Закарпатський кардіодиспансер допомагає повноцінно жити тисячам хворим-сердечникам

Відомий факт – найбільше людей у світі помирає від серцево-судинних захворювань. У країнах із високим рівнем життя смертність від цих недуг становить більше половини загальної. Не є винятком і ситуація в нашій країні. Саме тому нещодавно було схвалено загальнодержавну програму лікування й профілактики недужих на серцево-судинні захворювання.

Роман Соскида
Роман Соскида

На Закарпатті в останні роки з’явилося багато можливостей надавати допомогу «сердечникам» на місці. З моменту відкриття обласного кардіодиспансеру 2004 року цей заклад уже встиг допомогти тисячам закарпатців.
До того ж він постійно вдосконалюється й розширює комплекс послуг, які може надавати пацієнтам. От і невдовзі в кардіодиспансері відкриється новий корпус. Хоча на Закарпатті найменша в Україні смертність від серцево-судинних проблем, але з розвитком кардіодиспансеру ці цифри можна буде поліпшити.
«Я працюю тут головним лікарем третій рік – з 2005-го, і за цей час, маю відзначити, йде постійна тенденція до збільшення фінансування нашого медичного закладу, – розповідає головний лікар кардіодиспансеру Роман Соскида. – Якщо в 2006 році нас профі­нансували на суму близько 2 мільйонів 900 тисяч, то вже наступного ми отримали 3 мільйони 600 тисяч. А цьогоріч фінансування зросло більш ніж удвічі проти попереднього року – до 7 міль­йонів 600 тисяч. Завдяки суттєвій підтримці керівництва Закарпатської ОДА й управління охорони здоров’я, ми змогли відкрити нові високозатратні напрямки лікування. На 100 % виросло фінансування на медикаменти – до 2,5 млн – це майже стільки, скіль­ки кардіодиспансер отримав 2006 року загалом. Керівництво області  у нас прогресивне, тому вирішило  розвивати цей напрямок лікування на Закарпатті, роботу нашу під­тримали матеріально й морально, завдяки чому вдалося багато чого зробити».
За кошти державного й обласного бюджетів до кінця цього року в кардіодиспансері проведуть приблизно 250–300 коронароангіо­графій і 50 стентувань. Враховуючи, що одне стентування коштує 18–25 тисяч, можна зрозуміти, наскільки це суттєва допомога хворим. Також заплановано вживити близько 100 кардіостимуляторів, кожен із яких може коштувати від 2 до 25–30 тисяч.
2007 року у медзакладі повністю обладнали лабораторію рентгенохірургії, закупили кардіохірургічні монітори, операційний стіл, насоси високого тиску та інше потрібне обладнання. «Ми вже впровадили цей напрямок лікування й вийшли на вищий етап. Якщо раніше хворих зцілювали медикаментозно, то тепер – за допомогою передових технологій, які розвиваються в світі. В Україні вони з’явилися з 1999 року, однак на Закарпатті – лише тепер, – пояснює Роман Ілліч. – Профі­нансована у нас і програма проведення тромболізису». Нині пацієнтам, що потрапляють до кардіодиспансеру з гострою формою інфаркту міокарда вводяться дорогі препарати, які розчиняють тромб і відновлюють циркуляцію крові.
А, напевно, головне досягнення цього року – завершується поліклінічно-ад­міністративний корпус, у якому від­криється кардіохірургічне відділення. Будівля вже готова, там зроблено високоякісний ремонт, і щоб його здати в експлуатацію, кардіодиспансер очікує  державного дофінансування на придбання медичного обладнання, меблів і всього іншого, що потрібне для функціонування лікарні. Гроші мають надійти у другому півріччі.
«Маємо цілковиту підтримку Мі­ністерства охорони здоров’я, зокрема   нинішнього заступника міністра, закарпатського кардіохірурга Василя Лазоришинця. Він підтримує ідею розвитку кардіохірургічної служби на Закарпатті. Це близько 200–300 операцій на рік, лікування хворих з ішемічними хворобами, протезування клапанів і багато іншого. Звісно, складніші операції будуть проводитися в Києві, але їх не так багато. Відтепер нашим людям не потрібно буде їхати до столиці чи за кордон, стояти в чергах – все це можна буде робити на місці, – розпо­відає про  близьку перспективу головний лікар.
Нині кардіодиспансер приймає близько 4 тисяч людей у рік. 35–38 тисяч відвідують поліклініку. Остання трохи затісна, але з новим корпусом буде розширена й зможе приймати ще більше хворих, надаючи їм якіснішу допомогу. Адже справа не лише у порятунку життя, а й у його якості після перенесеної хвороби. Якщо людина десятками ковтає піґулки щодня, залишається інвалідом, то вона вже й не рада такому життю. Після сучасного лікування, яке надає Закарпатський диспансер, люди повертаються до роботи, живуть повноцінно.
«Ми довго тупцювали на місці, але зробили прорив і набираємо обер­тів. Якщо так триватиме й далі, буде  дальша підтримка влади, розвиватимемося. Державна програма, спрямована на зменшення смертності та інва­лідності хворих, поліпшення їхнього життя, дуже добра, але над її втіленням потрібно працювати», – не сумнівається в тому, що роботи заради здоров’я закарпатців буде ще чимало, Роман Соскида.

Юрій Лівак, "Старий замок "Паланок"
23 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини