі кращих самодіяльних колективів Закарпаття та масовим народним гулянням.

Владислав Бильов, Чоп-Ужгород, сайт Закарпатської облради
26 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини