Закарпаття: Чистота довкілля – це коли всією громадою...

У залі засідань Мукачівської міської ради відбулася міжнародна конференція з питання утилізації побутових (твердих) відходів. У її роботі взяли участь: генеральний консул Угорської Республіки в м.Ужгороді Вілмош Сікловарі, представники Міністерства економіки Угорщини, органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій, бізнесових кіл, громадських організацій Закарпаття та Угорщини, експерти та ін.

Зараз гуляти алеями Боздоського парку в Ужгороді неприємно: жителі скаржаться на бруд і неприємний запах від сміття, яке гниє...
Зараз гуляти алеями Боздоського парку в Ужгороді неприємно: жителі скаржаться на бруд і неприємний запах від сміття, яке гниє...

Організатор – OKO – Pack Kht – Угорщина.

Відкрив роботу конференції начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньо–економічних зв’язків та туризму ОДА, модератор Ернест Нусер. Вітав учасників та гостей зібрання в. о міського голови Золтан Лендєл, який відтак запросив до слова поважних гостей – генерального консула Угорської Республіки в м.Ужгороді Вілмоша Сікловарі та в.о. начальника управління Міністерства економіки та транспорту Угорщини Габора Герні.

Радник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Карташов, звертаючись до присутніх, зазначив, що наявна на Закарпатті практика поводження з відходами не відповідає вимогам сьогодення. В цивілізованих країнах вона на відповідному рівні, у нас – ні. У багатьох випадках застаріла та неправильно організована система не здатна переробити постійно зростаючу кількість відходів. Комунальні спеціальні підприємства не мають можливостей охопити всю область, а приватні надають послуги зі збирання відходів зазвичай на територіях легкого доступу та там, де це приносить прибутки. Полігони часто розташовані поблизу населених пунктів, загрожуючи водним ресурсам, повітрю, є легкодоступними, не закриті належним чином, що небезпечно для довкілля і здоров’я людини. А тому, наголосив Олександр Карташов, сьогодні ми пропонуємо Концепцію комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону, схвалену рішенням облради 2 серпня 2007 р., що розрахована на 25 років і реалізовуватиметься у три етапи.

Нагадаємо: на І –му етапі ( до 2013 р) – створення системи змішаного збирання у всіх населених пунктах краю, перевантажувальних станцій для економного транспортування відходів та закупівля сміттєвозів і тари, створення великих регіональних полігонів та майданчиків для збирання відходів і т.д. На ІІ– му етапі ( до 2019 р) – створення необхідних потужностей на другій стадії, поступове запровадження системи роздільного збирання чотирьох речовин – паперу, скла, пластмаси, металів, створення майданчиків збору у більших містах, будівництво об’єктів, здатних для переробки роздільно зібраних потоків відходів. На ІІІ–му етапі ( до 2032 р) – створення необхідних потужностей на цьому етапі, збільшення питомої ваги роздільного збирання, будівництво заводу з виробництва біогазу для переробки органічних відходів, будівництво цеху механічного сортування відходів змішаного збору для використання в енергетичних цілях, будівництво заводу термічної утилізації відходів і т.д.

До слова, два роки тому перше засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради було проведено у м. Мішкольц (Угорщина), де закарпатська делегація з числа міських голів та голів районних рад на чолі з Михайлом Кічковський вивчала досвід органів місцевого самоврядування закордонних сусідів щодо забезпечення чистоти довкілля. Результатом цього стало створення першого на Закарпатті підприємства з переробки твердих відходів і сміття – “AVE – Виноградів”, яке успішно працює, про що розповів його директор Адальберт Жидик. Уже сьогодні підприємством охоплено 10 тис. дворогосподарств і 330 установ й організацій району, яким надаються контейнери безкоштовно. Готова документація на спорудження полігону, під який відведено 35 га землі.

Голова угорського об’єднання з утилізації твердих відходів Естер Шароші поділилась досвідом Угорщини стосовно стану утилізації відходів, а директор OKO – Pack Kht Ангела Браун розповіла про розвиток утилізації пакувальних матеріалів за останні 5 років в Угорщині.

Підбиваючи підсумки конференції, її учасники зійшлися на тому, що питання утилізації побутових (твердих) відходів – надзвичайно актуальне для Закарпаття, керівництво влади та депутатський корпус області проявляють уболівання за чистоту довкілля. Залишається провести роз’яснювальну роботу серед населення та визначитись з відповідними угорськими структурами щодо подальшої співпраці й відвести земельні площі під відповідні об’єкти.

У фойє Мукачівської міськради того дня діяла виставка виробів із твердих побутових відходів, серед яких – табуретки, столики різної форми і величини, піддони тощо.

У роботі конференції взяв участь начальник управління екології та природних ресурсів в Закарпатській області Андрій Погорєлов, заступник начальника управління житлово–комунального господарства ОДА Микола Черненок, заступник начальника відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування облради Михайло Пригара.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
10 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини