На Міжгірщині збирають кошти на спорудження пам'ятника "Бокорашам", небайдужих просять про сприяння (ФОТО)

Благодійний Фонд "СИНЕВИР" розпочинає кампанію зі збору коштів на реалізацію благодійної програми із спорудження пам'ятника історико культурного значення "Бокораші" у с. Синевир Міжгірського району Закарпатської області.

На Міжгірщині збирають кошти на спорудження пам'ятника "Бокорашам", небайдужих просять про сприяння (ФОТО)

Проект із спорудження пам’ятника історико-культурного значення “Бокораші” ініційований Синевирською сільською радою у 2018 році.

Благодійну допомогу у реалізації цього проекту надає Благодійний Фонд “СИНЕВИР”.

Метою проекту є спорудження пам’ятника історико-культурного значення “Бокораші” біля берегів ріки Тереблі у селі Синевир у житловому масиві “Товчка”.

Бенефіціаром у цьому проекті виступає територіальна громада с. Синевир та с. Заверхня Кичера в особі Синевирської сільської ради.

Від початку реалізації цього проекту під будівництво монументу Синевирською сільською радою виділено земельну ділянку та виготовлено відповідні правовстановлюючі документи.

На початку 2019 року Синевирською сільською радою проведено відкритий конкурс на найкращий ескізний проект пам’ятника бокорашам, обрано переможця.

Автором ескізного проекта пам’ятника історико-культурного значення “Бокораші” є український скульптор, член Національної спілки художників України Петро Штаєр.

Витрати, пов’язані із виготовленням технічної документації на земельну ділянку, а також сплатою авторського гонорару переможцю конкурсу, взяла на себе Синевирська сільська рада.

Разом із тим, повністю профінансувати спорудження пам’ятника “Бокорашам” органу місцевого самоврядування не під силу. Для його реалізації необхідні значні кошти, яких у місцевому бюджеті немає.

Для проведення роботи із пошуку ґрантів та залучення меценатів (благодійників) Синевирською сільською радою укладено із Благодійним Фондом “СИНЕВИР” договір про благодійну діяльність.

Відповідно до вказаного договору, Благодійний Фонд “СИНЕВИР” здійснює збір благодійних пожертвувань та внесків від фізичних та юридичних осіб, іноземних держав та міжнародних організацій на спорудження монументу.

Залучені від публічного збору кошти Благодійний Фонд “СИНЕВИР” використає для закупівлі будівельних та інших матеріалів і виробів, необхідних для виготовлення та спорудження пам’ятника, проведення благоустрою прилеглої до нього території, а також оплати послуг із виготовлення елементів пам’ятника (монументу).

За результатами реалізації цього проекту споруджений пам’ятник та інші пов’язані із ним матеріальні блага будуть передані у власність територіальної громади.

У минулому лісозаготівля та сплав лісу були поширені у всіх куточках Австро‑Угорської імперії, а також за океаном ‑ у США та Канаді.

Завдяки доставленій плотогонами деревині там будувалися цілі міста. Тож не дивно, що за кордоном на їх честь стоять скульптури, височіють пам’ятники і монументи.

В Україні до цього часу жоден бокораш так і не постав у камені.

Відтак у разі успішної реалізації цього проекту - пам’ятник “Бокорашам” у Синевирі стане першим та єдиним в Україні у своєму роді.

У зв’язку з планами Міністерства екології та природних ресурсів України відновити греблю на Чорній Ріці (комплекс Музею лісу і сплаву) реалізація цього проекту позитивно вплине на розвиток туристичної галузі у регіоні, популяризицію еколого-освітнього відпочинку, сприятиме збереженню культурної та історичної спадщини Закарпаття.

Детальніше про проект можна дізнатися за посиланням: http://www.cf.synevyr.org.ua/?p=603

06 вересня 2019р.

Теги: бокораші, кошти, пам'ятник

Коментарі

Воловоє 2019-09-12 / 09:31:06
А у Репинному ріка Репинка май числа чи без сміття, хочете уповісти? Узвалися побожники і чистолюби. Самі мешканці смітят, та й хочут оби за ними убирали. Дикуни. А ще хочут вби їм питання мусору вирішили. Їм баки поклади, сортовати не будут, а всьо метати будут сплош і рядом - від стекла до мерши. А за копійки 3000 грн який челядник бде робити на сортувальній станції, думалисте, ага? Вже вам і сміття любоє. Главноє правило у житті - де жиєш там не с-ери, чисто там де не смітят. Починайте із себе, а пак критикуйте других!

Івану та Марі 2019-09-12 / 09:25:08
Таким коментаторам, які смітят усюди, не лише у себе дома а й в Інтернеті, руки би повідбивати! За життя нич не зробили, вби лиш покритикувати! Як критикуєш - наводи факти, і пропонуй щось натомість. А в дійсності - фактів ноль. Свалка у тебе у голові. Як до озера їхати то Син-Поляна, а не Синевир, навчитися читати, поважати других та вчи географію олуху безграмотний

Іван та Маря 2019-09-10 / 22:03:56
Ну ставте пам'ятник бокорашам, хто вам не дає. Але краще би сміття убрали, бачили як річку замусорили, туристичне ви село. Ви суцільна свалка, а не туристичний центр. Підіть подивіться під смерічки, річка - як до озера їхати там повний абзац. Ваша місцева влада має щось з мусором раз зробити, а коли це вирішить - покладіть їм пам'ятник! А Липей у Репинному, це для тих хто не знає, був бандитом, відрізав жінкам навіть груди.З ним був і Юра Кливець, який втік у чехи і там воював і загинув.І цим придуркам поклали пам'ятник.жах.

Синевир 2019-09-08 / 18:32:34
за синевирців говорити не треба - ми і самі валовчні. І з Колочавов нам точно не по дорозі. А як ти треба у Колочаву до бахуів - вперед долі дорогов "свищучи". Синевир бокораськоє село, а Колочава най ся спряче. На гербі села бокораш, і у селі має бити памятник бокорашам - нашим дідам і прадідам, для історії і для майбутнього покоління, най знают косьме є.

щурь вася 2019-09-08 / 16:47:31
потрібно щоб Синевир зєднали з Колочавою тоді до них прийде жид Аржевітін і забере всі землі в Синевирі так як забрав в Колочаві і тоді різних памятників побудує в Синевірі, так що синевирці невийдуть з свого двору бо то всі землі будуть Аржевітіна і ви синевирці будете дивитись з своїх дворів лем на памятники які понабудовує вам мойша Аржевітін ви лем допустіть його в своє село

Ужгород 2019-09-08 / 15:54:48
Хто не знає власної історії - той приречений на забуття! Підтримую будь-який проект із збереження культурної спадщини Закарпаття. Зараз таке покоління, що вже не паматає, що 20 років тому назад було, вже не кажучи про історію свого краю чи села. Не помилюся, якщо скажу, що більшість взагалі не знає, хто такі "бокораші". А "безкультурщина" завжди була і, на жаль, буде. З цим треба змиритися. Бокораші однозначно варті уваги.

Volodymyr Krasnoholovets 2019-09-08 / 11:41:43
Для інформації. В Сінґапурі взагалі немає памятників. Може лише пару є левам, невеличкі. Середні статки на людину в місяць 5500 доларів. А Іван та Маря правий в тому, що невидно на обрії правителів, яким можна було б пам'ятники ставити. Останній в Україні позитивний керівник то був Петро Шелест, 50 років тому... То якщо пам'ятник бокорашам ставити, то і його десь трохи збоку поставити? За його правління бокорашні справи й скінчилися. Може то він посприяв розвиткові дередозаготівлі?

Івану та Марі 2019-09-08 / 10:31:24
До Вашого відома, пам'ятник Липею над Репинним і пам'ятником важко назвати. Так, одна плита ... Хто не бачив... І будувався він за спонсорські кошти чехів. Ось посилання http://uzhgorod.net.ua/news/128076 почитайте. Це стаття як його пошкодили. А пошкодили, мабуть, такі як Ви. Яким на історичну спадщину начхати. "Главноє оби било, де пиво упити". Головне, що на пиво гроші не жалко, а залишити після себе згадку про історію - зась.
Як на мене, то проект доволі непоганий, обгрунтований, має історичний та туристичний потенціал і підтекст. Кожен сам вирішує, що і кого йому підтримувати. Бокораші однозначно варті підтримки. Сироти і хворі теж. А з такими жителями, які лиш банячать та жаліються на таке "житіє" скоро і професія вівчаря пропаде, то і йому треба буде зводити монумент. Майтеся, будьте здорові!

Іван та Маря 2019-09-07 / 23:33:06
Краще гроші сиротам віддайте.Що з пам'ятника Липею над Репинним? Він приносить комусь радість, здоровя? Професія "бокораші" такі як і вівчарі, чим другі гірші за перших? Вівчарити у Боржаві у спеку і дощ, спати під колибов, на земли у диму не треба було мужності? Чи конюхарити? Ви пам'ятник поставте тим, хто був при владі у районі і не вкрав. Знаєте таких? Я нєт...збирайте гроші на свій, бо нихто не знає що буде завтра, Тай ци буде завтра

Ярема І В 2019-09-06 / 21:50:55
ви ще злодія Аржевітіна запросіть споруджувати даний памятник тоді синевир і без землі залишиться цей злодій всі землі в синевирі відбере від людей разом з цим скульптором Штаєром так як зробили ці два друзі в Колочаві

Василь 2019-09-06 / 21:43:06
Для розвитку туризму ідея нормальна

Читач 2019-09-06 / 19:04:44
Оце ДОБРОЕ Діло!Люди споконвіку-наші предки-таким ремеслом небезпечним займалися оби вижити..Честь ЇМ і ХВАЛА!Треба памятник!

Бокораш 2019-09-06 / 18:29:22
Вкінці правильне посилання http://www.cf.synevyr.org.ua/?p=603 Дякую!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини