Книжкова справа. Як підтримує своє книговидання Україна?

2008 рiк має стати роком нової полiтики в нацiональному книговиданнi, заявив Президент Віктор Ющенко.На цю справу з державного бюджету має бути виділено сто мільйонів гривень. Куди саме будуть направлені ці кошти, чи допоможуть вони популяризувати українську книжку? Яка політика національного книговидання існує у Латвії і скільки книжок українською мовою друкують сьогодні в Україні?

Книжки «Є»!
Нині на одного українця на рік друкується трохи більше однієї книжки, в той час як у Європі - три-чотири книжки, зазначають видавці.
П’ятнадцять років тому у Києві було сто сорок книгарень, а зараз лише шість, стверджують у Асоціації книговидавців і розповсюджувачів. Сімдесят відсотків книжок, що друкуються нині в Україні, виходять державною мовою, стверджує Валентина Бабилюлько, директор департаменту видавничої справи та преси Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення. Гроші, які виділяються з держбюджету на підтримку видавничої галузі, направляються у двох напрямках: випуск друкованої продукції і участь України в міжнародних книжкових виставках.
Пріоритетом у книговидавництві має бути відновлення мережі книгарень, каже чиновниця.
«Дуже багато книгарень перепрофільовано. Видавці України через неможливість реалізувати свою продукцію, не мають обігових коштів і не можуть видавати книги великими тиражами, що дуже негативно позначається на собівартості друкованих видань».
ЛАТВІЯ
Щорічно в Латвії виходить друком понад дві з половиною тисяч видань, з яких 60% - це оригінальна література латиською мовою.
Яким чином латвійська влада сприяє розвиткові книговидавничої справи, розповідає кореспондентка "Радіо Свобода" у Ризі Людмила Пилип.
«Друкуються в Латвії і російські книги, але переважна більшість видань завозиться з Росії. Виходять друком книги і українською мовою, зокрема нещодавно видавництво «Diads» за сприяння та фінансової допомоги Міністерства інтеграції Латвії надрукувало цикл збірок поезій латиської поета українського походження Костя Оверченка. Також видавництво «HEKATE» випустило друком переклади українською мовою Рауля Чілачави, який є послом України в Латвії, творів відомих латиських поетів Райніса та Аспазії.
Інтереси видавництв захищає Латвійське об’єднання книговидавців. Для сприяння книговиданню латвійська держава зменшила податок на додану вартість на продаж друкованих видань до 5%. Друк окремих збірок фінансується організацією «Културкапітал», яка підпорядковується міністерству культури Латвії. Книги мовами національних меншин друкуються за сприяння міністерства інтеграції Латвії. З метою популяризації книги в країні проводяться конкурси, зокрема «Яблунева гілка», та книжкові ярмарки. На початку березня в Ризі відбулась виставка «Балткнига – 2008», на якій широко була представлена латиська та російська література.
На жаль, з українськими виданнями латвійці на цій виставці не змогли ознайомитися».
Собівартість української книжки нині складає десять гривень, каже генеральний директор львівського видавництва «Піраміда» Василь Гутковський.
«Кожен рік іде збільшення продажу української книжки у 2-3 рази. Зараз ситуація склалася трошки гірша, бо 3 місяці тому подорожчав папір на 30-40%, тому в принципі якимось чином треба оптимізувати свої витрати».
У галузі книговидавництва Україна є державою вічних намірів, які вона не може реалізувати, зазначає Олександр Афонін, президент Асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів. За його словами, без державної підтримки українське книговидання у порівнянні, скажімо, з російським і далі пастиме задніх. Причому ця підтримка не обов’язково передбачає гроші.
«Ніде в світі не підтримується виробник грошима, від цього книжок трошки стане більше, але ще більше стане грошей у кишенях корумпованих чиновників тих служб, через які будуть ці гроші проходити. У всьому світі дотується споживач, дотується бібліотека.
Вона виходить на ринок, вона купує вже готовий продукт. А коли йде боротьба видавця за ці гроші, то це перетворюється в боротьбу за те, хто більше вхопить, а не за те, щоб краще видати якусь книгу».
Єдина громадська організація, яка займається розвитком національного книговидання,— Асоціація книговидавців і книгорозповсюджувачів — у найближчому майбутньому може опинитися на вулиці. Адже оренда приміщення, яке надавала їм
Академія Наук України, подорожчала майже в 6 разів. А платити 179 гривень за квадратний метр Асоціація не в змозі.
Натомість Міністерство фінансів вважає недоцільним продовжувати пільгове оподаткування для українського книговидання, кажуть видавці. Таким чином, держава продовжує вираховувати матеріальну вартість книги, прирівнюючи книговидавництво до, скажімо, виробництва шкарпеток.

Марічка Набока, Надія Шерстюк, "Радіо Свобода"
30 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини