Словаки привезли гуманітарну допомогу для жителів Рахівщини

Сьогодні, 5 липня ц. р., поважна делегація Словацької Республіки, в складі якої були: екс–президент країни Рудольф Шустер, Почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцки, а також Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Маріан Сладечек у рамках добросусідства привезли гуманітарну допомогу для жителів Рахівщини, яка в числі найбільш постраждалих районів від паводків, що втретє обрушились на наш край за останні десять років.

Словаки привезли гуманітарну допомогу для жителів Рахівщини

Українську сторону представляли: представник міністерства закордонних справ України в Ужгороді Галина Гороховська, в.о. керуючого справами виконавчого апарату облради Михайло Пригара, начальник Головного управління економіки ОДА Віктор Погорєлов та начальник відділу праці та соціального захисту населення Рахівської райдержадміністрації Марія Спасюк.
    У своєму вітальному слові Галина Романівна щиро подякувала словацьким доброчинцям за благодійну справу в ім’я тих, хто цього потребує найдужче, а таких в нашій області на сьогодні тільки на Рахівщині близько 240 сімей. Серед них чимало інвалідів, дітей-інвалідів, багатодітних родин, які втратили дах над головою, нажитки тощо. Слава Богу, – далі вела вона, – наш край, на відміну від сусідніх областей, що постраждали більше від паводку, цього разу не поніс людських утрат. Та, незважаючи на те, що держава невідкладно зреагувала на ситуацію і вже в перші дні виділила Закарпаттю 10 млн. грн.. допомоги, невдовзі ще 26 млн.грн., збитки, заподіяні паводком – тяжкий тягар, і ми високо цінуємо турботу і вболівання кожного, хто йде нам назустріч, особливо – закордонних доброчинців, які охоче підкладають нам своє плече.
    Рудольф Шустер зі свого боку розповів про те, що ініціював надання гуманітарної допомоги Станіслав Обіцки – давній друг закарпатців. І ми, казав екс–президент, щиро підтримали ініціативу Почесного консула, бо твердо переконані в одному: сусід повинен ділити із сусідом не тільки хвилини радості, а й випробувань, які посилає доля. Щоправда, підкреслив пан Шустер, на кордоні, ще багато бюрократичних перепон, які не дають можливості невідкладно надавати гуманітарну допомогу потерпілим, і це засмучує. Станіслав Обіцки вручив представниці Рахівщини Марії Спасюк фінансову допомогу, підкресливши при цьому, що ці кошти він передає для жителів, які постраждали найбільше. На що Марія Юріївна щиро подякувала словацьким сусідам: „ Я – людина проста і маю за високу честь спілкуватися з такими поважними людьми, які присутні тут сьогодні. Тому від усього серця щиро дякую вам за допомогу, на яку люди чекають з нетерпінням. Днями ми отримали таку ж допомогу від реформатської церкви Угорщини, а сьогодні про нас подбали ви. Я запевняю вас, що всі ці кошти будуть розділені між потерпілими, дійдуть до кожного горянина, який сьогодні втратив оселю, нажитки, засаджені городи. Важко передати людський біль, страх, які велика вода принесла в їхні душі. Приміром, в урочищі Хмелів вода сягала 4 метрів. Коли ми приїхали туди з їжею, одягом, то люди цілували нам руки. Вашу допомогу, я обіцяю, понесемо від хати до хати, а з нею і тепло ваших сердець, і всі знатимуть, що словацькі сусіди добре пам’ятають закарпатців. “
    Віктор Погорєлов також висловив подяк словацькій стороні, бо, як підкреслив він, істина – прописна: друг пізнається в біді. А біда прийшла неждано. У кінці липня внаслідок паводків в області було підтоплено 27 населених пунктів. У воді опинилося понад 2 тисячі дворогосподарств, майже 1400 будинків, понад 4 тисяч сільгоспугідь. За попередніми даними зруйновано 6 автомобільних мостів, 8 – пошкоджено, зруйновано і пошкоджено 115 пішохідних мостів і містків, знищено понад 26 км берегоукріплень., 67 км автодоріг та більше 1 км водозахисних дамб. Багато це чи мало? В Україні визнані 700 населених пунктів, що потерпіли від липневих паводків. Є людські жертви. На щастя, на Закарпатті у зв’язку з тим, що проводилися протипаводкові заходи відповідно до державних та обласних програм, катастрофи, які пережили закарпатці після повеней 1998 та 2001 рр., вдалося уникнути. Тим не менше 4 гірські райони , а це – Рахівський, Тячівський, Хустський та Між гірський опинилися у воді, а люди – у складній ситуації. Тому від імені голови ОДА, наголосив Віктор Погорєлов, щиро дякую за прояв безкорисливої уваги до потерпілих закарпатців.
    На сьогодні до всіх населених пунктів забезпечено проїзд на автодорогах, відновлено енерго - та газопостачання, телефонний зв’язок. Та збитки від стихії оцінюються у 170 млн.грн. І це при тому що субвенцій з держбюджету на протипаводкові заходи у рік поступає 60 млн.грн.
    Михайло Пригара від імені голови облради Михайла Кічковського приєднався до теплих слів – подяк, висловлених на адресу словацьким добродіям, відмітивши, що перший паводок, а він стався пізньої осені 1998 р., приніс збитків на 800 млн.грн. Другий – ще потужніший, який нагадав про себе у березні 2001 р., завдав закарпатцям меншої шкоди лише тому, що владою була проведена величезна робота відповідно до протипаводкових програм. На щастя, третій паводок не застав наш край зненацька. І це дало можливість уникнути найголовнішої біди – людських жертв. Тим не менше, гріє думка про те, що у своїй біді ми не одні, за що всім доброчинцям наша щира вдячність.
    На завершення зустрічі, Галина Гороховська побажала добрим сусідам всіляких гараздів та світлих зустрічей з нами. Щоб вони увінчувалися не великою водою, а великими келихами вина, піднятими за дружбу і добросусідство між народами двох сусідніх країн.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
05 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини