ТОП-5 фейків угорської пропаганди про "утиски" нацменшин в Україні (ДОКУМЕНТ)

У мережі оприлюднили збірник статей за підписом угорських лідерів Закарпаття, який останні активно просувають у політичних колах ЄС, намагаючись у такий спосіб легалізувати офіційну позицію Будапешта щодо «дискримінації» меншин в Україні.

ТОП-5 фейків угорської пропаганди про "утиски" нацменшин в Україні (ДОКУМЕНТ)

24 лютого на сайті електронної бібліотеки Угорської академії наук опублікували книжку «The continuous restriction of language right in Ukraine» («Поступове звуження мовних прав в Україні» – укр.), співавторами якої є голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, лідер Демократичної спілки угорців України (ДСУУ) Ласло Зубанич, ректор Закаратського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдіка Орос, депутатка Берегівської міської ради Кароліна Дорчі, почесний голова ДСУУ Михайло Товт та угорськомовний лінгвіст Іштван Черничко.

Книжку представлено як альтернативний звіт угорських науковців та національно-культурних товариств, які діють на території Закарпаття, де наводяться приклади нібито порушень Україною принципів «Європейської хартії регіональних мов та мов меншин». Крім того, у книжці критикується адміністративно-територіальна та освітня реформа в Україні як такі, що не відповідають нормам Конституції та не враховують думки угорської нацменшини.

Проаналізувавши публікацію можна зазначити, що угорці описують події у вигідному для себе світлі, моментами перекручуючи факти, або взагалі віртуозно підтасовують їх під порушення українською владою власного законодавства.

Додатково звертає до себе увагу і назва завантаженого файлу книжки – «Strasbourg1», що є додатковим підтвердженням використання матеріалів книги під час зустрічей угорських лідерів з депутатами Європарламенту у Страсбурзі, остання з яких відбулась у січні 2020 року, а наступна вже запланована на найближчий місяць. Саме на кулуари владних кабінетів ЄС і розрахована дана «методичка», яка підтверджуватиме слова про «складну долю» угорців Закарпаття.

Отже, на основі аналізу вказаної публікації, спробуємо розібратись, де саме лідери угорських організацій Закарпаття найбільше дезінформують європейських партнерів та як ті або інші події відбуваються насправді.


Нелогічне пояснення фіаско угорських кандидатів від Закарпаття на Парламентських виборах - 2019

...У 2019 році угорські правозахисні організації Закарпаття надіслали офіційний лист до ЦВК з проханням врахувати географічні особливості розподілу закарпатських угорців у процесі створення виборчих округів. Тим не менш, ЦВК відхилила петицію і наполягла на тому, щоб етнічні райони проживання угорців були розділені на три різні виборчі округи, де були представлені три різні кандидати, жоден з яких не спромігся отримати більшість голосів виборців... (Пункти 32-33, ст.32)

По-перше, угорські організації не тільки офіційно звертались до ЦВК з проханнями створити т.зв. «Притисянський округ», але й подавали у суд на ЦВК, який програли. По-друге, ЦВК не мало права створювати окремий виборчий округ, оскільки, відповідно до чинного законодавства України, на території округу повинно проживати як мінімум 150-160 тис. виборців, у даному випадку етнічних угорців, яких, по факту, там не проживало. По-третє, за інформацією місцевих ЗМІ, Угорщина ставила на перемогу тільки єдиного кандидата – Василя Брензовича, який вже на той момент втратив реальну підтримку серед угорців через звинувачення у фінансових махінаціях з коштами благодійних фондів Угорщини.

Фейк про безпідставні кримінальні переслідування угорських медіа-ресурсів на Закарпатті

…Київ не консультувався з представниками меншин під час розробки законопроектів, які змінили мову преси. Ми вважаємо замахом на свободу самовираження те, що Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти щотижневика «Закарпаття» за нібито підтримку сепаратизму. Такі напади на свободу преси та самовираження систематично відбуваються від імені української держави… (Пункти 138-139, ст.77).

По-перше, влітку 2019 року СБУ дійсно відкрила кримінальне провадження за сепаратизм на редакцію газети «Karpatalja», яка належить ТУКЗ, через резонансну публікацію карти Закарпаття розмальованої кольорами угорського прапору, підписавши фото «Вставай, угорець!». По-друге, того ж року головний редактор «Karpatalja» і співавтор вказаної книги Кароліна Дорчі ще й засвітила на кордоні свій угорський паспорт, влаштувавши конфліктну ситуацію.

Маніпуляції навколо виконання Україною рекомендацій "Венеційської комісії"

…31 жовтня 2019 року Комісія НАТО-Україна виступила із заявою у Києві…: що стосується Закону про освіту, прийнятого Верховною Радою у вересні 2017 року, країни-члени Альянсу закликають Україну повністю виконувати рекомендації та висновки Венеціанської комісії. Україна зобов’язана це робити… (Пункт 91, ст.61).

По-перше, українські посадовці неодноразово говорили про виконання Україною всіх рекомендацій Венеційської комісії, зокрема продовжили перехідний період імплементації мовної статті ЗУ «Про освіту» до 2023 року. По-друге, саме 31 жовтня 2019 року Президент України Володимир Зеленський заявив Генсеку НАТО у Києві, що «6 із 7 рекомендацій Венеційської комісії уже виконані українською стороною». 

Виправдання незнання української мови угорськомовними держслужбовцями Закарпаття

…Стаття 29 Закону України «Про державну мову» передбачає використання державної мови на громадських заходах, організованих державними чи муніципальними органами. Інші мови можуть використовуватися лише в тому випадку, якщо організатори забезпечують синхронний переклад або дослівний переклад українською мовою… (Пункт 122, ст.72)

По-перше, більшість угорськомовних посадовців на Закарпатті практично завжди розмовляють рідною мовою, у тому числі й на публічних заходах. По-друге, нещодавно голова однієї з сільрад на Берегівщині під час прес-конференції взагалі спілкувався з місцевими журналістами через перекладача, що викликало бурхливу реакцію користувачів соціальних мереж. 

Вигадані замовні кампанії проти угорців у ЗМІ

…Українські медіа часто провокують етнічну напругу. З 2014 року на національних телеканалах, а також у друкованих та інтернет-ЗМІ стартувала медіа-кампанія з дискредитації угорців, яких зображують угорців сепаратистами, що загрожують територіальній цілісності України... (Пункт 48, ст.42)

По-перше, жодні з центральних та впливових регіональних ЗМІ ніколи не провокували конфлікт з етнічними угорцями, тим паче називаючи їх сепаратистами. Навпаки, українські топ-видання намагаються об’єктивно висвітлювати двосторонній конфлікт, зм’якшуючи соціальну напругу. По-друге, угорські лідери дуже часто своїми висолюванням провокують міжнародний конфлікт, оприлюднюючи провокаційні матеріали та книги, подібні цій.   

Отже, європейським партнерам України варто задуматися, чи довіряють вони інформації від угорських колег? Якщо так, то не варто дивуватись позиції окремих європейских лідерів щодо ефективності проведення реформ в Україні.

04 березня 2020р.

Теги: угорці, фейк, нацменшина, утиски, Угорщина

Коментарі

До Magyar-Hun 2020-03-10 / 21:52:49
Так це ж стаття про наших украінських політиків.

Magyar-Hun 2020-03-10 / 21:20:42
Я дуже хотів би прочитати українських топ-фейків. Але я знаю, таких просто нема: у нас всі політики міли і пушісті! І дуже чесні!

До Макс 2020-03-09 / 23:26:57
Як видно, то є й дикі, а є цивілізовані. Як у всіх.

Макс 2020-03-09 / 20:51:39
До справедливості,а що наш народ цівілізований не смішіть народ

мороз 2020-03-09 / 12:27:32
угорці з росіянами боролися проти сороса гейєвропи мігрантів та україни а тут прийшов малюсінький китайський коронавірус і показав всім що проблема не в цьому - на вірус їхня дурацька пропаганда не дії

Справедливість 2020-03-08 / 00:22:55
То відсталі люди. Вони ще досі перевалами орієнтуються. Як почали з Уралу, то й досі не стали цивілізованими.

Кіса 2020-03-07 / 21:36:08


За перевалом теж Україна. Антиукраїнський тролінг. Коментар видалено. Адмін


Говерла 2020-03-07 / 16:43:42
Пропоную тост:
За дружбу між братніми народами, які живуть на віддалі!
Будемо з мадярами дружити. Організуємо екскурсії мадярам до Дунаю,
а для цього побудуємо гарні летовища в Ужгороді та Мукачевому на яких
прийматимемо дорогих гостей з півдня Уральських гір.

Говерла 2020-03-07 / 16:38:29
Пропоную заснувати Фонд допомоги братньому мадярському народові.
Я готовий внести 10 тисяч гривень в цей Фонд.
Дуже прошу всіх підтримати Фонд своїми внесками. Не будьте скупими!
Вуву може допомогти з формуванням управління Фондом.
Робота Фонду буде спрямована на повернення всіх мадяр
на історічєскую родіну, в Московію Південно-Уральську.
Хай живе Великий Південний Урал!

Gabor 2020-03-07 / 13:10:42
"Орбанутанг" -- найкращий друг "молі-)(уйла" і цим все сказано про їх політику відносно України і про їх ідентичні споконвічні загарбницькі зазіхання на території України. Та біда в тому (а нам -- щастя в тому!), що одного з них до втілення цих своїх "добросусідських і братських мирних задумів" стримує членство в ЄС.

лендєл 2020-03-06 / 09:36:21
як показує і цей приклад колись велика і ніби європейська угорщина під управлінням орбана все більше нагадує персонажа табакі з книги джунглів кіплінга який допомагає одіозному тигру шерхану мучити усіх жителів лісу

Справедливість 2020-03-05 / 20:15:46
Волинь, Чернігівщина теж постраждали.

Иван 2020-03-05 / 16:47:09
Кить мадярам вернути тоті "добрі діла",які які вни чинили на Подкарпатськів Украині,то теперішні їхні нащадки будут сидіти роками під "Стінов плачу".Не думають історичні емігранти,що можуть удавитися Закарпаттьом?!

Лоці 2020-03-05 / 09:54:21
Можу пригадати із розповіді мого дідика про школу за часів мадярської влади. Так ось слова вчителя: "Ти, русинська свиня, будеш говорити по мадярськи!" А типирь розчірікалися!? Треба не ганьбитися їм нагадувати що було раніше. І хлопців наших ВОНИ розстріляли на нашій землі.

остап 2020-03-05 / 09:23:26
україна за всіма критеріями мононаціональна країна( понад 70% населення українці) україна не мусить виконувати рішення венеціанської комісії бо та дає тільки рекомендації які не є обовязковими до виконання угорщина систематично не виконує рекомендації венеціанської комісії покликаючись саме на їх рекомендаційний характер хоч і є членом ЄС в угорщині роми складають від 4 до 10 % населення але чи мають вони там якісь мовні чи освітні права нацменшини як і у всьому цивілізованому світі мають не лише права але і обовязки зокрема знати державну мову україна зазнала агресії з боку росії знаходиться у стані війни вимагати від неї в такій ситуації бути зразковою демократією в європі повний абсурд

Вуву 2020-03-05 / 07:13:21
Не треба нам натягати на голову відро з вивернутим дном.
Натягніть його орбанутому.
Де ви бачите щоб в Украйіні більшість обмежувала права меншин.
Спочатку пройідьтеся рядом крайін і подивіться як в них споави з нац.меншинами.
І в яких крайінах є ще таке щоб якась гац.меншина
НЕ ЗНАЛА ДЕРЖАВНОЙІ МОВИ ...
(Тойі крайіни в якій живуть)
ТБТ. НАВІТЬ ВЗАГАЛІ НЕ РОЗУМІЛА .
А тоді вибачте нема що тут ПІЗДАЛЯНЬКАТИ.

::: 2020-03-04 / 23:20:21
Я прочитав текст в оригіналі, все правильно викладено! Україні необхідно приймати закони які не суперечать своєї Конститції, а приймаючи закон про мову потрібно враховувати і прийняті старі зобов'язання і вже підписанні міжнародні зобов'язання. Україна не моно етнічнa держава, всі громадяни за конституцією рівні, це означає що білшість не має право обмежувати права меншин. Держава, яке стукає в віконце Європи, "впустіть нас ми теж європейці" - не розділяє людей на 4 груп (1. українці , 2.нац. меншини які не мають материнської країни - татари, 3. мають материн. країни: угорці, румуни, болгари і.т.д. і на 4. завойовників - російських, а незрозуміло де гагаузи, цигани та інші? Україна має виконує всі рекомендації ВК, (а якщо вже виконала потрібно викласти і довести до партнерів, що саме виконали, не як в дитячому садку: "Вовик витри ніс, а я вже витер, але у тебе ж соплі течуть ..., так ні тітонька це просто вам ввижається), поважає пра нац. меншин НЕ звужує вже отримані права, а якщо приймає закони, то ці закони повинні обмежувати і більшість - українців, прямопропорціально з звуженими правами нац. меншин. (таким способом діє конституція і правова держава). Чи "щирі" мають якесь інше представлення про правову державу?

Крук 2020-03-04 / 21:38:18
Микола сказав коротко і ясно.калап долу.молодець.

Справедливість 2020-03-04 / 20:42:17
Є нормальні люди, а є брехливі грантоїди.

Вуву 2020-03-04 / 20:18:54
Говерла сказав так як повинно бути.
Йому Вподобайка.
В сусідній Словаччині вони здається програли і там це напевно переломний момент.
Залишається радіти за сусідів.
А самим робити спротив всім хунським зазіханням.
(Як на нашу мову так і на територію)
Щодо тих падлюк які роблять проблеми.
То вони дійсно повинні сісти.
Бажано на довго.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини