"Таємні" інвестиції та розвиток міста Виноградів (ФОТО)

Гласність, прозорість та публічність – саме ці принципи мали б лежати в основі діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. Прозорість фінансових операцій є запорукою ефективного використання фінансового ресурсу, якими розпоряджаються посадовці, - та запобіжником ймовірних корупційних оборудок.

"Таємні" інвестиції та розвиток міста Виноградів (ФОТО)

Зрештою, будь-який чиновник всього лише реалізує делеговані йому повноваження громадою та відповідальний перед нею. 

Однак буває й таке, що місцева влада намагається уникати публічної відповіді щодо використання нею коштів громади в той час як до ефективності такого використання є чимало запитань…

Виноградів – місто районного значення Закарпатської області. Згідно даних Вікіпедії, населення становить близько 25 тисяч осіб станом на 2018 рік. Як і будь-яке містечко на Закарпатті Виноградів потребує інвестицій та розвитку. Це, ймовірно, помітила і муніципальна влада. Тому кілька років тому у місті створили комунальне підприємство «Центр інвестицій та розвитку». Згідно інформації Виноградівської міськради, комунальне підприємство «Центр інвестицій та розвитку» Виноградівської міської ради Закарпатської області створено за рішенням сесії Виноградівської міської ради № 161 від 10 листопада 2016 року. Відповідно до статуту КП «Центр інвестицій та розвитку», затвердженого рішенням сесії Виноградівської міської ради № 529 від 26.04.2018 року в новій редакції підприємство створено:

- для здійснення інвестиційної, інноваційної, консультаційної та інших видів

- діяльності без мети отримання прибутку, в тому числі:

- для розробки та сприяння реалізації стратегії розвитку міста, надання аналітичної підтримки цьому процесу, залучення для проектів розвитку міста позабюджетних фінансових та інших ресурсів, інвестицій;

- для налагодження партнерських відносин з містами побратимами та донорськими організаціями;

- для сприяння територіальній громаді міста в реалізації програм та окремих проектів, направлених на сталий соціально-економічний, культурний розвиток міста, галузей народного господарства, створення сприятливих умов для ведення бізнесу та підвищення інвестиційної привабливості міста, впровадження новітніх методів ведення підприємницької діяльності;

- для взаємодії з органами державної влади і місцевого самоврядування, органами влади іноземних держав, міжнародними організаціями, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, в тому числі іноземними, іншими суб’єктами інвестиційної діяльності з питань залучення і просування інвестицій на територію міста Виноградів.

- для здійснення функцій обліку, контролю за утриманням і поводженням з домашніми тваринами та регулювання кількості безпритульних тварин в місті Виноградів.

Як зазначають у тій же Виноградівській міській раді, комунальне підприємство, в тому числі, розробляє та впроваджує проекти за підтримки міжнародних донорських програм (програм міжнародної фінансової допомоги), а також проводить діяльність в галузі транскордонного співробітництва, розробляє комплекс заходів, спрямованих на створення позитивного іміджу міста, його інвестиційної привабливості, налагодження співпраці міста з міжнародними донорськими і фінансовими організаціями.

Директором підприємства є Артур Шерегі. До того пан Шерегі очолював інше комунальне підприємство, зі схожою назвою, і, припустимо, схожою сферою діяльності, - «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини». Це стає відомо з декларацій, поданих паном Шерегі, з 2016 по 2020 роки. Відповідно до тих же декларацій, пан Шерегі не є бідною людиною – володіє п’ятьма квартирами в Ужгороді, окрім житлового будинку у Виноградові та кількох земельних ділянок, а також готівковими активами у розмірі 150 тисяч євро. П’яту квартиру придбав у 2018 році, а минулого року задекларував купівлю легкового автомобіля марки MINI COUNTRYMAN SD 2019 року випуску вартістю більше одного мільйона гривень. При тому з офіційних доходів директор КП з року в рік зазначає тільки заробітну плату посади, яка варіюється від 60 до 360 тисяч гривень на рік. 

Разючу перевагу активів над доходами  відзначає і сервіс онлайн-декларацій, який залишив мітку майже на всіх річних деклараціях пана Шерегі «активи в 10+ разів перевищують доходи».

Проте у рамках нашого дослідження нас зацікавили не так декларації очільника комунального підприємства, як діяльність самого КП. Наразі Центр інвестицій та розвитку реалізовує два проєкти за рахунок технічної допомоги Європейського Союзу:

  1. Проєкт «Жешув та Виноградів - міста з гуманним відношенням до тварин», який передбачає будівництво Центру контролю тварин у м.Виноградів (Україна) та модернізацію притулку для безпритульних тварин у м.Жешув (Польща), роботу з безпритульними тваринами ідентифікацію, вакцинацію та стерилізацію, інформаційно-роз’яснювальну кампанію зі школярами, оснащення закладів ветеринарним обладнанням та матеріалами для тварин та інше;

  2. Проєкт «Долаючи бар’єри: покращення мобільності жителів прикордоння регіонів Закарпаття (Україна), Марамуреш (Румунія) і Соболч-Сотмар-Берег (Угорщина)», основними завданнями якого є: покращити прикордонну дорогу з велосипедними доріжками у м.Виноградів, удосконалити структуру громадського транспорту в окрузі Марамуреш, створити зону відпочинку в Барабаш (прикордонний пункт).

В рамках реалізації цих проєктів КП «Центр інвестицій та розвитку» у 2018 та 2019 роках провів через платформу «Прозорро» з десяток  закупівель та уклав договори на надання послуг з трьома підприємцями на більше, як мільйон гривень. При цьому щодо кожної закупівлі була застосована переговорна процедура, тобто закупівля без конкурентів з одним відібраним підприємцем.  Послуги, щодо яких здійснені конкретні закупівлі, здебільшого стосуються офісної та ділової сфери і окреслені дуже загально: «Промоційні послуги», «Різні послуги, пов’язані з діловою сферою», «Послуги з організації заходів», «Послуги із забезпечення роботи офісу», «Управлінські послуги» тощо. 

Як було зазначено, виконувати їх мають що в рамках реалізації одного, що другого проєкту, одні й ті ж підприємці: Лупу А.В., Галятовський Ю.В. та Грицько Л.І.

 

Примітно, що два ФОПи з трьох були зареєстровані у державних органах за десять днів до проведення перших успішних закупівель – Галятовський Ю.В. 8 листопада 2018 року, а Грицько Л.І. – 9 листопада 2018 року. Перші закупівлі та укладені договори ж відбулися 27 та 28 листопада 2018 року.

 

 

Цікавою та доволі показовою є також інформації з відкритих даних сервісу «YouControl» стосовно вищевказаних підприємців. Платформа показує, що у всіх трьох ФОПів основним джерелом доходу є саме закупівлі виноградівського комунального підприємства.

 
 
 

Що ж, можна тільки позаздрити такій підприємницькій «інтуїції», воістину достойній продовження історії Мартіна Скорсезе «Вовку з Уолл-Стріт».

Побачивши таку картину нам стало цікаво поспілкуватися з підприємцями, які мають такі непересічні везіння та чуття, що можуть покластися лише на успіх державних закупівель вже через два тижні після початку підприємницької діяльності. Проте двоє з підприємців, а саме Грицько Любов та Лупу Алла не захотіли з нами говорити по телефону та розповісти детальніше про послуги, які надають комунальному підприємству у Виноградові. Натомість нашій колезі-журналістці вдалося поспілкуватися з третім підприємцем з Виноградова паном Галятовським, який, згідно «Прозорро» мав надавати послуги з організації заходів та забезпечення роботи офісу.

Відео розмови з Галятовським

Судячи з розмови на відео, можна припустити, що пан Галятовський дуже погано орієнтується в тому, чим саме займається у якості підприємця та які саме послуги надає КП.

Для того, аби все ж отримати більше інформації про діяльність комунального підприємства,  а також його співпрацю зі вказаними вище підприємцями, ми подали інформаційний запит, у якому просили надати не тільки інформацію про саме підприємство, а й копії укладених договорів щодо надання послуг підприємству Лупу А.В., Галятовським Ю.В. та Грицько Л.І. Однак відповідь на перший запит не містила такої інформації, які і відповідь КП на наш другий запит – інформацією про свою діяльність та закупівлі  з нами уперто не хотіли ділитися. 

 
Відповідь на повторний запит:
 

Важливий нюанс! Після першого надісланого нами запиту, а саме через п’ять днів, 10 березня 2020 року один із ФОПів припинив свою підприємницьку діяльність. Внаслідок цього між КП «Центр інвестицій та розвитку» Виноградівської міської ради та ФОП Галятовським Ю.В. всі договори були розірвані, проте сума оплат за договорами склала, згідно даних опублікованих на платформі «Прозорро» більше двохста тисяч гривень:

Цікавий поворот, правда?

Тим не менше, відповідь на запити нас не задовольнила, тому втретє ми вирішили самостійно навідатись до Виноградівської міськради аби запитати стосовно яких коштів проводились публічні закупівлі комунальним підприємством на «Прозорро» і чому договори з підприємцями є настільки засекреченими та таємними документами, що їх немає ані на «Прозорро», ані у відповіді на запит? 

Однак біля стін міськради нас чекав черговий неприємний та недружній сюрприз. Директор комунального підприємства пан Шерегі відмовився зустрічатися та надавати будь-які коментарі стосовно діяльності очолюваного підприємства. Також, всупереч законодавству та логіці, невідомі люди, посилаючись на карантинний режим, натомість самі не користуючись жодними засобами індивідуального захисту, не пропустили нас до будівлі Виноградівської міської ради. У телефонній розмові з приймальнею нам повідомили, що інформацію про діяльність комунального підприємства, а також копії договорів з зазначеними підприємцями нам нададуть у електронному вигляді. 

Попри те у третій відповіді, яку нам надіслали з міськради, так само не містилось запитуваних документів, тільки загальна інформація про комунальне підприємство та проєкти, які воно наразі реалізує – подана інформація на початку статті. 

Натомість ось що відповіли: «… в статті 9 Грантового договору Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина - Словаччина - Румунія - Україна 2014-2020» від 29.08.2019 року передбачено, що Керуючий орган та Головний Бенефіціар зобов’язуються зберегти конфіденційність будь-якої інформації, незважаючи на її форму, розкриту в письмовій формі або усно щодо виконання цього Договору та визначеній в письмовій формі як конфіденційну, принаймі до 5 років після оплати балансу». Інформації щодо закупівель в рамках другого проєкту «Жешув та Виноградів - міста з гуманним відношенням до тварин» у відповіді взагалі «тактовно» уникли. 

Ми звернулись за коментарем до адвоката Адвокатського об'єднання «Адвокатська компанія «Прокопишин і партнери» та учасника проєкту «Свої Люди», який виконується за підтримки проекту USAID «Медійна програма в Україні», Ярослава Гасяка, який зазначив таке. Закон України «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує комунальне підприємство, як розпорядника публічної інформації, надавати відомості щодо використання бюджетних коштів. Згідно з нормами Бюджетного кодексу України, бюджетні кошти (кошти бюджету) — це належні відповідно до законодавства 1) надходження бюджету та 2) витрати бюджету. При цьому, надходження бюджету (доходи бюджету) — це податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за надання адміністративних послуг, власні надходження бюджетних установ). Власними надходженнями бюджетних установ вважаються надходження, отримані в установленому порядку бюджетними установами як плата за надання послуг, виконання робіт та цільових заходів, гранти, дарунки та благодійні внески, а також надходження від реалізації в установленому порядку продукції чи майна та іншої діяльності. З поміж інших видів доходів бюджету, власні надходження бюджетних установ (в тому числі і гранти) є доходами бюджету, а відтак є бюджетними коштами в розумінні Бюджетного кодексу України та Закону України «Про публічну інформацію». Таким чином, інформація щодо використання комунальним підприємством бюджетних коштів повинна надаватись у відповідь на запит про доступ до публічної інформації. Порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема, необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, є адміністративним правопорушенням (ч. 2 ст. 212-3 КУпАП) та тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн.).

*** 

Отже, що ми маємо в підсумку:

  • комунальне підприємство закарпатського містечка, яке реалізовує два транскордонні проєкти за кошти ЄС;

  • неконкурентні закупівлі цього підприємства в рамках транскордонного співробітництва без опублікованих договорів;

  • сумнівних підприємців-«переможців», створених трохи більше ніж за тиждень до перших закупівель, єдиним джерелом доходу яких і є закупівлі КП;

  • раптове припинення діяльності одного з ФОПів після першого інформаційного запиту та розмови з ним;

  • вперте не бажання КП надавати копії договорів з цими підприємцями та будь-які інші супровідні документи.

Проте, виходячи з досвіду, герої матеріалів стають в рази публічнішими та відкритішими після публікації матеріалів. Сподіваємось, що подібне станеться і цього разу, і ми дізнаємось наскільки ефективно комунальне підприємство Виноградівської міської ради «Центр інвестицій та розвитку» розпоряджається коштами європейських партнерів.

Станіслав Данко та Олексій Шафраньош. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту журналістських розслідувань «ПравдаЄ». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження»

03 червня 2020р.

Теги: інвестиції, розвиток

Коментарі

Анатолій чесненко 2020-08-19 / 22:24:02
https://thickpolicy.media/kak-vinogradovskij-militsioner-organizoval-ubijstvo-rodstvennitsy-stal-aktivistom-video/

Барига 2020-06-08 / 09:08:42
Нагло жиріють.Короче валять країну. А народ валить,їде на заробітки...бо тут на 5 кватир за жебрачі зарплати не заробишь.А де прокурор, де суд, де штраф на млн.грошей ??

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини