Як медреформа працює на Закарпатті. Історія лікарки-ФОПа з Ізи

Медреформа кардинально змінила сферу охорони здоров’я в Україні. Тим самим зібрала навколо себе багато неоднозначних коментарів, адже будь-які зміни майже завжди супроводжуються чималим спротивом.

Як медреформа працює на Закарпатті. Історія лікарки-ФОПа з Ізи

Проте є й ті, хто повірили в медичну реформу. Вони залишили «державну роботу» в лікарнях чи амбулаторіях, щоб стати медиками-підприємцями.

Сімейна лікарка Антоніна Кучеренко розповіла, як разом з чоловіком ризикнули і не шкодують. Ми дізнались як подружжю вдалось протистояти старій системі охорони здоров’я та почати успішно працювати на себе, заробляючи 2 млн грн щорічно.

Перший етап медреформи розпочався 1 липня 2018 року. На цьому етапі змінили модель фінансування первинної (амбулаторної) ланки української медицини. Раніше держава видавала лікарням гроші не за кількість пацієнтів і якість їхнього лікування, а за кількість ліжкомісць. Чим більше ліжок у лікарні – тим більше фінансування. І байдуже, чи лежить хтось на цих ліжках, чи ні. Тепер – через створену в часи реформи Національну службу здоров’я України – оплачуватиме надані медзакладом послуги за фактом їх виконання. Тобто: є пацієнт – є гроші, нема пацієнта – нема грошей. Тариф на надання послуг первинної ланки медицини єдиний для всієї країни – близько 500 гривень на рік для пацієнта. А всі фінансові потреби медичного закладу – тепер у віданні керівників місцевих рад. Що це дає? Пацієнт тепер може сам обирати медзаклад, в якому лікується. Набридли черги чи непрофесіоналізм лікаря – підписуєш з іншим лікарем чи лікарнею. А лікарі зацікавлені в тому, аби надавати кращу якість своїх послуг, щоб утримати пацієнта. Також лікар має право працювати як ФОП, а не найманий працівник у держлікарні.

Пропрацювала в сільській амбулаторії 22 роки та стала підприємцем

— З 1994 року я була сімейною лікаркою в амбулаторії села Копашново Хустського району. Пропрацювала там 22 роки, а потім вирішила стати підприємцем. Я почала власну справу ще до старту медреформи, однак з її появою працювати стало краще, як мінімум надійніше та зрозуміліше.

Повірила, проаналізувала та долучилась до медреформи 

— Коли пані Уляна Супрун з командою почали запроваджувати зміни, я майже одразу вирішила долучитись. Навіть поверхневий аналіз змусив повірити у запропоновану реформу. Найкращим мотивом для змін став головний принцип медреформи: гроші ходять за пацієнтом. 

Мій чоловік — також сімейний лікар та вже колишній головлікар амбулаторії — роз’яснив, яким чином розподілялися кошти до початку реформи. В нашому випадку система мала декілька інстанцій в різних містах: спочатку гроші отримував Київ, потім Ужгород, далі — Хуст й лише після цього кошти йшли в села. Однак їх розподіл був дуже суб’єктивним та залежав більше від особистих відносин головних лікарів з чиновниками, ніж від результатів чи потреб конкретної лікарні. 

Проте медреформі вдалось розв’язати цю проблему. Тепер кошти надходять напряму до лікарів-ФОПів та залежать безпосередньо лише від їх ефективності.

Медреформа допомогла лікарям стати незалежними 

— Лікар-підприємець повинен відповідати конкретним вимогам, щоб отримати ліцензію та мати змогу укласти договір із Національною службою здоров’я України (далі НСЗУ — ред). Саме ця служба оплачує надані послуги пацієнтам, котрі підписали з медиком декларацію. Держава добре оплачує роботу сімейних лікарів, тож такі зобов’язання цілком зрозумілі. 

Нам необхідно було орендувати приміщення, оформити фізичну особу підприємця та власним коштом придбати оснащення згідно з табелем МОЗ. Наприклад, окрім всього іншого придбали електрокардіограф та аналізатори крові й сечі. 

Пригадую, як у нас зламався кардіограф й були вимушені здати його в ремонт. Однак потрібно було чекати два тижні поки полагодять. Це занадто довго, адже апарат потрібен щодня. Тому ми вирішили придбати новий. І це стосується будь-чого  — купуємо все, що нам потрібно для якісної роботи. Гроші ходять за пацієнтами, тому у нас є така можливість. Саме завдяки медреформі ми отримали бажану незалежність — тепер дослухаємось лише до людей з якими уклали договір і до НСЗУ, й більше не залежимо від місцевих чиновників.

Проблем з кількістю пацієнтів не було 

— Зараз на двох з чоловіком у нас 3 780 пацієнтів, котрі уклали з нами декларації. Близько 70% людей — з Копашново, решта приїздить з Ізи, Нижнього Селища, Нанкова, Стеблівки, Золотарьова.

Проблем з набором пацієнтів не було. В сільській амбулаторії часто трапляються перебої з аналізами, тож людям доводиться шукати альтернативу і приходять до нас. 

Тепер лікарі стали мільйонерами 

— Моя минула зарплата була недостойна роботи лікарки — в сільській амбулаторії я заробляла 5 000 грн на місяць. Зараз все змінилось! Заробітна плата — конфіденційна інформація і я не можу назвати конкретну суму свого заробітку. Однак, повірте, вартість моєї роботи зараз значно більша. 

Вже два роки поспіль, як приватна лікарка, я отримую майже 2 млн грн щорічно. Звісно, це не чистий прибуток. З цих коштів ми оплачуємо аналізи своїх пацієнтів за гарантованими пакетами, купуємо витратні матеріали, ремонтуємо обладнання та платимо податки.

Про роботу команди та оренду приміщення

— Для роботи орендуємо в амбулаторії вісім кабінетів та кабінет для УЗД-діагностики. Приміщення надала сільська рада Копашново на наше прохання. Серед додаткових плюсів для громади — в селі з’явилось вісім додаткових робочих місць. Крім мене з чоловіком також працюють п’ять медсестер і лікар, який проводить УЗД-діагностику.

Про переваги та недоліки медреформи

— Медреформа — це суцільна перевага і ми дуже задоволені, що долучились. Свої плюси отримала кожна сторона: як пацієнти, так і медпрацівники. Тепер у якісному лікуванні та результатах зацікавлені не лише пацієнт, а й лікар.

Пацієнт самостійно укладає договір з сімейним лікарем, якому довіряє, а не як раніше — вимушений звертатися до того, хто “прикріплений” до певної дільниці. Тож якщо лікар не компетентний або хамовитий, його можна легко замінити. А разом з пацієнтом від лікаря йдуть його гроші. Тому медикам треба не лише якісно працювати, а й бути приємними та лояльними до своїх пацієнтів.

До того ж тепер пацієнт може записатися до лікаря без витрачання часу на отримання талонів і годин очікування під дверима в “живій” черзі. Та й загалом з’явилась можливість отримати рецепт від лікаря телефоном або у Viber чи Telegram. Це дуже зручно, в першу чергу, для пацієнтів.

Що стосується недоліків, то він лише один. Шкода, що медреформа сталася лише зараз, а не на початку незалежності України, коли ми закінчили університети. Тоді наш запал не знав меж і можна було б досягнути більшого.

Під час переходу виникали складнощі з колишніми колегами та чиновниками

— Починати приватну практику було нелегко. Керівництво Центру первинної медико-санітарної допомоги уставляли палиці в колеса. Приватні лікарі стали для них, як кістка у горлі, адже заважали складним корупційним схемам. 

В село, навіть, приїжджали районні начальники й намагались відмовити людей підписувати декларації з лікарями-підприємцями. Мовляв, у нас пацієнти не зможуть отримувати лікарняні листки (насправді -— можуть) та розповідали інші нісенітниці. Тоді моєму чоловіку довелось привезти народного депутата, який допоміг нам налагодити роботу. 

Боятися нічого, медреформа — працює

— Реформа прозора та зрозуміла. Завдяки їй лікарі відчули свободу та водночас піклуються про якість своєї роботи. Як на мене, це головний плюс як для медпрацівників, так і для пацієнтів загалом. Деяких  лікарів лякає, що доводиться вчитися працювати з електронними сервісами та опановувати сучасні технології. Проте боятися нічого! 

Сьогодні дійсно приємно бути частиною сфери охорони здоров’я України. Напевно, я можу так сказати, чи не вперше за весь час моєї роботи. Сподіваємось, що надалі ситуація буде лише покращуватися, а нещодавно запропоновані зміни до другого етапу медреформи — не спаплюжать наші напрацювання.

27 травня 2020р.

Теги: реформа, лікарка, історія

Коментарі

коментар 2020-05-27 / 23:23:26
Комусь точно потрібно звернутися до окуліста - де ви бачите медичну реформу?

Volodymyr Krasnoholovets 2020-05-27 / 22:07:49
Як зазначав грецький мислитель давнього світу Платон, якщо країна потребує лікарів і правників, то це хвора країна.
Моя думка така, що людина повинна мати поклик були лікарем. Така людина може лікувати практично всі захворювання. Але для цього вона повинна знати різні типи лікувань, як то народна медицина, йога, тібетська медицина (за типами пульсу визначають захворювання), голко- та рефлексотерапія, дослідні методи лікування (зокрема, процедури водолікування), гомеопатія, бджільницькі препарати, застосування магнітів, приладів, а також і сучасні методи - інформаційна терапія та лазерна терапія. А якщо лікар виписує писульки та призначає хемічні препарати з аптеки - то вже не лікар, а совковий ширпотреб.
На превеликий жаль, весь цивілізований світ нині скочується саме до такого совкового чи то пост-совкового погляду на медицину, а сама така медицина бачить хворого лише як шматок м'яса яке ще трохи рухається і з ним можна проводити різні досліди - людина наче мішок з діркою в яку можна щось вкинути (у рота), вштрикнути в тіло мішка якусь рідину, закачати через дірку кисень в легені і т.п. Американська асоціація фізиків в медицині розробила 5 пунктів за якими йдуть; головне таке: опромінювати мішок потужними променями протонів, електронів, позитронів, а потім вивчати зображення тих місць які вони відбомбардували. Моє уявлення і моїх колег-фізикі абсолютно протилежне: до люди треба ставитися з повагою, впливати на організм можна лише дуже м'яко і ніжно, треба надати можливість організмові самому здолати хворобу. Україна з прадавніх часів дуже лагідна країна і її демократія з часів Аратти ще дотяглася трохи й до наших часів. Але влада добиває. Погано це все закінчиться...

Volodymyr Krasnoholovets 2020-05-27 / 21:46:49
декілька слів про мовні помилки:
- слова, яких немає в українській мові -
медреформа, медпрацівник, пацієнт, приїжджали
- правильні форми: медична реформа, медичний працівник, хворий, приїзджали;
стосовно слова "недолік" - у людини може бути недолік зубів (вже повипадали), недолік ґудзиків на сорочці. А от слова: вада, хиба, ґандж - це ознака неповноти чогось загального. Наприклад; у нього вада - від шкутильгає.
Народу, особливо журналістам, потрібно вивчати як правильно писати, бо від них народ набирає поручів. Словник журналістської лексики суржик-українська:
http://pravda-hydrogen.blogspot.com

Лiкар 2020-05-27 / 19:11:57
Б Р Е Д!!!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини