В Ужгороді проходить Форум Карпатського Єврорегіону (ФОТО)

Форум Карпатського Єврорегіону стартуваву четвер в обласному центрі Закарпаття із загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», які провели в Ужгородській міській раді.

В Ужгороді проходить Форум Карпатського Єврорегіону (ФОТО)

Головував на засіданні, у якому взяли участь понад пів сотні представників органів місцевого самоврядування Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, керівник правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Олександр Ганущин нагадав, що є державна Програма розвитку українських Карпат на 2010-2020 роки, але це питання дуже болюче, особливо з огляду на проєкт держбюджету, де на неї не передбачено необхідних 2 мільярдів гривень. Тому учасники сьогоднішнього зібрання проголосували за підтримку ряду звернень.

Зокрема до Президента України, Кабміну, парламенту – щодо фінансування Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2010-2022 роки. Зазначалося, що «існує загроза того, що прийнята програма не буде підтверджена жодним фінансовим ресурсом і замість реальних розвиткових проєктів гірські території отримають лише обіцянки». Тому члени Асоціації просять керівництво держави «передбачити в держбюджеті окрему статтю «Проєкти для розвитку гірських територій у розмірі 2 млрд гривень, що сприятиме реалізації державних гарантій підтримання соціально-економічного розвитку гірських територій, що, разом із використанням регіональних можливостей та ресурсів, забезпечуватиме зростання та розвиток на сьогодні депресивних територій».

Ще одне звернення стосувалося співфінансування проєктів міжнародної технічної допомоги. Кошти Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства для прикордонних областей України є одним із вкрай важливих інструментів розвитку територій, зазначається у документі. У рамках фінансової перспективи 2014-2020 програм “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Україна” та “Басейн Чорного моря”, у 2018-2020 роках залучено понад 60 мільйонів євро на реалізацію транскордонних проєктів, проте участь у них, окрім очевидних вигод, пов’язана з низкою ризиків та труднощів, з якими стикаються у тому числі органи місцевого самоврядування.

З огляду на значну потребу в коштах та обмеженість ресурсів місцевих бюджетів, є необхідність державної підтримки реалізації проектів транскордонного співробітництва, з цією проблемою неодноразово зверталися до народних депутатів, однак вона наразі не вирішена. Тому, зважаючи на важливість для громад Карпатського регіону державної підтримки співфінансування проєктів транскордонного співробітництва у 2019-2020 рр. та враховуючи, що невикористання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів транскордонного співробітництва у 2019 році обумовлене виключно відсутністю затвердженого механізму фінансування на рівні центральних органів виконавчої влади, члени Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” просять включити до держбюджету на наступний рік програму “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів транскордонного співробітництва” з фінансуванням у розмірі 300 млн гривень.
Учасники зборів заслухали доповіді з питань стану та перспектив реалізації програми підтримки ініціатив карпатських громад; реалізації освітніх, культурних та медійних обмінів між закладами Львівської і Луганської областей у рамках програми «Змінимо країну разом». Йшлося і про нові конкурсні та грантові можливості для громад Карпатського регіону, проаналізували, як втілюється у життя проєкт «Карпатська мережа регіонального розвитку».

Після зборів учасники зібрання поїхали у Боздоський парк, де оглянули, як реалізується проєкт Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад «Збереження та промоція паркових зон міста Ужгород».

У п'ятницю Форум продовжить роботу конференцією «Історико-культурна спадщина Карпат: інструменти підтримки проєктів у сфері промоції територій і підвищенні їх туристичної привабливості», яка пройде у приміщенні Закарпатської ОДА та обласної ради на площі Народній,4.

08 листопада 2019р.

Теги: самоврядування, Єврорегіон, Карпати

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини