"Таємниці старовинного Ужгорода" для дорослих і дітей: знати минуле, цінувати сучасне, дбати про майбутнє – Людмила Сюзева (ФОТО)

Ужгород уже поринув у святкову атмосферу – у ці дні місто святкує своє 1126-річчя. Випадково, але дуже символічно співпало, що незадовго до святкувань громадська організація «Щасливі діти» запустила свій найбільш емоційно наповнений та інформаційно насичений проект – «Таємниці старовинного Ужгорода».

"Таємниці старовинного Ужгорода" для дорослих і дітей: знати минуле, цінувати сучасне, дбати про майбутнє – Людмила Сюзева (ФОТО)

Сьогодні проект «Таємниці старовинного Ужгорода» добігає завершення: попереду – дві останні екскурсії, остання з яких відбудеться 21 вересня. За три місяці проекту «Щасливі діти» провели 16 квест-екскурсій, якими охопили понад триста дітей. А виріс масштабний унікальний проект із простого материнського бажання ідейної натхненниці «Таємниць…» та співзасновниці ГО «Щасливі діти» Людмили Сюзевої – зацікавити свого сина та його однокласників історією.

«У нас у школі на батьківських зборах одного разу окреслилася серйозна проблема: діти не цікавилися історією і не хотіли її вчити. Щоби не діяти зопалу, я запропонувала батькам нашого класу для початку спробувати познайомити дітей з історією в якійсь іншій, альтернативній формі. Так виникла ідея влаштувати їм екскурсії певними знаковими об’єктами міста, розповідаючи про них крізь призму особистостей, які там жили і творили. Ми домовилися з Тетяною Літераті, поділили клас на 3 групи, і для кожної з них влаштували окремі міні-екскурсії. Одну із груп познайомили з історією родини Якоблевич, яка тримала кондитерську на території нинішньої 5-ї школи. Іншій групі під час прогулянки до пшохідного мосту розповіли його історію: від часів дерев’яного мосту, знесеного повінню, крізь часи Другої світової війни, коли він був підірваний німцями, до історії Шлейзенгера, котрий спроектував сучасний міст. Третій групі розповіли про будинки, які стояли на території сучасного обласного муздрамтеатру. Коли з екскурсіями завершили, то подякували Тетяні, а самі зробили з дітьми загальну відео-презентацію. Для презентації кожен зі школярів розповів, що їм із оповідей найбільше запам’яталося, а створений у підсумку відеоролик ми презентували на уроці історії», – розповідає Людмила Сюзева.

Каже: саме цей експеримент і надихнув її на «розгортання» проекту у більших масштабах. А син і понині час до часу жартома нагадує про свою фундаментальну роль у створенні «Таємниць старовинного Ужгорода». Адже і справді: почавшись із міні-екскурсій для учнів одного класу з метою спонукати їх до вивчення історії, сьогодні проект – це кількагодинна театралізована ігрова прогулянка містом із поринанням у минуле Ужгорода, зі знайомством із видатними постатями з минувшини, з пошуком скарбів і вправлянням у стрільбі з лука, зі створенням картин за шаблонами творів видатних місцевих художників та з вивченням архітектурних стилів.

"Після того, як я написала проект, захистила його і "Щасливі діти" отримали фінансування від Українського культурного фонду, ми взялися пропрацьовувати «Таємниці» до найменших дрібниць. Для кожного персонажа кравці шили на замовлення тематичні костюми за зразками зі старовинних фотографій та портретів. У друкарні ми видрукували спеціальний наклад старовинної газети з оголошеннями з минулого. Створили детальну карту маршруту і розробили окремі додатки до неї – історичні постаті, втрачений Ужгорода, архітектурні стилі… Все це дозволило створити таку собі ігрову платформу, яка дає можливість дітям у цікавій легкій формі, через занурення в події минулого та знайомство з персонажами давніх часів пізнавати історію рідного міста. Все це – завдяки нашій фантастичній команді, яка, наче єдиний організм, на одному диханні цілковито поринула у цю пригоду. Це наші екскурсоводи Тетяна Літераті та Владислав Товтин, менеджерка проекту Ольга Павлова, наша волонтерка-координаторка Тетяна Симкович та всі-всі волонтери, що активно долучаються до втілення проекту", – згадує Людмила Сюзева. 

Але, що цікаво й дуже цінно, відзначає ініціаторка проекту, – це те, що такі квест-екскурсії захоплюють не тільки малечу, але й дорослих. Так, тригодинні історичні квести розраховані на дітей віком від 10 до 16 років. Утім, на прохання компанії «Нобілекс», котра допомогла нам реалізувати дві додаткові екскурсії і охопити квестами більше дітей, організація «Щасливі діти» провела екскурсію для керівного складу фірми. Топ-менеджери разом зі своїми дітьми кілька годин поспіль азартно виконували всі завдання квесту та із запалом відкривали для себе таємниці Ужгорода. Таким чином, стало остаточно зрозумілим: до проекту можна і треба долучати не тільки дітей, але й людей у віці та «з досвідом». А ще – пропонувати пізнавати таємниці обласного центру гостям із інших районів та навіть з-за меж Закарпаття.

Людмила Сюзева розповідає: сьогодні має за завдання знайти меценатів, які би допомогли залучити до проекту школярів з інших районів. Крім того, працює над тим, щоби підготувати комерційні пропозиції для туристичних фірм та бізнес-організацій. Вважає, що завдяки квест-екскурсіям можна в цікавій та незвичній формі знайомити з містом дітей, паралельно «витягаючи» їх із гаджетів. Для бізнес-структур, тим часом, такі театралізовані освітні прогулянки містом стануть хорошим засобом team-bilding-у, яким нині переймаються всі поважні фірми, що піклуються про персонал.

«Думала, що для квестів для дорослих доведеться переробляти сценарій. Але під час корпоративної екскурсії для «Нобілексу» побачила, як дорослі керівники захоплено зафарбовували «на коліні» розмальовки «картин» Бокашя та Ерделі, стріляли з лука і шукали скарби, наче перенісшись на машині часу в дитинство. Потім ще у нас була група дітей з різних областей України, для яких ми проводили екскурсію. І вони теж були задоволені, їм було цікаво! Отже, можемо тішитися, що квест-екскурсії будуть гарним освітнім дозвіллям для людей різного віку й різного статусу», – зазначає ініціаторка проекту.

При цьому зазначає, що найбільша радість – отримувати фідбек, реакції та відгуки не тільки від задоволених учасників екскурсій, але й від їхніх рідних та близьких. Скажімо, кілька школярів, які були учасниками перших екскурсій, відтак долучилися до проекту вже як волонтери. А батьки декотрих учнів нерідко дякують «Щасливим дітям», розповідаючи, як вони «цілий вечір вивчали роздаткові матеріали і знайомилися з містом»: кожен з учасників проекту свій «екскурсійний» пакет забирає з собою додому. Більше того, після екскурсії, якщо школяр був уважний під час квесту, то й сам зможе за потреби провести для приятелів коротку оглядову екскурсію знаковими об’єктами та місцями Ужгорода. 

«Нам залишилося провести 2 екскурсії з циклу. Але я не сприймаю це як завершення проекту. Вважаю, що все тільки починається. Ставлюся до циклу «Таємниць», який зараз добігає кінця, як до злітної смуги, а крайня екскурсія 21 вересня стане моментом відриву літака від землі. Дуже хочеться, і я зроблю все необхідне, аби проект жив надалі як самостійний вид туристичної послуги. Бо в такій ігровій, цікавій і живій формі можна урізноманітнити звичайні класичні екскурсії, «омолодити» туризм, подарувати гостям міста враження та інформацію про Ужгород, які вони назавжди повезуть з собою додому. Хотілося би, щоби проект також поширювався і районами: такі екскурсії можна проводити в райцентрах, адже кожному з районів є що показати туристу і чим його здивувати», – підсумовує Людмила Сюзева.

Тетяна Клим-Кашуба, для Закарпаття онлайн

13 вересня 2019р.

Теги: Сюзева, ГО"Щасливі діти", таємниці, дорослі, діти, минуле, майбутнє

Коментарі

мамочка 2019-09-19 / 10:44:25
Квест-це літературне слово,чи фраза для пафосу?. Є історія :античність-сучасність,історія мистецтв,техніки, спорту,природи,мови,суспільства,релігії,культури,науки?Матюки-ознака слабкості.Навчатися,цьому всьому,звичайно не мішки носити!Учасникам у зелених майках,бажаю посадити ялиночки у школах(через декілька місяців , Новий рік)!Щасти!

патріот 2019-09-17 / 16:10:48
соціо, з чого ви взяли, що у цьому квесті йдеться тільи про середньовіччя? З фоток?
То може, перш нж молоти дурниці, запитаєте в організаторпів про суть?

Ну і хто вам заважає придумати і організувати квест про парки Ужгорода?
П****ти - то не міхи тігати

соціо 2019-09-17 / 15:55:59
Так от,до дуже інтелектуальних істориків і краєзнавців. Будь -які замки не обходяться без парків і довкілля.Що ці діти чули про парк Другетів, М. Берчені.Місто і парки,їх історія,що знають дуже знаючі?,які прививають що?У соціо з головою нормально!До чого тут Зе? діти, бачили Тюльпанове дерево,або чули? А, що діти знають про парки у підніжжя замків? Яка жовч? У кого це є,той про це каже. Соціо, каже про зелену педагогіку,парки,їх зв₴язок з історією!А історія-це тільки середньовіччя? Справді,про що ми говоримо??...

АДЕКВАТ 2019-09-15 / 00:14:24
«До соціо», от дивна логіка у вас! Якщо хтось в зеленому— це обов'язково команда «ЗЕ»! Виходить, усі, хто не підтримує «зе», приречений не мати нічого в зеленому кольорі :) Будьте уважнішим, квести розпочалися до виборів. Менше жовчі і буде вам щастя!

До соціо 2019-09-14 / 22:37:54
Зелені майки- це юна команда ЗЕ.

Volodymyr Kranoholovets 2019-09-13 / 17:22:46
Такі гарні люди, проект, ідеї...
І чому отака бандитська дурнувата Закарптська влада?

констатація 2019-09-13 / 15:10:49
Саме в такий, "живий" спосіб, а не через тупі акції "для галочки", треба прививати дітям любов до рідного міста і загалом вкоріненість як противагу нав'язуваному космополітизму

форестер 2019-09-13 / 14:38:41
Дуже гарний проект! Ви молодець, Людмила!

Степан Крук 2019-09-13 / 14:30:30
Все дуже класно!

До "соціо" 2019-09-13 / 14:10:55
А ботаніка і квіти тут до чого, якщо йдеться про проект, який прививає дітям любов до рідного міста і його історії?
Чувак, утебе все в порядку з головою?

соціо 2019-09-13 / 14:03:31
Ботаніка-цариця наук! Які квіти,для міста посадили ці діти(у соєму садочку,у своїй школі?) Де практична краса?Які парки,дерева знають у місті?Зелені майки,а що практично?І до чого тут середньовіччя(безглуздя!)

Оксана Вадимівна 2019-09-13 / 12:42:11
Це дуже файний проект.Дай Боже щастя люлям, які його роблять. Мої діти в захваті.Так їм сподобалося. Бажаю Людмилі і команді успіхів і нових звершень.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини