Щороку в Україні на виробництві травмується близько 20 тисяч осіб, з них майже кожний 20-й - зі смертельним наслідком

ЗВЕРНЕННЯ Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди дня охорони праці до центральних і місцевих органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ, організацій України

Щороку в Україні на виробництві травмується близько 20 тисяч осіб, з них майже кожний 20-й - зі смертельним наслідком

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
Організаційний комітет з нагоди Дня охорони праці, установленого Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006, звертається до всіх суб'єктів господарювання, керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілкових організацій, об'єднань роботодавців, засобів масової інформації із закликом об'єднати зусилля для забезпечення на кожному підприємстві, у виробничому підрозділі, на робочому місці належних, здорових і безпечних умов праці.
Державна політика України в галузі охорони праці здійснюється згідно з міжнародною практикою і національним законодавством та базується на засадах пріоритетності життя і здоров'я людини відносно результатів виробничої діяльності. Отже, нормами життя мають стати додержання законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві. На жаль, докорінних позитивних змін у цьому напрямі не відбувається.
В Україні щороку на виробництві травмується близько 20 тисяч осіб, з них майже кожний двадцятий - зі смертельним наслідком. Зокрема, у 2007 році загинуло 1176 працівників, допущено низку резонансних аварій із значними людськими і матеріальними втратами. В цілому ризик загибелі або травмування працівників у галузях національної економіки залишається значно вищим, ніж у розвинених європейських країнах. Через незадовільні санітарно-гігієнічні умови праці щороку майже на 7 тисяч зростає кількість осіб, які одержали професійні захворювання. На відшкодування шкоди, медичну, професійну і соціальну реабілітацію потерпілих витрачено в минулому році близько 2,3 млрд. гривень.
Поряд з організаційно-технічними причинами виробничих травм і аварій переважна їх частина трапляється через порушення трудової і технологічної дисципліни, недостатню підготовку кадрів з питань безпечних методів праці, відсутність контролю за додержанням працівниками вимог охорони праці та з інших причин, що не потребують для їх усунення значних фінансових витрат.
З нагоди Дня охорони праці Організаційним комітетом ухвалено рішення про проведення в період з 21 по 28 квітня 2008 року Тижня охорони праці, а також про підтримку рекомендацій МОП щодо основної теми цьогорічної акції — «Управління професійними ризиками». Програма МОП «За гідну працю» відповідає прагненню працівників жити й працювати у сприятливих і безпечних умовах.
Головною метою заходів Тижня є привернення уваги кожного роботодавця і працівника до усунення або досягнення мінімально можливого (допустимого) рівня виробничих ризиків, до профілактики виробничого травматизму і професійної захворюваності, формування загальної культури охорони праці та свідомого ставлення до цих питань. Слід подбати про належну мотивацію працівників до безпечної праці, посилити відповідальність керівних працівників, спеціалістів та інших осіб за порушення, що створюють підвищений ризик для життя і здоров'я людей.
У рамках Тижня передбачається провести на національному, галузевому, регіональному, виробничому рівнях семінари, конференції, виставки, круглі столи, теле- та радіоінтерв'ю, дискусії, організувати відвідання підприємств з метою поширення позитивного досвіду, надання допомоги в усуненні наявних недоліків у сфері безпеки, гігієни праці, захисту прав та інтересів потерпілих на виробництві працівників.
ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ ЗВЕРТАЄТЬСЯ до центральних і місцевих органів виконавчої влади, об'єднань роботодавців, профспілкових організацій усіх рівнів та керівників підприємств підтримати зазначене рішення і взяти активну участь у проведенні Тижня на кожному підприємстві, в установі, організації, залучити до акції кожного працівника (студента, учня), визначити та впровадити додаткові заходи щодо виключення або зменшення виробничих ризиків, усунення причин нещасних випадків і профзахворювань, приділити належну увагу інформаційному забезпеченню акції шляхом розміщення на своїх веб-сайтах, у профільних та відомчих газетах, журналах, листівках, буклетах змістовних матеріалів про хід та результати Тижня.
Оргкомітет пропонує протягом Тижня вшанувати пам'ять працівників, які загинули на виробництві, відвідати сім'ї потерпілих, вишукати можливості для надання їм допомоги у розв'язанні матеріальних, соціально-побутових або інших проблем. Доцільно також за підсумками відповідних оглядів-конкурсів заохотити працівників за активне сприяння підвищенню рівня безпеки та поліпшенню умов праці, виявлену ініціативу й плідну роботу в цих напрямах.
Оргкомітет звертається до представників засобів масової інформації України з пропозицією забезпечити всебічне висвітлення вищезазначених заходів у газетах, журналах, інших періодичних виданнях, на радіо та телебаченні.
Закликаємо роботодавців, посадових осіб і працівників усіх галузей економічної діяльності, органів державної виконавчої влади, профспілкових та інших громадських організацій активно провести Тиждень охорони праці й домогтися виконання головних завдань цієї акції.

ОРГКОМІТЕТ, сайт ГУ МНС України в Закарпатській області
15 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини