Закарпатська ДПА: Ціни в регіоні — під щодениим моніторингом

З метою стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку країни, забезпечення населення соціально значущими продовольчими товарами за доступними цінами 3 квітня 2008 року у Києві відбулося підписання Меморандуму порозуміння між Кабінетом Міністрів України, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі. Аналогічний Меморандум, але вже у Закарпатській області, між облдержадміністрацією, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі, було підписано 8 квітня 2008 року в Ужгороді.

До переліку соціально значущих товарів продовольчої групи вітчизняного виробництва входить борошно, хліб та хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина, свинина, м’ясо птиці (курятина), ковбаса варена, молоко та кисломолочна продукція, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олія соняшникова та овочі.
За цим Меморандумом виробники, зокрема, зобов’язалися не допускати необґрунтованого зростання оптових цін на соціально значущі продтовари, суб’єкти мережевої роздрібної торгівлі – встановлювати на ці товари надбавку не більше 10% від оптових цін виробника, який поставляє товари. Влада, у свою чергу, пообіцяла створювати рівні умови доступу виробників до державної фінансової підтримки, залучати і виробників, і суб’єктів торгівлі до підготовки рішень щодо регулювання ринків продовольства та торговельних відносин шляхом проведення нарад, «круглих» столів, консультацій тощо.
Державна податкова адміністрація України на виконання Меморандуму зобов’язала регіональні ДПА провести наради з представниками виробників продовольчих товарів та суб’єктами господарювання мережевої роздрібної торгівлі з питань дотримання ними домовленостей Меморандуму. ДПА у Закарпатській області провела таку зустріч 7 травня.
Виконувач обов’язків голови облДПА Василь Іванчо звернувся до керівників найбільших підприємств краю та представників супермаркетів з проханням поставитися з розумінням до роботи податківців, яка зараз зводитиметься більше до контролю за дотриманням цін. Питання це суто економічне і дуже непросте, наголосив В.Іванчо. Тому податківці поставили собі за мету разом з присутніми на нараді представниками бізнесу проаналізувати причини зростання цін, спільно розробити заходи щодо цінової ситуації на споживчому ринку.
Всі присутні на зустрічі виробники та представники супермаркетів підкреслили, що домовленостей Меморандуму щодо надбавки не більше 10% дотримуються, з цим проблем немає ніяких. Однак разом з тим представники торгівлі наголосили, що кінцева вартість товару залежить від постачальника. Часто буває так, що посередник не хоче показувати ціну виробника і ставить свої умови: хочеш – придбавай товар, не хочеш – то ні. А оскільки понад 90% продукції у краї привізної, то торгівці мусять погоджуватися на такі умови. Тобто надбавка не вище 10% іде вже на ціну посередника, цим і пояснюється, що ціни так чи інакше зростають.
Ще один чинник, який впливає на собівартість товару, зазначали виробники, це постійне зростання цін на газ, електроенергію, паливо. Зростають ціни і на саму сировину, до прикладу, тільки за останній місяць на 10%. Додайте сюди ще й банківські кредити під надзвичайно високі відсотки та ряд інших об’єктивних чинників (зростання з 1 квітня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму тощо), от вам і наслідок - зростання ціни товару. На думку бізнесменів, не можна відкидати і ще одного: світової тенденції зростання цін. Так виходить, що суттєво вплинути на зростання цін – нереально. Адже ринкова економіка сама регулює всі ці процеси. Чим більше втручання у цей процес, тим більше проблем. Тому підприємці зазначили, що зараз головне – не шукати винних, а допомагати людям працювати. Ніхто з виробників соціально значущої продукції сьогодні не отримує надприбутків, багато хто працює так, що головним завданням є втриматися на плаву.
Представники ДПА наприкінці зустрічі зазначили, що зауваження та пропозиції підприємців будуть опрацьовані та взяті до уваги. Стосовно державного регулювання цін (на що найбільше нарікають підприємці), то світова практика підтверджує, що державне регулювання цін у тій чи іншій мірі існує в усіх країнах. Лише форма такого державного впливу на процеси ціноутворення залежить від стану економічного розвитку країни. Однак оскільки зараз найважливішим завданням є не допустити стрімкого зростання цін на соціально значущі товари, то підприємці і податківці домовилися співпрацювати у цьому напрямку, зокрема, у проведенні моніторингу цін.

Сайт ДПА в Закарпатській області
12 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини